Unatoč mišljenju velike većine ljudi, mačke su veoma inteligentne životinje, koje se itekako mogu istrenirati. Kroz trening će te steći bolje razumijevanje vašeg ljubimca, te će mačka biti društvenija i manje anksiozna. Korištenjem pravilne tehnike i smirenog uma možete ih naučiti nevjerojatnim stvarima.

Prije svega, zapitajte se što točno želite da vaša maca nauči? Želite li ispraviti neprikladno ponašanje (npr. grebanje namještaja) ili naučiti svoju mačku nekim zanimljivim trikovima (tj. daj pet)? Primijenjena tehnika mora biti u skladu s vrstom ponašanja koju ćete podučavati. Nakon što odlučite na čemu bi ste htjeli raditi, možete polako početi napredovati zajedno sa svojim ljubimcem.

 

Ovo su neke od uobičajenih ciljeva kod obuke mačaka:

– Korištenje mačjeg pješčanika.

– Prestanak grebanja i divljanja po namještaju.

– Prestanak grebanja i grižnje odraslih i djece.

– Obučavanje mačke na naredbu – ne.

– Savladavanje naredbi i trikova poput dođi, sjedni, ostani, daj pet, okreni se, skoči itd.

Ukoliko ste pronašli svoj cilj, možete započeti s treningom.

 

  1. Neka trening bude kratak

Vrijeme i trajanje lekcije moraju se prilagoditi raspoloženju i interesu vaše mačke. Mačke imaju kraći raspon pažnje od nas, te vole raditi stvari kako i kada to požele. To znači da ćete morati trenirati sa svojim ljubimcem kada ga to zanima i sve dok mu traje interes. Najučinkovitiji treninzi su obično kratki, ali česti i prirodni. Važno je ostati miran, strpljiv i prije svega ustrajan. Nemojte odustati ako vaša mačka ne napreduje onoliko brzo koliko ste se nadali. One su neovisne i snažne volje, što iziskuje mnogo strpljenja.

 

  1. Usredotočite se na jednu vježbu

Iako je moguće da mačke nauče nekoliko stvari istovremeno, smatra se da je najučinkovitije učiti ih jednu stvar za vrijeme lekcije. Kako biste bili što uspješniji, dopustite mački da savlada postavljeni cilj prije nego što prijeđete na novi.

 

  1. Efektivan trening nagrađuje dobro ponašanje

Mačke vrlo dobro reagiraju na sustav pozitivnog nagrađivanja. Naši omiljeni kućni ljubimci vole raditi stvari od kojih imaju nešto dobro. Stoga, kada god vaša mačka učini nešto što želite, nagradite ju ohrabrujućom pohvalom, maženjem ili poslasticom. Također možete koristiti kliker svaki put kada ih nagradite. Na taj će način uspostaviti vezu između cilja, nagrade i zvuka klikera. Svaki put kad čuju kliker, znat će da su dobro obavili posao.

 

  1. Ne kažnjavati loše ponašanje

Nikako i nikada ne kažnjavajte svojeg ljubimca. Ova vrsta disciplinarnih metoda nije korisna i često izaziva stres i tjeskobu. Umjesto toga, kad god primijetite neprikladno ponašanje, pokušajte odvratiti pažnju mački. Na primjer, ako ih učite da ne grebu namještaj – svaki put kad vidite da to rade – ispustite brz, oštar zvuk (npr. “Pss!”). Mačka će biti ometena i zaustavit će radnju. Budite dosljedni u odabiru zvuka i izbjegavajte korištenje uobičajenih riječi poput “hej” ili “ne”. Time se želi izbjeći zabuna kada čuju te zvukove u različitim kontekstima. Također je prigodno pružiti im alternativu; u slučaju grebanja namještaja, zaustavite mačku i odnesite ju do grebalice.

 

 

  1. Uključite ostatak kućanstva

Preporučuje se da drugi članovi obitelji i česti posjetitelji budu uključeni u vašu obuku. Svatko bi trebao znati koji je krajnji cilj i koju metodu koristite. Na primjer, svaka osoba koja uoči mačku kako grebe po kauču mora reagirati i primijeniti iste korektivne mjere poput vas.

 

  1. Počnite što prije

Ako uzimate mačića, trebate započeti s učenjem osnova što prije. Pod to spadaju stvari poput socijalizacije mačića i navikavanje na nošenje po rukama, te četkanje. Sve je lakše naučiti kada su još mladi. Odgoj mačića na ovaj način olakšat će vam brigu o njima kad odrastu.

 

Ovaj video super prikazuje što sve vaša mačka može naučiti.