POMA ranglista 2019

Mačka je ono što ona jede.

Izbor najbolje hrane za mačke je zapravo dosta subjektivan i individualan. Svaki je kućni ljubimac jedinstven i svaki treba svoju optimalnu prehranu.

Neke mačke cijeli život mogu jesti hranu iz ekonomskog segmenta dok druge zahtijevaju hranu iznimne kvalitete.

Odrediti koja je mačja hrana najbolja za vašeg ljubimca možete samo prema njegovoj probavi i općem zdravlju. Međutim možete pretpostaviti rezultat ako znate za klasifikaciju moderne gotove hrane za mačke.

Klase mačje hrane

Ovisno o sastavu, načinu obrade i prehrambenim pokazateljima, mačja hrana prema kvaliteti se dijeli na 4 klase:

 1. Ekonom klasa. Takve marke mačje hrane kao što su Whiskas, Tomi, Friskies istaknuti su predstavnici ekonom klase mačje hrane za masovno tržište. Ako imate ove proizvode najbolje da ih ostavite za crne dane. Čak i ulične mačke lutalice zaslužuju bolju prehranu. Pored niske cijene i niske kvalitete, značajka ove kategorije mačje hrane je agresivno i nametljivo oglašavanje i vrlo rijetko savjesno.
 2. Premium klasa. Premium hrana za mačke također je namijenjena za masovno tržište, ali skuplja od ekonom klase i za nju se tvrdi da je visoke kvalitete. U ovoj kategoriji ćemo susresti neke proizvode kao što su Royal Canin, Hill’s, Purina i dr.
 3. Super Premium klasa. Glavna odlika koja razlikuje Super Premium klasu je odsutnost opasnih kemijskih dodataka. Ovdje bi sve trebalo biti prirodno: meso, iznutrice, žitarice, povrće. Osim toga je prikazan točan sastav, a ne samo navedeno „mesni proizvodi“, nema žitarica ili je njihov sadržaj minimalan; Ovoj kategoriji pripadaju proizvodi od takvih proizvođača kao što su Leonardo (Njemačka), Wild Freedom (Njemačka), Bozita (Švedska), Applaws (Velika Britanija)  i dr.
 4. Holistic klasa. Holistička hrana za mačke je ono što se može nazvati “najboljim od najboljih”.  Cijena za mačju hranu ove klase je previsoka s obzirom na zahtjeve prema ovom proizvodu. U takvim proizvodima sadržaj čistog mesa prvobitno namijenjenog ljudima je najmanje 70%, a radi se samo o mesnim sastojcima odabrane kvalitete često organskim; nema iznutrica (posebno hrskavice i kosti); koriste se samo prirodne biljne komponente (voće, povrće, bilje); nema žitarica ili je njihov sadržaj minimalan; nema biljnih ulja i soje; kao konzervansi koriste se samo prirodni sastojci. Većina takvih proizvoda imaju previsoku cijenu te nisu prisutni na našem tržištu. Kao primjer možemo navesti brand Power of Nature od proizvođača Cat Country (Njemačka), koji ćemo uskoro nabaviti i testirati.

 

Obzirom da dalje budemo razmatrali sastojke mačje hrane trebali bi definirati pojam životinjskih (ili mesnih) nusproizvoda. Takav sastojak prisutan je u hrani premium klase i to u dovoljno velikom postotku.

Što su životinjski nusproizvodi?

Životinjski  ili mesni nusproizvodi su tijela ili dijelovi tijela životinja, proizvodi životinjskog podrijetla ili drugi proizvodi dobiveni od životinja koje nisu namijenjene prehrani ljudi.

Totalna zabrana korištenja životinjskih nusproizvoda nije moguća zbog ekonomski opravdanih razloga.

Nusproizvodi životinjskog porijekla su razvrstani u tri kategorije prema nivou rizika:

Kategoriji 1. i 2. pripadaju sirovine najvišeg i visokog stupnja rizika te se uglavnom ne koriste za proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Prema odredbama EU prikupljaju se i zbrinjavaju na propisani način.

Sirovine 3. Kategorije se zbrinjavaju ili se koriste u pojedinim industrijama kao što industrija hrane za kućne ljubimce:

 • dijelovi koji potječu od zaklanih životinja na temelju ante mortem pregleda i nisu namijenjeni prehrani ljudi
 • nusproizvodi nastali proizvodnjom proizvoda za prehranu ljudi (uključujući odmašćene kosti, čvarke i mulj iz centrifuge ili separatora prilikom prerade mlijeka),
 • placente, vuna, perje, dlaka, koža, papci, rogovi, obresci kopita…
 • ugostiteljski otpad

Kako ćemo računati bodove za našu ranglistu?

 1. Za ukupnu količinu bjelančevina dajemo maksimalno 10 bodova. Ako ima više komponenti onda se ocjenjuje svaka, sve ukupno se zbraja te rezultat dijelimo na količinu komponenti. Za ukupnu količinu životinjskih proteina više od 75% dajemo dodatnih 5 bodova. Ako se količina bjelančevini ne navede, proizvod može dobiti maksimalno 4 boda.
 2. Za kvalitetu bjelančevina dajemo maksimalno 10 bodova.
 3. Za minerale i druge dodatne sastojke dajemo maksimalno 5 bodova
 4. Za nutritivne dodatke i vitamine maksimalno 5 bodova
 5. Za omjer cijene/kvalitete dajemo maksimalno 10 bodova.
 6. Ako je 100% sastav hrane naveden od strane proizvođača dajemo dodatnih 5 bodova.
 7. Za štetne sastojke oduzimamo 5 bodova.

Dakle maksimalna moguća ocjena je 50 bodova.

 

Hrana ekonom klase ili čime ne biste trebali hraniti svoju mačku

Na našoj ranglisti nećemo razmatrati proizvode ekonomske klase.  Vjerojatno ste dobro upoznati s ovim proizvodima iz televizijskih reklama. Ali ipak ćemo objasniti zašto smo izabrali upravo takav podnaslov.

Glavna prednost hrane ove klase je pristupačna cijena, ali sastav ove hrane daleko je od onog idealnog koji proizvođač navodi u oglasima. Treba napomenuti da koriste zamjene za pravo meso, nedostaju neki potrebni vitamini, ali naravno, puni su štetnih pojačivača okusa i mirisa.

Druga namirnica ove klase grešna je po tome što sadrži sastojak identičan valerijani. Ovo vrsta dodataka razvija ovisnost kod životinja. Stoga je teško prebaciti kućnog ljubimca iz hrane u ekonomskoj klasi u recimo, hranu premium klase.

Razmišljajući o tome koja je hrana bolja i je li moguće uštedjeti novac hranjenjem mačke proizvodima iz ove kategorije, odlučite jeste li spremni uštediti sada, a poslije dati veći novac za liječenje vašeg ljubimca?

Premium klasa.

Mačja hrana ove klase, za razliku od prethodne kategorije, već treba sadržavati meso, iako njegov udio u proizvodu rijetko prelazi 20%. Osim toga, proizvođači hrane ekonom klase često se ne opterećuju detaljnim opisom sastava svojih proizvoda, dok kupujući premium hranu, već na ambalaži često možete pročitati od čega je napravljena.

Priznajmo da granica između ekonom i premium klase može biti vrlo uvjetna te je za neke proizvode dosta teško odrediti da li pripadaju ovoj klasi. Ipak neki proizvodi koji su svrstani u ovu kategoriju mogu se približavati proizvodima super premium klase ali ne odgovarati zbog određenih sastojaka.

U ovoj kategoriji uspoređivati ćemo sljedeću popularnu konzerviranu mokru hranu :

Pro Plan (proizvođač Purina), Gourmet Gold (proizvođač Purina) i Royal Canin.

 1. Pro Plan od Purine

Linija proizvoda Pro Plan od Purine uključuje redovitu i veterinarsku (ili „medicinsku dijetalnu“ kako ju naziva proizvođač) prehranu za mačke. Raznolikost okusa i specifikacija unutar marke može samo zadiviti. Postoje proizvodi Pro Plan za obične i sterilizirane odrasle mačke, juniore, mačiće itd. Osim toga, pod istim brandom se prodaju posebne poslastice, vitamini i dodaci za životinje.

Glavna linija Purina Pro Plan predstavljena je u tri vrste – suha hrana, mokra hrana i veterinarska hrana. Dobro oglašavanje, predstavljanje proizvoda kao premium klase i istovremeno vrlo povoljna cijena ne može ne pobuditi želju za kupnjom nekih od proizvoda ove linije za vašeg kućnog ljubimca. Da li se to isplati? Predstavljamo pregled sastojaka, analizu i ocjenu mačje hrane Purina Pro Plan.

Proizvođač se fokusira na udio proteina – čak 40%! To je više nego dovoljno za mačku i psa, ali pitanje je o podrijetlu proteina.

Sastav: čitajte između redaka

Usporedba Purina Pro plana s drugim robnim markama iste klase pokazuje da je „meso i životinjski nusproizvodi“ (piletina, puretina, losos..), koje iznosi 17-21%, na prvom mjestu. Treba napomenuti da smo ono što se krije iza izraza “životinjski nusproizvodi ” opisali malo detaljnije u ovom članku. Omjer mesa i životinjskih nusproizvoda proizvođač ne navodi u specifikaciji, a obzirom da su cijene jedne i druge sirovine vrlo su različite, možemo samo pogađati što to može značiti u naravi.

Također, ne vjerujte takvim „obećanjima“ kao naziv proizvoda „puretina“, „losos“, „zec“: obično njihova količina ne prelazi 3-4%, a ostatak su životinjski nusproizvodi“.

Za prvu našu analizu uzimamo PRO PLAN JUNIOR s puretinom u umaku, 85g. i ovdje ćemo malo detaljnije razjasniti svaku komponentu jer se dalje dosta toga ponavlja.

Cijena proizvoda je 6,25 kn za pakiranje što znači oko 73,5kn za 1 kg proizvoda.

Čitamo sastav: meso i prerađevine životinjskog podrijetla (od toga puretina 4%), ekstrakti biljnih bjelančevina, riba i riblje prerađevine, ulja i masti, minerali, prerađevine biljnog podrijetla, različiti šećeri.

Meso i prerađevine životinjskog podrijetla (od toga puretina 4%) općeniti je pojam koji se odnosi na različite izvore životinjskih proteina. U najvećem dijelu ovo, naravno, nije puretina i uopće nije meso, već je najpovoljnija i najjeftinija životinjska sirovina (životinjski nusproizvodi) dostupna proizvođaču u želji za smanjenjem troškova proizvodnje.

Ekstrakti biljnih bjelančevina (Plant Protein Extract) prilično je loša komponenta gotove prehrane, posebno ako je navedena između prvih pet sastojaka. Mišljenja smo da je ovaj sastojak malo koristan za mačke. Temelj prehrane mesoždera trebaju biti visokokvalitetni životinjski izvori bjelančevina – meso, perad, jaja, riba.

Riba i riblje prerađevine općeniti je pojam koji se odnosi na riblje izvore životinjskih proteina. Može se pronaći na pakiranju hrane za životinje onih proizvođača koji bi iz različitih razloga željeli sakriti podatke o sirovinama. U ovom slučaju, izostanak naznaka postotka i vrste ribe te riblje prerađevine može ukazivati na želju za uštedom na proizvodnji hrane za životinje, jednostavnim korištenjem najjeftinijih ribljih sirovina koje se u ovom trenutku mogu naći na tržištu.

Prerađevine biljnog podrijetla jednako su nepoželjne komponente prehrane kućnih ljubimaca. Ovi se opći pojmovi odnose na nepoznate izvore biljnih bjelančevina, vlakana i ugljikohidrata. Ovaj sastojak nije pouzdan, pa preporučujemo izbjegavanje hrane koja ga sadrži.

Ulja i masti. Mješavina masti i ulja, točne komponente, kvaliteta i stupanj čistoće koji nije poznat. Dvojben sastojak koji može sadržavati opasne kemikalije zbog konzerviranja. Smatra se sastojkom niske kvalitete. Nije pouzdan.

Minerali su najvjerojatnije složen mineralni kompleks zamišljeni kao izvor mikro i makro elemenata potrebnih tijelu. To je nepoznati sastojak, jer se tim nazivom ne može odrediti njegov točan sastav. Poželjno je da su posebno navedeni specifični kemijski spojevi – izvori svakog minerala.

Različiti šećeri. Šećeri su tipični predstavnici skupine ugljikohidrata. Strukturno predstavljaju organski spoj iz ostataka fruktoze i glukoze. U hrani za mačke nije samo nepoželjan, već i štetan sastojak. Osim kalorija, u njemu nema ničeg korisnog – nema proteina, vitamina, minerala. Mačke i bilo koji grabežljivci ne trebaju šećer za zdrav život.

Dodaci hrani za životinje: Nutritivni dodaci: IJ/kg: Vit. A: 1240; Vit. D3: 174; Vit. E: 295; mg/kg: Taurin: 570; Željezov sulfat monohidrat: 46; bezvodni kalcijev jodat: 0,68; bakrov sulfat pentahidrat: 4,5; manganov sulfat monohidrat: 6,4; cinkov sulfat monohidrat: 82. različiti šećeri.

Na popisu su različiti vitamini i dodaci koji služe kao konzervans. Navedeni vitamini korisni su za životinje ali naravno oni koji se nalaze u prirodnim proizvodima bolje se probavljaju nego sintetizirani.

Proizvođač preporučuje ovaj proizvod za gravidne mačke ili mačke koje doje. Želimo da vlasnici takvih životinja budu svjesni da podaci na popisu sastava ne daju nikakvu priliku za procjenu stvarne kvalitete ove hrane, stoga treba svako za sebe donijeti odluku na temelju dostupnih informacija i analize, a ne pasti na trikove oglašavanja.

Naša ocjena:  

1.količina bjelančevina – 4/10; 2. kvaliteta bjelančevina – 2/10; 3. minerali i drugi dodatni sastojci– 2/5 boda; 4. Nutritivni dodaci i vitamini  – 4/5;  5. Za omjer cijene/kvalitete – 2/10; 6. 100% deklariran sastav – 0/5; 7. kazna – (-5 bodova).

Ukupno: 9 bodova

 

 1. Gourmet Gold od Purine

Serija Gourmet predstavljena je kolekcijom vlažne cjelovite mačje hrane. Prema navodima proizvođača, mačja hrana Gourmet  se izrađuje bez dodavanja boja, konzervansa ili aroma koje nisu prirodnog podrijetla. Proizvođač pozicionira hranu ovog branda kao “deliciju” što je popraćeno atraktivnim slikama proizvoda na ambalaži i atraktivnim nazivima.

Serija je predstavljena linijama Gourmet Gold, Gourmet Mon Petit, Gourmet Perle i Gourmet A La Carte.

Razmotrimo popularnu liniju Gourmet Gold na primjeru proizvoda GOURMET GOLD pašteta s piletinom 85g

Cijena na web shopu je 3,99 kn za pakiranje što znači oko 46,9kn za 1 kg proizvoda.

Sastav: meso i životinjski nusproizvodi (min. 4% piletine), minerali, šećer i biljni nusproizvodi

Popis sastojaka je vrlo kratak. Osim dodatnih objašnjenja o vitaminima i mineralnim dodacima, u hrani se nalazi samo 5 sastojaka, od kojih su prva dva osnova proizvoda.

Prva na popisu je maglovita mješavina “meso i životinjski nusproizvodi (min. 4% piletine)”. Kao što vidite, piletina je samo dodatni izvor životinjskih bjelančevina, a sve ostale sirovine se ne mogu identificirati. Proizvod sadrži minerale koji nisu specificirani kao i kod prethodnog sudionika ove rangliste. Još jedna komponenta je šećer, koji je jako nepoželjan i štetan sastojak. Zadnja tajanstvena komponenta se naziva „biljni nusproizvodi“. Nepoželjna je komponenta prehrane kućnih ljubimaca i odnosi se na nepoznate izvore biljnih bjelančevina, vlakana i ugljikohidrata.

Budući da proizvođač mokre hrane za mačke Purina Gourmet Gold ne daje opis sirovina, takve komponente ne možemo visoko ocjenjivati.

Dodaci:
Nutritivni dodaci IU/kg: Vit A 1415; Vit D3 220; mg/kg: Fe(E1) 10; I(E2) 0.2; Cu (E4) 0.8; Mn(E5) 1.9; Zn(E6) 10.
Tehnološki dodaci mg/kg : E451 i 4700. S konzervansima.

Na popisu su različiti vitamini i dodaci te nepoznati konzervansi.

Naša ocjena:  

1.količina bjelančevina – 3/10; 2. kvaliteta bjelančevina – 3/10; 3. minerali i drugi dodatni sastojci – 2/5 boda; 4. Nutritivni dodaci i vitamini  – 3/5;  5. Za omjer cijene/kvalitete – 3/10; 6. 100% deklariran sastav – 0/5; 7. kazna – (-5 bodova).

Ukupno: 9 bodova

 

Obzirom da Hill’s uglavnom proizvodi suhu hranu, ovog proizvođača ćemo razmotriti u našoj sljedećoj ranglisti suhe hrane za mačke,  a ovdje ćemo nastaviti sa sljedećim sudionikom.

 1. Royal Canin

Royal Canin hranu proizvodi istoimena multinacionalna tvrtka, čiji je središnji ured u Francuskoj. Od 2002. godine Royal Canin je podružnica američke korporacije Mars, koja je nakon pripajanja zadržala neovisnost branda. Postoje tvornice za proizvodnju ove hrane za ljubimce u 11 zemalja, uključujući, SAD, Veliku Britaniju i Kinu.

Tvrtka pozicionira svoje proizvode kao zdravu, uravnoteženu prehranu, čiji razvoj uzima u obzir potrebe i karakteristike životinja. Konzervirana i suha hrana ove marke namijenjena je životinjama različitih dobnih skupina, zdravih i onih koje pate od određenih bolesti ili su sklone pretilosti. Pored toga, brand ima liniju hrane za različite pasmine pasa i mačaka.

Kad se mačić pojavi u kući, većina novih vlasnika pokušava mu pružiti najbolje što mogu – brigu, pažnju, ukusnu i zdravu hranu. Za to smo uzeli za našu ranglistu Royal Canin Kitten Instinctive u umaku 85 g.

Cijena proizvoda za pakiranje 12 x 85 g je 84,9 kn što znači oko 83,24 kn za 1 kg proizvoda.

Proizvođač ga reklamira kao proizvod s optimalnim sadržajem hranjivih tvari za mlade mačke u drugoj fazi rasta (od 4-12 mjesec). Također je prikladna za mačke dojilje.

Hrana je pakirana u mekanu vrećicu, na ambalaži možemo vidjeti mačića pored sočnih malih komadića u umaku. Međutim morate shvatiti da ovo nije pravo meso izrezano na komade.  Ovi komadići nastaju iz mješavine sastojaka, tzv. “tijesta”, pomoću posebne tehnologije, a zatim se pune umakom.

Analiza sastava Royal Canin Kitten Instinctive nije nas nimalo ugodno iznenadila. Svi sastojci ovdje su označeni u skupinama, to jest općenito. Nemoguće je točno shvatiti što se krije iza takvih opisa navedenih na ambalaži.

Proizvođač nije naveo udio ključnih sastojaka na etiketi. Sastojak broj 1 ovdje je “meso i životinjski nusproizvodi”, zatim “žitarice”, zatim ekstrakti biljnih proteina, minerali,  biljni nusproizvodi, ulja i masnoće, kvasac, šećer.

Kao što pokazuje analiza sastojaka Royal Canin Kitten Instinctive, postoje samo dva izvora životinjskog proteina u osnovi ove hrane, a ona je maglovita. Ne navodi se ni njegova količina niti omjer mesa i životinjskih nusproizvoda, koji su po definiciji prerađena vuna, perje, dlaka, koža, papci, rogovi, obresci kopita, kosti, ugostiteljski otpad i drugo. Zato ima više nego dovoljno biljnih proteina i ugljikohidrata: nepoznate žitarice, plus ekstrakti biljnog proteina.

S obzirom na to da su mačke po prirodi grabežljivci i mesožderi kojima je potreban visokokvalitetni životinjski protein, takvu prehranu ne možemo smatrati ne samo optimalnom, već čak i u određenoj mjeri prikladnom.

Kvaliteta i podrijetlo sastojaka je kontroverzna, sirovine mogu varirati od serije do serije, ovisno od dostupnosti i cijeni na tržištu što povlači za sobom određenu nepoznanicu sastava prehrane.

Dodaci za uravnoteženje prehrane u ovom proizvodu su  – ulja i masti, kvasac, minerali i vitamini.

Točne komponente, kvaliteta i stupanj čistoće mješavine ulja i masti nije poznat.

Kvasac se obično dodaje gotovoj hrani za pse i mačke kao izvor vitamina B skupine te kako bi hrana bila ukusnija i privlačnija, rjeđe kao izvor bjelančevina. Po nazivu ne možemo definirati da li se radi o pekarskom ili pivskom kvascu – to narušava vjerodostojnost sastojka.

Proizvod također sadrži minerale koji nisu specificirani.

Osim toga, u konzerviranim namirnicama „Royal Canin Instinct“ za mačiće pronašli smo nepoželjnu komponentu „šećer“. Najvjerojatnije ga ovdje nema puno i taj dodatak služi kao boja za umak, ali u svakom slučaju, šećer je potpuno nepotreban u prehrani mačaka, a posebno mačića.

Pažljivo proučivši sastav ovog proizvoda, možemo sa sigurnošću reći da je u naravi ova mačja hrana mješavina točno nedefiniranih sirovina i očito sadrži previše biljnih bjelančevina.

Usput, također nije jasno od kojih sastojaka je nastao sam umak kojim su zaliveni komadići. Prehrana s takvim sastavom, pogotovo za mačiće i mačke dojilje ni na koji način ne može dobiti visoku ocjenu na našoj ranglisti. Vjerujemo da mačiće od ranog djetinjstva treba hraniti proizvodima koji se temelje na visokokvalitetnim životinjskim proteinima, stvorenim iz jasno određenih sirovina.

Naša ocjena:  

1.količina bjelančevina – 4/10; 2. kvaliteta bjelančevina – 2/10; 3. minerali i drugi dodatni sastojci – 2/5 boda; 4. Nutritivni dodaci i vitamini  – 3/5;  5. Za omjer cijene/kvalitete – 2/10; 6. 100% deklariran sastav – 0/5; 7. kazna – (-5 bodova).

Ukupno: 8 bodova

 

Više nećemo ocjenjivati proizvode ove klase jer vidimo da su vrlo slični po sastavu. Cijene analiziranih proizvoda po našem mišljenju su dosta visoke obzirom na kvalitetu sastojka.  Stoga su naše ocjene bile dosta niske. Međutim jasno je da su sastavni dio svake cijene troškovi za marketing, reklamu i pakiranje, stoga su cijene proizvođača na predstavljene proizvode vjerojatno objektivno opravdane.

Super Premium i Holistic klasa

Proizvode iz ove dvije klase ćemo razmatrati zajedno jer proizvodi koji mogu pripadati Holistic klasi proizvođači često deklariraju kao Super Premium i obrnuto. U zadnje vrijeme hrana za ljubimce iz ove kategorije posebno u Zapadnoj Europi dobiva sve više na popularnosti. Jedan od pripadnika ove kategorije, brand Animonda bio je glavni sponzor Svjetske Izložbe Mačaka 2019 u Freiburgu (Njemačka).

Mnoge zanima koja hrana za mačke je Super Premium, a koja nije. Jako često prodavači u trgovinama za kućne ljubimce, internetske trgovine i obični vlasnici mačaka pogrešno svrstavaju neku mačju hranu u ovu kategoriju. Primjerice, vrlo često se brandovi poput Hill’s Science Plan, Pro Plan i Royal Canin nazivaju Super Premiumima, iako smo vidjeli u našoj analizi da se jedva mogu nazivati Premiumom.

Popis Super Premium hrane za mačke je dosta velik. Za ovu ranglistu ćemo uzeti nekoliko popularnih proizvoda na našim prostorima. U našoj neovisnoj analizi proučavamo sastave hrane, tako da se cijela naša klasifikacija temelji na kvaliteti, a ne na reklamama proizvođača.

 1. Cat food Leonardo.

 Njemački brand Leonardo je marka gotove hrane samo za mačke. Ne postoji Leonardo hrana za pse. Ovu mačju hranu proizvodi firma Bewital iz Münsterlanda. Prema proizvođaču, hrana Leonardo proizvodi se posebnom tehnologijom «Thermal Mix Procedure» te koristi sirovine lokalnih dobavljača.

Iz podataka koji su objavljeni na službenoj web stranici leonardo-catfood.de proizlazi da se pod ovim brandom proizvodi prilično velik izbor suhe hrane i nekoliko vrsta mokre hrane Leonardo.

Za ovu analizu uzimamo Leonardo Rich in beef.

Cijena proizvoda za pakiranje 400 g je 76,9 kn što znači oko 32,04 kn za 1 kg proizvoda.

Sastav: meso i životinjski nusproizvodi  (65%, od toga 25% govedina), mesna juha (34%), minerali (0,5%), osušene ljuske jaja (0,5%).

Meso i životinjski nusproizvodi 65%, od toga 25% govedina – općeniti je pojam koji se odnosi na različite izvore životinjskih proteina. U najvećem dijelu ovo je naravno najpovoljnija i najjeftinija životinjska sirovina dostupna proizvođaču ali ovdje vidimo iskazani postotak mesa govedine za razliku od proizvoda niže klase.

Dalje slijedi mesna juha 34%. Nije jasno od koje vrste mesa je napravljena.

Proizvod također sadrži minerale. Naveden je postotak (0,5%) ali nisu specificirani.

Zadnja komponenta su osušene ljuske jaja (0,5%). Ljuske jaja sadrže oko 93% kalcijevog karbonata. Kalcij je vrlo bitan za stanje kostiju, zuba i dlake.  U ljusci jaja, za razliku od koštanog brašna, vrlo je nizak sadržaj fosfora, što omogućuje uravnotežiti sadržaj ovog elementa u mesu.

U hrani su prisutni bitni nutritivni dodatci: vitamin D3 200 IE, vitamin E 50 mg, taurin 1.000 mg, mangan (kao manganov(II)sulfat) 2 mg, cink (kao cinkov sulfat, monohidrat) 20 mg, jod (kao kalcijev jodat, dehidriran) 0,2 mg.

Naša ocjena:  

1.količina bjelančevina – 7/10; 2. kvaliteta bjelančevina – 6/10; 3. minerali i drugi dodatni sastojci – 3/5 boda; 4. Nutritivni dodaci i vitamini  – 3/5;  5. Za omjer cijene/kvalitete – 8/10; 6. 100% deklariran sastav – 3/5

Ukupno: 30 bod

 

 1. Bozita

Bozita je jedan od brandova u vlasništvu švedske tvrtke Doggy AB (ranije se zvala Lantmannen Doggy). Pod ovom brandom se proizvodi suha i mokra gotova hrana za mačke i pse. Zemlja porijekla je Švedska.

Proizvođač Bozite sa zadovoljstvom obavještava kupce (na službenom resursu) da proizvodi isključivo ekološke proizvode za životinje. Ovaj izraz se odnosi kako na pakiranje hrane za životinje, tako i naravno na sirovinu, koja potječe iz lokalne proizvodnje i podvrgnuta  je vrlo strogoj kontroli kvalitete. Stoga proizvođač naglašava da u Švedskoj na zakonodavnoj razini postoji zabrana upotrebe hormona i antibiotika na stočnim farmama i u poljoprivredi. Tvrdi i da ne koristi GMO proizvode. Mačja hrana Bozita Feline po navodima proizvođača ima izuzetno visoki sadržaj mesa – do 93%.

Što se tiče pakiranja, sva mokra hrana Bozita pakirana je u TetraPak iz posebnog višeslojnog kartona te je također švedski izum.

Pređimo na konkretan proizvod Bozita Feline Large Chunks in Jelly.

Cijena proizvoda za pakiranje 12 x 190 g je 82,9 kn što znači oko 36,36 kn za 1 kg proizvoda.

Komadići u želeu

Prije nego što započnemo s pregledom sastojaka Bozita Feline Large Chunks sa dodatkom lososa, primijetili smo jako važnu karakteristiku kao cjelovita hrana, što znači da je namijenjena svakodnevnom hranjenju mačaka i uključuje sve potrebne vitamine, minerale i aminokiseline.

Format Bozita Feline Large  su komadići u želeu. Međutim treba imati na umu da komadići nisu u punom smislu komadići mišićnog mesa, već su formirani i izrezani na komadiće iz „tijesta“ od mješavine mesa koje je zatim obloženo želeom.

Sastav: Piletina, losos (min. 7,2%), svinjetina, govedina, celulozna vlakna (min. 4%), kalcijev karbonat, kvasac (ß-1.3/1.6-glukan 0,01%), glukozamin (0,01%), L-karnitin (0.001 %), kondroitin sulfat (0,0007%).

Sastojak broj 1. u ovom proizvodu je piletina, poprilično kvalitetan izvor životinjskih proteina. Drugi, treći i četvrti broj se navodi kao losos (7,2% u svakom komadu), svinjetina i govedina. Komplementarni su sastojci životinjskih proteina jer ukupan udio mesa je od 93% u svakom komadiću po navodima proizvođača. Kako vidimo ovdje nisu prisutni životinjski nusproizvodi. Jedino se ne navodi postotak komadića mesa u odnosu na žele stoga ne možemo točno prepoznati količinu mesa u pakiranju. Po izgledu otvorenog pakiranja pretpostavljamo da je oko 65%.

Dodaci Bozita Feline

Peta komponenta ove hrane su celulozna vlakna. Nije najbolji izbor vlakana, jer nije poznato točno podrijetlo tih grubih vlakana. Dobro je što ih u sastavu proizvoda ima samo 4% po komadiću.

Dalje slijede balansirani i zdravi dodaci. Među njima se može primijetiti kvasac kao izvor vrijednog beta-glukana, kao i glukozamin i hondroitin sulfat – tvari koje se tradicionalno dodaju dijetama za velike životinje. Često im nedostaju vlastiti hondroprotektori koje sintetizira tijelo, a takvi dodaci prehrani mogu pomoći, posebno tijekom rasta. Proizvođač je jasno naznačio doziranje ovih sastojaka u hrani za mačke.

Također je ovdje prisutan L-karnitin. Ovaj sastojak pomaže ubrzati metabolizam i prenijeti masti na energiju. Vjerojatno je dodan tako da velike mačke ne dobiju višak kilograma. Navodi se i MacroGard ® za jačanje prirodne otpornosti tijela.

Pakiranje proizvoda  također sadrži detaljan opis vitamina i mineralnih dodataka, što ne rade svi proizvođači hrane za ljubimce.

Općenito po rezultatu naše analize hrana za mačke Bozita Feline sadrži visokokvalitetne izvore životinjskih bjelančevina i dio korisnih dodataka. Prema svom sastavu, proizvođač je posebnu pozornost posvetio potrebama velikih mačaka. Naša ukupna ocjena proizvoda Bozita Feline Large – „Komadići u želeu sa lososom“ je dosta visoka obzirom na omjer kvalitete i cijene, ali ta ocjena mogla bi biti još viša da u sastavu nema nepoželjna celulozna vlakna.

Naša ocjena:  

1. količina bjelančevina – 7/10; 2. kvaliteta bjelančevina – 7/10; 3. minerali i drugi dodatni sastojci – 5/5 boda; 4. Nutritivni dodaci i vitamini  – 5/5;  5. Za omjer cijene/kvalitete – 7/10; 6. 100% deklariran sastav – 4/5

Ukupno: 35 boda

 

 1. Wild Freedom

Wild Freedom je novi brand njemačkog proizvođača hrane za ljubimce Matina Gmbh.

Proizvođač navodi da se recepture Wild Freedom hrane orijentiraju prvobitnom načinu prehrane divljih mačaka, ne sadrži žitarice, šećer i ima visoki udio svježeg mesa. Naravno, sva mokra hrana Wild Freedom ne sadrži umjetne konzervanse, umjetne boje i pojačivače okusa.

Mokra hrana Wild Freedom dostupna je u limenkama od 200 grama i 400 grama i dolazi u sljedećim varijantama: Wide Country – čista piletina, Deep Forest – divljač i piletina, Golden Valley – kunić i piletina, Green Lands – janjetina i piletina i Cold River – losos i piletina.

Za naš test ćemo uzeti Wild Freedom Green Land – janjetina i piletina.

Cijena proizvoda za pakiranje 6 x200g  je 67,9 kn što znači oko 56,58 kn za 1 kg proizvoda.

Sastav: 53 % piletine, pileće jetre, pileće juhe, 45 % janjetine, janjeći bubrezi, janjeća jetra, janjeća juha, 2 % minerali.

Nutritivno fiziološki dodatci: vitamin D3 200 IE, vitamin E (kao all-rac-alfa-tokoferil acetat) 25 mg, taurin 1000 mg, cink kao cinkov sulfat, monohidrat 15 mg, mangan kao mangan(II)-sulfat, monohidrat 3 mg, jod kao kalijev jodid 0,5 mg.

Visoki udio mesa je kvalitetan izvor životinjskih proteina međutim iz deklaracije nije moguće prepoznati točan udio jetre i tako procijeniti je li udio vitamina A predoziran količinom jetre ili ne. Minerali u postotku 2% isto nisu specificirani što je minus ovog proizvoda.

Naš zaključak da je Wild Freedom mokra hrana dobra cjelovita prehrana za mačke, bez šećera i žitarica, kao i biljnih sastojaka, kod koje samo treba poboljšati deklaraciju.

Naša ocjena:  

1.količina bjelančevina – 10/10 +5 bonus; 2. kvaliteta bjelančevina – 7/10; 3. minerali i drugi dodatni sastojci – 2/5 boda; 4. Nutritivni dodaci i vitamini  – 3/5;  5. Za omjer cijene/kvalitete – 8/10; 6. 100% deklariran sastav – 4/5

Ukupno: 39 bodova

 

 1. Applaws

 Applaws je Super Premium proizvod u prehrambenom sektoru mokre hrane. Proizvodi ga u Velikoj Britaniji kompanija MPM Products Limited od 2006 godine.  Često ga svrstavaju u klasu Holistic hrane. U Applaws mokroj hrani se ne koriste umjetne boje, arome, konzervansi, pojačivači okusa, glukoza ili vitamini. Udio mesa u hrani je 75%. 100% bez glutena. Korišteno meso peradi je bez hormona i od pilića iz prirodnog uzgoja. Meso ribe dolazi iz prirodnog ulova.

Danas ćemo analizirati Applaws Pileća prsa u juhi

Cijena proizvoda za pakiranje 24 x 156 g  je 265,9 kn što znači oko 71,1 kn za 1 kg proizvoda.

Sastav: pileća prsa 75 %, pileća juha, riža.

Sastav je ovdje vrlo kratak – samo tri sastojka. Zapravo, mokra hrana za mačke Applaws Pileća prsa u juhi su komadi pilećih prsa u juhi. Postotna doza pilećih prsa u svakoj limenci je 75%. U navedeni sastav nema nikakve sumnje, jer otvarajući konzerviranu hranu jasno vidimo meso piletine. Moramo tu naglasiti da je za prehranu mačke puno korisnije mišićno meso kao što su batci. Pileća prsa za mačku su vrlo niske prehrambene vrijednosti, osim toga, skoro ne sadrže taurin koji je potreban mačkama.

Pileća juha prirodni je aromatični dodatak, čiji izraženi okus vole mnogi kućni ljubimci.

Ona samo obogaćuje okus hrane i čini je zasićenijom i privlačnijom za mačke. Iskreno govoreći takav je sastojak ima malo prehrambene vrijednosti ali sadrži minerale, koji su prešli u vodu iz mesa i kostiju prilikom prokuhavanja.

Treća komponenta je riža. Riža u hrani za pse i mačke u malim količinama je koristan izvor ugljikohidrata. Bolje se probavlja od pšenice ili kukuruza i sadrži manje glutena. Međutim u ovom slučaju po našem mišljenju služi kao jeftino punilo.

Applaws Pileća prsa u juhi je dobar dodatak

Prema našem mišljenju, karakteristika konzervirane hrane Applaws Pileća prsa u juhi  je vrlo pristojna, no važno je uzeti u obzir da takav proizvod ne može zamijeniti glavnu prehranu: nije uravnotežen za tvari potrebne mačkama (vitamini, aminokiseline itd.).

Dobro je što nema umjetnih boja, aroma, konzervansa i slično. Prema proizvođaču hrana ne sadrži nikakve dodatke. Međutim cijena je dosta visoka obzirom na sastav te vam samo može uštediti vrijeme na kuhanje istog proizvoda ili pomoći tamo gdje to nije moguće, npr. na putu.

Ocjena Applaws hrane za mačke je iznad prosjeka, što je u skladu s njezinim sastavom.

Naša ocjena:  

1.količina bjelančevina – 9/10 plus bonus 5 bodova; 2. kvaliteta bjelančevina – 8/10; 3. minerali i drugi dodatni sastojci – 1/5 boda; 4. Nutritivni dodaci i vitamini  – 1/5;  5. Za omjer cijene/kvalitete – 6/10; 6. 100% deklariran sastav – 4/5

Ukupno: 34 boda

 

 1. Animonda

Animonda je njemački proizvođač gotove hrane za pse i mačke od 1991. godine.

Prema podacima sa službene web stranice – animonda.de – proizvođač prvenstveno misli na dobrobit životinja, moto tvrtke je Füttern mit herz und verstand. Njegov doslovni prijevod s njemačkog zvuči kao ” Hranjenje sa srcem i umom “. Prema vlasnicima branda, hrana za životinje Animonda proizvodi se u skladu s najnovijim znanstvenim dostignućima, uz sudjelovanje veterinarskih nutricionista i stručnjaka s vodećih njemačkih i europskih sveučilišta. Proces proizvodnje odvija se u tvornici Saturn Petcare GmbH, a certificiran je IFS / BRC standardima kvalitete, pod nadzorom tehnologa i drugih stručnjaka.

Doista, proizvodi „Animonda“ ne sadrže soju, šećer, umjetne aditive i konzervanse. Ali koliko je pogodno za hranjenje takvog predatora kao vaša mačaka?

Pod brandom Animonda proizvodi se nekoliko linija mokre i suhe hrane, uključujući veterinarsku hranu. Danas ćemo razmatrati mačju hranu iz linije Carny, koja je dostupna na našem tržištu.

Animonda Carny Adult sa govedinom, piletinom i pačjim srcima

Cijena proizvoda za pakiranje 6 x 400 g  je 59,9 kn što znači oko 24,96 kn za 1 kg proizvoda

Sastav: govedina (37%, pluća, srce, meso, vime, bubrezi), pileća jetra (20%), pačja srca (8%), kalcijev karbonat.

Pažljivo pogledajmo sastav. Kao što vidimo, prva komponenta ovdje je mješavina goveđeg i mišićnog mesa i mnogo različitih iznutrica (srce, jetra, pluća, bubrezi i vime) ukupno 37% koji se kombiniraju pod općim nazivom “govedina“. Sve te komponente dobar su izvor životinjskih bjelančevina, ali obzirom na cijenu proizvoda možemo pretpostaviti da je pravog mišićnog mesa u sastavu ove mješavine najviše 1/5.

Na drugom mjestu u ovoj hrani nalazi se 20% pileće jetre. Procjena hranjiva vrijednost ovog proizvoda, kao i prethodnog, prilično je visoka. Treće mjesto zauzima srce patke – to je 8% i ovo je još jedan dobar izvor životinjskih proteina. Četvrta komponenta je kalcijev karbonat koji se uobičajeno u hrani za životinje koristi kao izvor kalcija.

Nutritivni dodaci su vitamin D3 (200 IE/kg), jod (0,75 mg/kg), mangan (1,4 mg/kg), cink (25 mg/kg).

Ukupna količina životinjskih proteina u ovom proizvodu je 65% i to je dosta visoki sadržaj mesnih sastojaka. S druge strane proizvođač ne navodi cjelokupni sastav proizvoda. Ako pažljivo pročitate sastav onda možete vidjeti da na popisu fale podaci o 35% sastava, jer nekoliko nutritivnih dodataka ne može činiti tako značajan dio volumena hrane, što znači da postoje neki drugi sastojci. Moguće je da proizvod sadrži vodu, juhu ili umak, ali proizvođač to ne navodi na ambalaži. Izračunali smo ukupni rezultat ove analize upravo na osnovi poznatog udjela sastojaka zbog činjenice da je njegov sastav netočno naveden, a to je jasan minus proizvoda.

Općenito, sastojci navedeni u proizvodu ukazuju na to da je konzervirana hrana za mačke Animonda Carny Adult sa govedinom, piletinom i pačjim srcima napravljena od mesnih sastojaka pristojnih karakteristika, plus da su joj dodani svi potrebni dodaci za uravnoteženu prehranu. Ali čak i uzimajući u obzir prisutnost visokokvalitetnih mesnih sastojaka, proizvod nije uvršten u “vrh” naše ocjene zbog nepotpunih informacija o sastojcima u sastavu.

Naša ocjena:  

1.količina bjelančevina – 8/10; 2. kvaliteta bjelančevina – 8/10; 3. minerali i drugi dodatni sastojci – 3/5 boda; 4. Nutritivni dodaci i vitamini  – 4/5;  5. Za omjer cijene/kvalitete – 10/10; 6. 100% deklariran sastav – 3/5

Ukupno: 36 bodova

 

Konačna neovisna POMA ranglista:

 1. Wild Freedom Green Land – 39 bodova
 2. Animonda Carny Adult  – 36 bodova
 3. Bozita Feline Large Chunks in Jelly – 35 boda
 4. Applaws Pileća prsau juhi – 34 boda
 5. Leonardo Rich in beef – 30 bodova
 6. i 7. Pro Plan i Gourmet Gold – svaka po 9 bodova
 7. Royal Canin Kitten Instinctive – 8 bodova

Prilikom analiziranja mokre hrane za mačke pokušali smo biti potpuno nepristrani te se oslanjali na njihov sastav i omjer cijene/kvalitete.  Međutim je to naša subjektivna analiza. Neki proizvodi su dobili manju ocjenu zbog nepoznanica u sastavu ili visoke cijene pri računanju za 1 kg. Ostavljamo mogućnost da čitatelji našeg web resursa ostavljaju svoja mišljenja i komentare.