13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023

Jedna ili dvije mačke?

Ovo je doba godine kada mnogi ljudi udomljavaju ili kupuju mačića.  Je li bolje nabaviti jednu ili dvije mačke?
Dvije mačke- dvostruko više zabave! Ako je jedno mače neodoljivo, onda je sigurno dvoje još više?
Mačići se vole igrati, u dvoje je naravno puno zanimljivije. Mačke imaju širok raspon igara: igraju se s predmetima poput mačjih igračaka ili vezica cipela, jure, trče, skrivaju se, skaču, pa čak jure i svoj vlastiti (ili tuđi) rep.  Igranje doseže vrhunac u dobi od otprilike četiri mjeseca, a potom se pomalo smanjuje. Iako i odrasle mačke se vole igrati.
Ukoliko veći dio dana izbivate iz stana, mački će dobro doći društvo druge mačke.
Postoji nekoliko razloga zašto je igra važna, vježbanjem lovačkog ponašanja razvijaju se  motoričke sposobnosti, održava se kondicija te uči o okruženju i povezanosti.  Kao i kod drugih životinja,igra ja jako važna u razvoju mačaka.  Imati još jednoga mačića za društvo povećat će prilike za igru, a oni će se nastaviti igrati zajedno i kao odrasli.
Mačići uče jedni od drugih.  Kao mlade životinje, mačići moraju mnogo naučiti, a oni će moći naučiti gledajući drugo mače i kopirajući njihovo ponašanje.
Mačke su društvena bića, ali im je potrebno iskustvo od rane dobi da nauče o drugim mačkama.  Mačke koje su odrasle u mačjem društvu lakše kasnije prihvaćaju novo mačje društvo. Mačka koja je oduvijek bila jedina mačka teže će prihvatiti društvo druge mačke kako postaje starija.

Ako mislite da biste u budućnosti željeli još jednu mačku, najbolje je nabaviti odmah dva mačića. Za postizanje najvećeg sklada i međusobne prisnosti idealno je nabaviti mačke iste pasmine.

Tako se mogu pravilno socijalizirati i naučiti mačku komunikaciju i ponašanje, poput pozdravljanja druge mačke, iskazivanja naklonosti ili traženja druge mačke da se igra.  To ih ne možemo naučiti – to moraju naučiti od drugih mačaka.  Zanimljivo je da psi također mogu naučiti kako mačku pozdraviti onako kako voli, pozdrav nosa u nos.
Imati drugog mačića uz sebe pruža mogućnost da radi ono što je za mačku najtipičnije – promatranje drugih mačaka, pomoć pri čišćenju krzna, grickanje jedni drugih i sl.
Ukoliko će mačka koju nabavljate biti kućna mačka, lako joj može postati dosadno. Prisutnost druge mačke daje joj ono nešto za što možemo računati da je kao obogaćivanje okoliša.
Naravno, postoje i neki nedostaci.  Troškovi će biti dvostruki, za hranu, pjesak, cijepljenja i posjete veterinarima.
Ako su mačići mužjak i ženka, morate imati na umu da ih na vrijeme sterilizirate / katerirate, čak i ako su to kućne mačke, jer mačke postaju spolno zrele u dobi između 5 i 8 mjeseci.  Zbog toga se mačke obično steriliziraju/ kastriraju između 4-6 mjeseci, mada se to može učiniti i ranije.
Nabavljanje dva mačića zajedno znači da se mogu igrati zajedno, učiti jedni od drugih i raditi jedno drugom društvo.  Općenito govoreći, čini se kao da je odgovor na pitanje, “trebam li dobiti jednoga mačića, ili dva?”, Dva.

 

 

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci