22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

Zašto mačka ima problem sa mokrenjem i što bi vlasnik trebao poduzeti?

Mačka ne može mokriti kada nema mokraće ili kada je mokraćni kanal začepljen. Oba ova stanja zahtijevaju medicinsku intervenciju.

Produženi izostanak mokrenja može dovesti do pucanja mokraćnog mjehura i opće intoksikacije tijela. Ako primijetite da vaša mačka ne može mokriti, odmah potražite veterinarsku pomoć jer se problem koji je nastao ne može uvijek sam riješiti. Dodatni simptomi mogu ukazivati na problem prije pojave opasnih komplikacija.

Koliko bi mačka trebala normalno mokriti

Prije nego što pređemo na opisivanje odstupanja, važno je spomenuti uobičajene norme. Patologija se može identificirati promjenom uobičajene količine mokraće i učestalosti odlaska na toalet.

Količina

Točan pokazatelj određuje se individualno na temelju sljedećih faktora:

   1. Vrsta prehrane. Pri hranjenju “prirodnom” hranom, tijelo ne dobiva samo pitku vodu, već i tekućine iz hrane. To utječe na količinu izlučevina.
   2. Težina. Pretili kućni ljubimci lošije kontroliraju mokraćni mjehur, stoga se njihovoj posudi često mora mijenjati punilo.
   3. Dob. Za razliku od odrasle mačke, mačić jednostavno nije u mogućnosti napraviti preveliku lokvu zbog svoje veličine.
   4. Spol. Tijekom trudnoće, mačka mokri više od mačka zbog stalnog pritiska na maternicu.

Prosječna količina izlučene tekućine iznosi 50-200 ml. Točnu količinu može se procijeniti kroz vaganje WC posude s punilom prije i nakon mokrenja mačke. Nakon mokrenja, težina posude će se povećati za težinu mokraće koju je mačka izlučila.

Učestalost

Do spolne zrelosti, mačići mokre do 5 puta dnevno. S godinama se učestalost mokrenja smanjuje na 1-3 puta.

Broj odlazaka na toalet povremeno se povećava tijekom tjeranja i trudnoće ili ostaje na razini mačića nakon kastracije. Uz odsustvo drugih uznemirujućih simptoma, oba su fenomena apsolutno normalna.

Simptomi na koje bi trebali obratiti pažnju

Osim zadržavanja mokraće, postoji niz simptoma koji bi mogli ukazivati na problem. Ti simptomi uključuju:

  • apatiju i depresiju;
  • jaku žeđ, pogoršanje ili gubitak apetita;
  • povećanje trbuha, koje nije povezano s pretilošću ili trudnoćom;
  • povišenje tjelesne temperature;
  • poremećaj spavanja;
  • oticanje nogu i vrata;
  • povraćanje i proljev;
  • slabost stražnjih nogu, nekarakteristično istezanje ili pojava grčeva.

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, svakako posjetite veterinara. Bez pravovremenog liječenja, mačka može biti u riziku od uginuće zbog intoksikacije.

Kako shvatiti da životinja ima zadržavanje mokraće

Poremećaj mokrenja vrlo je lako dijagnosticirati samostalno. Zbog prenapunjenosti mokraćnog mjehura mačka može osjećati jake bolove, a sama mokraća mijenja svoju boju i konzistenciju.

Osnovna simptomatika uključuje:

  • agresiju pri palpaciji trbuha;
  • smanjenje količine mokraće i povećanje učestalosti odlazaka na WC;
  • ostavljanje lokvi ili malih kapljica izvan WC posude (zbog bolova mačka može izbjegavati posudu i mokri po cijeloj kući);
  • često lizanje genitalija;
  • pojavu sluzi, gnoja ili krvi u mokraći, kao i promjenu njenog mirisa.

Ako ste primjetili da vaša mačka ostavila lokvu izvan WC posude nemojte se ljutiti na nju. Vaša negativna reakcija samo će pogoršati njezino stanje zbog stresa. Njezina urednost vratit će se odmah nakon što ozdravi, stoga se samo koncentrirajte na rješavanje problema.

Kod kojih poremećaja kod mačaka dolazi do otežanog mokrenja?

Otežano mokrenje može biti posljedica različitih poremećaja, ovisno o tome je li mokrenje potpuno odsutno odnosno je li izlazak mokraće blokiran ili je mokrenje samo otežano. U prvom slučaju, uzrok se obično nalazi u bubrežnim patologijama, dok je u drugom slučaju to obično posljedica začepljenja mokraćne cijevi uslijed stresa, ozljeda, infekcija i kamenaca.

Seksualno uzbuđenje

Najčešće se tijekom tjeranja vlasnici žale na suprotan problem, a to je učestalo mokrenje kod ženki i markiranje od strane mužjaka. Međutim uzbuđenje također dovodi i do povećanja spolnih žlijezda što rezultira pritiskom na mokraćni kanal.

Ozljede

Nakon nesreće ili pada s visine, mačka može ozlijediti unutarnje organe. U ovom slučaju, zadržavanje mokraće objašnjava se gubitkom njihove funkcionalnosti, a prisutnost krvi u mokraći unutarnjim krvarenjem.

Cistitis i druge bolesti mokraćnog mjehura

Najčešći razlog zbog kojeg mačka ne može mokriti je cistitis. Upala u mokraćnom mjehuru obično je izazvana bakterijama koje su tamo dospjele izravno ili iz susjednih organa, kao i stresnim stanjima. Patologija je praćena jakim bolovima, učestalim nagonima i postupnim smanjenjem količine tekućine do nekoliko kapi. Zanemareni cistitis često se komplicira uretritisom. Kod ovog poremećaja, upalni proces zahvaća uretru. Može se dijagnosticirati po gnojnom iscjedku i oštrom mirisu acetona ili amonijaka s kože ljubimca.

Mačka ne može mokriti

Urolitijaza kod mačaka (Kamenci u mokraćnom sustavu)

U slučaju prekomjerne nakupine kamenaca u mjehuru i mokraćovodu, dolazi do blokade. Svaki pokušaj mokrenja popraćen je jakim bolovima zbog kamenaca koje traumatiziraju osjetljivu sluznicu. Krv iz brojnih rana boji urin u ružičastu boju ili izlazi u obliku ugrušaka.

Među svim bolestima bubrega kod mačaka, najčešće se javlja bubrežna insuficijencija. Ona se javlja uslijed blokade i stiskanja mokraćnih puteva, naglog smanjenja količine krvi koja prolazi kroz bubrege i izravne disfunkcije organa. Ovaj posljednji slučaj ima najnepovoljniju prognozu, budući da oštećene stanice bubrega nisu sposobne za regeneraciju.

Stupnjevi ozbiljnosti stanja

Ovisno o ozbiljnosti, zadržavanje urina kod mačke može biti kronično ili akutno. U prvom slučaju, poremećaj je popraćen nizom remisija i recidiva s postupnim skraćivanjem razdoblja mirovanja. Ovdje postoji vremena za razmišljanje, jer se dio tekućine još uvijek izlučuje.
U slučaju akutne patologije, simptomi se brzo pogoršavaju i mokrenje potpuno prestaje. Životinja zahtijeva hitnu hospitalizaciju radi ispuštanja nakupljenog urina.

Prva pomoć: što učiniti ako mačka ne može mokriti?

Veterinari preporučuju da ne pokušavate sami liječiti vašu mačku i odmah potražite pomoć. Inače postoji rizik od pogoršanja stanja zbog nepravilnog odabira lijeka i doziranja.

Prva pomoć može se pružiti samo kada nemate mogućnosti brzo odvesti mačku u veterinarsku kliniku. No čak i u ovom slučaju trebali biste se obratiti stručnjaku barem telefonom da biste dobili detaljne upute.

Prikladne mjere

Ako nemate dovoljno iskustva u palpaciji i masaži, bolje je da se suzdržite od tih radnji. Prejako stiskanje može rezultirati ozljedama sluznice, pa čak i rupturom mjehura.

Mački koja pokazuje znakove žeđi, možete ponuditi malo vode ili lagane pileće juhe. Međutim, ne bi trebali forsirati mačku da pije. Kod bubrežne insuficijencije, to će pojačati otekline i stvoriti dodatni stres na već opterećeni organ.

Ublažavanje stanja bolesne mačke može se potaknuti komunikacijom s njom nježnim tonom glasa i ne preaktivnim igrama. To može pomoći odvratiti pažnju i ublažiti popratne simptome.

Na preporuku veterinara može se dati spazmolitik ili analgetik. Oni će pomoći eliminirati spazam uretre i smanjiti sindrom boli.

mačka ima problem sa mokrenjem

Zabranjene radnje

Ako mačka ima problema s mokrenjem, nikako ne smijete koristiti tople obloge. U slučaju intoksikacije, dodatna toplina samo će ubrzati širenje infekcije.

Također je zabranjeno davati lijekove bez pprethodne konzultacije s veterinarom. Antispazmodici pojačavaju krvarenje, diuretici povećavaju volumen unutarnje tekućine. Za njihovo propisivanje potrebno je znati točnu ili barem pretpostavljenu dijagnozu postavljenu od strane veterinara.

Dijagnostika u veterinarskoj klinici

Retencija urina i njezin uzrok utvrđuju se na temelju palpacije, ultrazvuka i radiografije prenapunjenog organa. Osim utvrđivanja stanja mokraćnog mjehura, ove pretrage pomažu dijagnosticirati poremećaje u bubrezima, novotvorine i kamence. Dodatno se od pacijenta uzimaju nalaze krvi i urina. Pomoću njih identificiraju se uzročnici infekcija, vrsta kamenca i stupanj intoksikacije organizma.

mačka ima problem sa mokrenjem

Olakšanje stanja i liječenje životinje

Stanje pacijenta ublažava se postavljanjem katetera i primjenom lijekova. Također, obavezno je propisana terapijska dijeta koja uključuje smanjeni unos proteina i masti.

Kateterizacija

U posebno teškim slučajevima kateterizaciju provode čak i prije ultrazvuka. Pomoću nje sav višak tekućine izlučuje se izvan, a mokraćni kanal se ispire od toksičnih proizvoda urina.

Postupak se provodi pod anestezijom, a u slučaju otkrivanja velikih kamenaca, kombinira se s uretrostomijom – operacijom koja uključuje uklanjanje penisa i uskog dijela uretre s ciljem formiranja umjetnog kanala za otjecanje mokraće (uretrostoma). Također može biti potrebna cistotomija (otvaranje mokraćnog mjehura i uklanjanje velikih urinarnih kamenaca).

Terapija lijekovima

Izbor lijekova za liječenje određuje se individualno za svaku mačku, ovisno o dijagnosticiranom uzroku problema.

U slučaju ozljeda, potrebna pomoć ovisi o njihovoj težini, a često je potrebna i kirurška intervencija. Ako problem leži u bolestima mokraćnog mjehura i bubrežnim patologijama, mačkama se propisuje:

  • antibiotike i antivirusne preparate za borbu protiv infektivnih uzročnika;
  • diuretike koji potiču izlučivanje urina;
  • protuupalne lijekove za suzbijanje upalne reakcije;
  • rehidracijske otopine za normalizaciju vodene ravnoteže;
  • hemostatike koji poboljšavaju zgrušavanje krvi;
  • detoksikacijske infuzije za uklanjanje posljedica trovanja;
  • kardiogene lijekove za stabiliziranje rada srca;
  • analgetike i antispazmodike za ublažavanje boli i grčeva.

Odluku o prekidu terapije donosi veterinar na temelju nalaza. Preuranjeno prekidanje ili smanjenje doziranja može rezultirati naglim pogoršanjem stanja i pojavom novih komplikacija.

Dijeta

Mačke s urinarnim problemima se prebacuju na posebnu liniju hrane za životinje s poremećajima u mokraćnom sustavu. Takva prehrana smanjuje opterećenje na jetru, razgrađuje kamence i normalizira mokrenje. Mačke koje konzumiraju samo prirodnu hranu moraju preći na niskokaloričnu prehranu koja isključuje korištenje masnog mesa, ribe i mlijeka. Popis dopuštenih proizvoda ovisi o razini kiselosti (pH).

Prevencija problema s mokraćnim sustavom

Da biste spriječili probleme s mokraćnim sustavom mačke, potrebno je poboljšati uvjete njenog života i povećati kvalitetu prehrane. Slijedeće preporuke mogu biti korisne:

  1. Izbjegavajte hipotermiju. Opremite mjesto za spavanje dalje od propuha i izolirajte pod.
  2. Izbjegavajte prekomjerno hranjenje. Poštujte preporučene norme i održavajte dovoljnu tjelesnu aktivnost.
  3. Provjerite čistoću vode i količinu njenog unosa.
  4. Izbjegavajte konzumaciju zabranjenih proizvoda s vašeg stola.

Imajte na umu da zdravlje mačaka s kroničnim bolestima treba provjeravati svakih šest mjeseci. To će spriječiti recidive i komplikacije.

Zaključak

Ako vaša mačka nije mokrila cijeli dan, odmah se uputite u najbližu veterinarsku kliniku, bez obzira na doba dana. Svako odgađanje u takvoj situaciji može biti fatalno, stoga ne čekajte pojavu dodatnih simptoma i ne izlažite svog ljubimca nepotrebnom riziku.

Članak je informativne prirode. U slučaju urinarnih problema kod ljubimca obratite se veterinaru!

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci