1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Želi li vaša mačka da je mazite?

Dajte kućnim ljubimcima izbor, promatrajte njihov govor tijela i saznajte gdje najviše vole da ih mazite.
Zašto je to važno?  Zato što odabirom kućnom ljubimcu možete pomoći da se osjeća da ima sve pod kontrolom te će biti manje pod stresom, što je važno za njihovu dobrobit.  A tu je i dodatna korist to što smanjujemo vjerojatnost da nas ugrizu ili ogrebu jer ih ne dovodimo u situaciju da im radimo stvari koje im se ne sviđaju.
Za mnoge od nas jedna od stvari koje volimo kod naših kućnih ljubimaca je činjenica da ih možemo maziti.
Opuštajuće je sjediti i maziti mačku dok ona prede.
Ali uživaju li oni uvijek u tome?
Jedan od načina da to saznate je vidjeti hoće li vaša mačka doći k vama da je pomazite.  Spustite ruku i vidite hoće li doći.  Možete je i pozvati ako želite.
Može vam pomoći ako se spustite na njihovu razinu, posebno kod mačke koji je uplašena.  I ne zurite u nju, jer se to može shvatiti kao prijeteće.  Možete se čak okrenuti bočno i paziti da ne gledate izravno.

Ako vaša mačka dođe do vas, njuška vam ruku i ponovno odlazi, nažalost, u ovom trenutku se ne žele maziti. Ali ako trlja glavu ili čak cijelo tijelo o vas, to vjerojatno znači da bi voljela da je mazite.
Zašto mačke trljaju glavu o vas? Ostavljaju feromone koji su važan komunikacijski signal za mačke.
Životinje imaju sklonosti prema tome gdje više vole biti mažene.
Mačke uglavnom vole da ih se mazi u blizini žlijezda mirisa.  Mačke imaju mirisne žlijezde na bradi i obrazima, između očiju i ušiju gdje je manje krzna i oko usana.  Glađenje i češkanje također vole i ispod brade. Mačke uglavnom ne vole da ih dira blizu repa.
Ako ste pogriješili pokušavajući maziti mačku po trbuhu, vjerovatno ste naučili na težak način da kad se ispruže i pokažu trbuh, ne traže da ga češkate.
Iako je svaka mačka drugačija, većina mačaka ne voli maženje po trbuhu, posebno od strane nekoga koga ne poznaju.
Mazite ih uvijek u smjeru krzna, a ne u suprotnom.

 

Nakon što započnete maženje , možete napraviti test pristanka.  Jednostavno prestanite maziti i vidite što će se dogoditi. Ako mačka ustane i luta, morate pretpostaviti da joj je bilo dovoljno.

S druge strane, ako vam se zabije u ruke ili vas grickaju za više, to je dobar znak da bi željeli da ih mazite još više.
Ako se naslone na vas, to je još jedan znak da uživaju u maženju i da bi željeli da nastavite.  U tom slučaju i nastavite.

Obratite pažnju na govor tijela kada mazite mačku

Drugi način provjere da li vaš ljubimac uživa u maženju je da obratite pozornost na njihov govor tijela.
Ako su nagnuti prema maženju, to je dobar znak da uživaju u tome.
Mačke će vas često grickati dok ih mazite.  Jedna od dražesnih stvari u životu s mačkom je čuti kako prede.
Još jedan znak da vaša mačka uživa u maženju je ako zatvori ili napola zatvori oči.
Kod govora tijela, svakako pazite na rep, jer ako se počne trzati, to je znak da se prekomjerno uzbuđuje ili se počinje živcirati, a vi biste trebali prestati.  Ostali znakovi koje treba potražiti uključuju proširene zjenice, trzanje kože, guranje ruku šapom, izvlačenje kandži ili pokušaj grebanja, te gledanje ruke i fiksiranje na nju.

Intenzitet držite niskim

Doktorica znanosti RSPCA Sam Gainesa savjetuje o tome kako poboljšati svijet mačkama, istaknula je da mačke vole da interakcije budu česte, ali kratke.

Nažalost, socijalno ponašanje mačaka, a posebno njihova interakcija s ljudima, vrlo je pogrešno shvaćena.  Većina mačaka obično želi interakcije visokih frekvencija, ali nižeg intenziteta, dok mnogi ljudi žele manje interakcija, ali kroz dulji vremenski period.  To neusklađivanje može dovesti do obrambene agresije kod mačaka, a neke su okarakteritizirane i kao mrzovoljne.  Imajte realnija očekivanja u vezi interakcija koje mačke cijene;  često, ali kratko. Izbjeći ćete nepotreban stres, strah i brige te pomoći ojačavanju veze između mačke i vlasnika.

Zato je najbolje da mačku mazite često, ali samo kratko?

Poljupci su također prilično intenzivni (i često uključuju čvrsto držanje i stiskanje mačke) i također ih je najbolje izbjegavati.
Neke će mačke radije sjesti pokraj vas, nego u krilu.
Ako to nije vaša mačka, onda biste trebali pitati vlasnika je li u redu da gladite životinju.  Obavijestit će vas želi li njihov ljubimac takvu interakciju sa strancima.
Baš kao i kod svog kućnog ljubimca, pokušajte osigurati da se oni imaju mogućnost otići ako žele.
Zato zapamtite, dajte mački izbor, težite interakciji slabog intenziteta, gladajte ih na mjestima koja im se najviše sviđaju i cijelo vrijeme pripazite na njihov govor tijela.
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci