22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

Koliko puta dnevno treba hraniti mačku?

Koliko puta na dan trebate hraniti svoju mačku? Nažalost nema jednostavnog odgovora na ovo pitanje. Količina i učestalost hranjena ovisi o uzrastu, zdravstvenom stanju i drugim individualnim karakteristikama pojedine mačke kao i o vrsti hrane.

Veliki dio vlasnika mačaka ne znaju koliko puta dnevno treba hraniti mačku te se glavnom oslanjaju na svoje osjećaje ili slijede neke prosječne norme. Takav pristup u osnovi je pogrešan, jer se broj obroka za pojedinu mačku mora definirati na temelju određenih kriterija.

VELIČINA DNEVNE PORCIJE GOTOVE KOMERCIJALNE MAČJE HRANE

Veličina dnevne porcije ovisi o vrsti prehrane. Suhe namirnice podliježu dehidraciji, odnosno tijekom proizvodnje iz njih se izvuče gotovo sva vlaga. Zbog toga će ista količina suhe hrane uvijek biti kaloričnija od obične nedehidrirane hrane, pod uvjetom da imaju istu težinu.

prehrana za mačku

HRANJENJE SUHOM HRANOM

Svaka prehrana za mačke se razvija uzimajući u obzir individualne karakteristike životinje: razinu aktivnosti, dob, konstituciju tijela, prisutnost kastracije ili sterilizacije, trudnoću i laktaciju. Stoga, pri odabiru porcije, vodite se normama hranjenja koje su navedene na pakiranju i izračunate su uzimajući u obzir gore navedene karakteristike.

Različiti proizvođači imaju različite stope hranjenja, a to je zbog različitog sadržaja kalorija u proizvodu i određenog sadržaja hranjivih tvari. Stoga, kada prelazite na novu prehranu, obratite pozornost na preporuke proizvođača kako biste izbjegli prekomjerno hranjenje ili obrnuto, nedovoljno hranjenje ljubimca.

HRANJENJE MOKROM HRANOM

Mokra hrana se može koristiti kao glavna prehrana ili kao dodatak suhoj hrani.

Za razliku od suhe, mokra hrana sadrži mnogo više vlage što osigurava smanjenje ukupnog kalorijskog sadržaja prehrane i rizik od dobivanja prekomjerne težine.

Dnevni unos mokre hrane također je naveden na pakiranju, a neki proizvođači na pakiranju čak navode i količinu hranjenja za kombinaciju suhe i mokre prehrane.

koliko puta hraniti mačku

UČESTALOST HRANJENJA MAČIĆA

Za održavanje intenzivnog rasta vrlo je važno da mačići dobiju potrebnu količinu energije, stoga prehrana mora zadovoljiti sve potrebe rastućeg organizma. U isto vrijeme, mačići različite dobi hrane se različitom učestalošću.

Uzrast od 1,5-2 mjeseca

Do 2 mjeseca mačići se hrane 7-8 puta dnevno. Nakon 2 mjeseca, ukupna učestalost hranjenja se smanjuje na 6 puta.

Imajte na umu da su duge pauze između hranjenja u ovoj dobi strogo kontraindicirane. U slučaju da mačići u tom uzrastu ne doje majku iz bilo kojeg razloga a vi se ne možete nositi s takvim režimom hranjenja, uključite rodbinu ili prijatelje u brigu o svom ljubimcu.

Ako nije moguće hraniti mačića barem 6 puta dnevno, možete ostaviti hranu u zdjelici – tada, kada je gladan, ljubimac će uvijek moći jesti sam. Obavezno ostavite dovoljno čiste vode za piće.

Suha hrana mora biti namijenjena za mačiće ( kitten) ne samo zbog razlike u nutrijentima, nego i zbog sitnijih granula u odnosu na suhu hranu za odrasle mačke da biste spriječili opasnost od gušenja.

hranjenje mačića

Uzrast od 3-4 mjeseca

U dobi od 3 mjeseca, mačiću se daje hrana samo 5 puta dnevno. U ovom uzrastu mačići ulaze u fazu aktivnog rasta. U tom se razdoblju njihov kostur aktivno razvija, pa je mačićima potrebna posebna prehrana s visokim sadržajem kalorija, vitamina i minerala.

Uzrast od 5-6 mjeseci

U ovoj fazi, broj hranjenja se smanjuje na 4 puta. Od 5 mjeseci mačići počinju drugu fazu rasta s intenzivnim povećanjem mišićne mase.

Uzrast od 10-12 mjeseci

Faza aktivnog rasta s intenzivnim prikupljanjem mišićne mase traje do šest mjeseci. Ubuduće tempo ovisi o pasmini i spolu. Većina pasmina mačaka završava s rastom u dobi od 10-12 mjeseci i od tog trenutka prelaze na režim prehrane za odrasle mačke. Iznimka su određene pasmine mačaka, kao što su Maine Coon koje nastavljaju rasti do 15 mjeseci. Do ove dobi za njih treba održavati prehranu za mačiće i odgovarajući režim hranjenja.

KOLIKO PUTA DNEVNO TREBA HRANITI ODRASLU MAČKU?

Usklađenost režima hranjenja jedan je od učinkovitih načina odvikavanja mačaka od prosjačenja i održavanja optimalne težine kućnog ljubimca. Međutim vrlo je važno odrediti koliko često trebate hraniti mačku jer odrasle životinje imaju mnogo više individualnih karakteristika od mačića, stoga, osim njihove dobi, moraju se uzeti u obzir i druge važne značajke.

Standardno: dva obroka dnevno

Nakon 1 godine, preporuča se hraniti mačku 2 puta dnevno. Ova učestalost se preporučuje uzimajući u obzir osobitosti probave predatora. U divljini je mačkama potrebno oko 8-12 sati da probave plijen.

Bolje je davati hranu ujutro i navečer. Prečesti obroci za odraslu, a osobito za kastriranu mačku koja živi u stanu dovodi do prekomjernog nakupljanja energije, a kao rezultat toga, pretilosti. Iznimke od ovog pravila dopuštene su samo iz zdravstvenih razloga kada su potrebni mali i učestali obroci.

hranjenje mačke

KOLIKO ČESTO TREBA HRANITI TRUDNU MAČKU

Trudne mačke i dojilje daju dio tvari koje ulaze hranom u njihovo tijelo svojim mladuncima. Zbog toga troše puno više kalorija, dok se volumen njihovog želuca smanjuje kako fetus raste, pa je jednostavno povećanje dnevne doze za njih neprihvatljivo. Takve mačke zahtijevaju prelazak na visokokaloričnu hranu (uobičajeno hranu za mačiće), koja se daje u malim obrocima, tako da buduće mame i dojilje mogu dobiti svu potrebnu energiju i hranjive tvari.

Trudne ženke ne treba ograničavati u hrani i najbolje im je osigurati stalno dostupnu hranu.

KOLIKO PUTA HRANITI STARIJU MAČKU

Aktivnost starijih mačaka niža je od aktivnosti mlađih. Isto vrijedi i za brzinu metabolizma. Nakon 8 godina starosti životinje praktički ne dobivaju mišićnu masu, ali lako pohranjuju mast. Zbog toga im je potrebna optimalna prehrana, uzimajući u obzir promjene povezane s dobi.

PREHRANA ZA BOLESNE MAČKE

Veterinarsku dijetu propisuje isključivo veterinar nakon potvrđene dijagnoze. Stoga ukoliko postoji problem, potrebno je se konzultirati s veterinarom kako bi se dijagnosticiralo stanje i preporučio broj obroka i količina prehrane koje bi životinja trebala dobivati.

koliko puta hraniti mačku

OSTALI SLUČAJEVI

Posebna prehrana je poželjna za sterilizirane i kastrirane životinje koje vode neaktivan način života. Nakon operacije njihov metabolizam se usporava. Stoga se nakon kastracije preporučuju posebna prehrana za kastrate koja smanjuju vjerojatnost debljanja. Broj obroka se ne mijenja, ali je potrebno strogo pridržavanje dnevne norme.

KONZUMIRANJE VODE

Bez obzira na vrstu hranjenja, važno je omogućiti kućnim ljubimcima konstantan i slobodan pristup čistoj i svježoj vodi, koju treba mijenjati najmanje jednom dnevno, a ljeti – najmanje 2 puta dnevno. Najbolje koristiti filtriranu ili flaširanu vodu i organizirati nekoliko izvora po cijelom prostoru gdje se kreće mačka. U slučaju da koristite električne fontane treba ih rastavljati i temeljito čistiti te potpuno mijenjati vodu najmanje jedan, a bolje dva puta tjedno. Mačke prilikom ispijanja vode puštaju slinu te se bakterije mogu razmnožavati bez obzira na ugrađene sustave filtriranja.

Imajte na umu da suha dijeta zahtijeva puno više tekućine za probavu. Ako vaš ljubimac odbija piti, pokušajte otkriti razlog. Možda mu se ne sviđa miris zdjelice (ako koristite plastičnu), nalazi se uz zdjelu s hranom ili blizu mačjeg WC-a.

ŠTO NAPRAVITI AKO LJUBIMAC STALNO TRAŽI HRANU

Slučajevi prosjačenja kod mačaka nisu neuobičajeni, čak i uz savršeno poštivanje režima prehrane. Najčešće tome su skloni :

  • kućni ljubimci koji ne dobivaju potrebni dnevni sadržaj kalorija;
  • životinje koje traže hranu iz dosade ili nedostatka pažnje;
  • mačke s određenim zdravstvenim stanjima;

Ponekad se problem rješava kupnjom posebne hranilice koja otežava brzo konzumiranje hrane. Igrajte s vašom mačkom i nabavite joj nove zanimljive igračke.

Ako je težina vašeg ljubimca unutar norme, nemojte se prepustiti prosjačenju i nastavite slijediti utvrđeni režim hranjenja.

Ako ništa od navedenog ne pomaže, obratite se svom veterinaru radi daljnjeg pregleda ili odabira posebne prehrane za životinje sklone prejedanju.

mačka traži hranu

ZAKLJUČAK

Učestalost hranjenja ne ovisi samo o dobi i aktivnosti vaše mačke, već i o njezinom zdravstvenom stanju. Ako imate dodatna pitanja van ovog članka, svakako se obratite svom veterinaru. On će vam pomoći odabrati plan prehrane koji odgovara vašem ljubimcu.

Ovaj članak je savjetodavne prirode!

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci