1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Što je mačja trava? Saznajte kako je uzgojiti za vašeg ljubimca

Grickanje trave prirodno je ponašanje za sve mačke.  Ukoliko vaša mačka ima mogućnost izlaska vani, vjerojatno joj je to dio svakodnevne rutine.  Međutim, ukoliko vaš kućni ljubimac cijelo svoje vrijeme provodi u zatvorenom prostoru (poput većine domaćih mačaka), vjerojatno biste trebali razmotriti uzgoj mačje trave za vašeg ljubimca.

Zašto mačke grickaju travu?

Istraživanja još uvijek nisu u potpunosti potvrdila zašto mačke grickaju travu, ali postoji nekoliko pretpostavki. U divljini mačke jedu travu nakon što pojedu svoj plijen, ali jako često trava izaziva mačku da povraća. Zašto je onda konzumira?  Vjeruje se da je priroda pronašla način da pomogne mačkama u izbacivanju dijelova svog plijena koji su neprobavljivi.

Čak i ako vaša kućna mačka nikad nije uhvatila miša ili pticu, niti jela živi plijen, instinktivno će je privući mačja trava. To joj je u instinktu ponašanja. Trava je također oblik vlakana koja pomažu mačkama izbaciti dlake koje se svakodnevno nakupljaju u želucu dok se liže i čisti krzno ili da ih lakše probavi djelujući kao laksativ.

Druga teorija je da mačke grickaju travu za dobivanje određenih minerala u tragovima, te vitamine A i D. Trava sadrži i klorofil, koji je prije otkrića antibiotika bio lijek protiv bolova, infekcija, čira, kožnih bolesti i anemije. Trava također sadrži folnu kiselinu koja pomaže u proizvodnji hemoglobina, bjelančevina koje u kisik dovode u krv kako bi pomogle mačićnoj cirkulaciji.  Uz to, tu je i korist klorofila u osvježavanju daha.

Što je mačja trava?

Mačja trava se obično uzgaja iz sjemenki raži, ječma, zobi ili pšenice.  U vašoj lokalnoj trgovini za kućne ljubimce naći ćete različite setove mačje trave koji sadrže sve što vam treba, uključujući sjeme, tlo/zemlju i posudicu.  Sve što trebate osigurati je voda i sunčeva svjetlost, a unutar tjedan dana vaša će mačka imati vlastiti organski vrt za sigurno, zdravo grickanje.

Mačja trava koju uzgojite doma sigurnija je od trave na otvorenom koja je možda kemijski obrađena pesticidima, a uz to daje vašoj mački zdravu alternativu grickanju kućnih biljaka i cvijeća, od kojih su mnoge otrovne za mačke.

Posavjetujte se sa svojim veterinarom prije nego što u svoj dom donesete bilo koje cvijeće ili biljku, jer neke od njih mogu biti otrovne i pogubne za vašu mačku, kao npr. ljiljani.

Je li mačja trava sigurna za upotrebu?

Mačja trava sigurna je alternativa travi na otvorenom, koja može biti tretirana sa sredstvima protiv korova ili drugim pesticidima, te određenim kućnim biljkama, koje mogu biti otrovne.  Pruža vašoj mački mogućnost uživanja u prirodnoj i zdravoj poslastici koja ima puno blagodati na organizam.

Kako uzgajati mačju travu?

Ukoliko kupite set za uzgoj mačje trave vjerojatno će biti lako slijediti upute, no tu je nekoliko osnovnih savjeta za njegu i uzgoj mačje trave:

Kako bi uspješno proklijale sjemenke treba držati vlažnima, ali nikad natopljenim.

Kada se klice pojave, koristite manje vode.

Ostavite tri do sedam dana da sjeme klija.

Trava će biti spremna za grickanje između 10 do 14 dana nakon nicanja ili kada dosegne visinu od 10 cm, a trajat će jedan do tri tjedna, kada bi trebalo poslužiti ili zasaditi novu.

Navodnjavajte je s raspršivačem i držite na prirodnom svjetlu.

Ne pretjerujte s vodom jer to uzrokuje plijesan i prijevremeno propadanje.

Dopustite svojoj mački da gricka izravno iz posudice u kojoj raste.

Kad trava počne venuti ili poprimi žućkastu boju, zasadite novu posudicu.

 

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci