22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

Kako spriječiti borbe među mačkama i zašto se događaju?

Što uzrokuje borbe među mačkama i kako zaustaviti ili spriječiti da se vaše mačke uopće bore?  Evo što treba učiniti.

Borba mačaka zapravo je prirodno ponašanje, a ključno za zaustavljanje tih borbi je razumijevanje zašto se mačke uopće bore.  Mačje ponašanje je složeno, zato budite strpljivi.  Možda ćete trebati isprobati nekoliko rješenja prije nego što pronađete ono koje djeluje.

Zašto se mačke bore?
Jeste li tek donijeli novu mačku u dom?  Imate li možda mladu mačku koja doseže spolnu zrelost?  Jeste li se preselili i prepustili svojim mačke da uspostave novu raspodjelu teritorija?  Glavni uzrok će odrediti način na koji rješavate sukobe mačaka.  U nastavku su navedeni najčešći uzroci borbe s mačkama:

 

1. Mačke se bore zbog hormona

Mužjaci su često inicijatori agresije među mačkama, koja se najčešće događa kada dostigne društvenu zrelost u starosti između dvije i četiri godine.  Iako se ova vrsta agresije obično vidi kod mužjaka koji se natječu za ženke, ona se može dogoditi između mačaka bilo kojeg spola kada se pojave teritorijalni sukobi.
Prvi korak prema uklanjanju ovog oblika borbe među mačkama je sterilizacija i kastracija vaših mačaka.  Ako ste to već učinili, feromonski proizvodi mogu pomoći u smanjenju agresije.  Imajte na umu da vam je potrebna pokrivenost u svakoj sobi vaše kuće kako bi bila učinkovita. Od nedavno postoje i feromonske ogrlice.

2.  “Novi mačji miris” može izazvati sukobe mačaka

Kada u kuću dovedete novu mačku, ona će imati novi mačji miris koji vrišti “vanzemaljski napadač” na vaše mačke.  Nekim mačkama to više smeta nego drugima. Integriranje njihovih mirisa može ubrzati rješavanje njihovog sukoba.
Istrljajte ručnikom novu mačku, pa nakon toga istim ručnikom istrljajte drugu mačku kako biste pomjesali njihove mirise i ubrzali proces prihvaćanja.  Do potpunog prihvaćanja može proći od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

3. Ljubomora kao uzrok sukoba

Nova mačka će gotovo uvijek dobiti više pažnje od vas nego što to dobiva postojeći ljubimac. Kako biste ublažili njihove strahove da će im nova mačka ukrasti svu ljubav izbjegavajte je maziti prvo vrijeme ispred njih, te postojećim mačkama pružite dovoljno ljubavi i pažnje kako se ne bi osjećali zapostavljeno. Ljubomora je vjerojatnija da će biti problem s pasminama poput sijamskih koji se usko vežu za svoje vlasnike i trebat će im puno uvjeravanja da je njihovo mjesto u vašem srcu sigurno.

4. Sukobi mogu biti teritorijalni

 Mačke su po prirodi teritorijalne, čak i ako se teritorij ne širi dalje od kraja vašeg kauča.  Kad uvedete novu mačku u svoje kućanstvo, nova mačka morat će uspostaviti teritorij, a vaše postojeće mačke morat će braniti svoje.  To često rezultira međusobnim borbama.
 Svaka vaša mačka vjerojatno ima neko “mjesto” koje smatra vlastitim.  Spriječite novu mačku u prisvajanju takvih mjesta pružajući joj vlastito mjesto.  Kako biste ju potaknuli pospite novo mjesto mačjom travom i stavite ručnik s njenim mirisom.
Razmislite o tome da novoj mački osigurate vlastitu penjalicu. Neće prisvajati teritorij vaših postojećih mačaka i može je mirisom označiti kao svoje.

Kako zaustaviti mačju borbu prije nego što se dogodi?

Ako se borba između mačaka neće zaustaviti ni nakon što isprobate sve gore navedeno, vrijeme je za zatvor.  Nije tako loše kako zvuči.  Želite uspostaviti zblizavanje dviju mačaka, a da pritom ne ugrozite nijednu od njih.
Nabavite veliki kavez za pse – nemojte koristiti za mačke.  Smjestite ga u odvojenu sobu. Jednu mačku (s pješčanikom i krevetom) smjestite u kavez, a drugu mačku izvan.  Ostavite ih same u sobi.  Radite to svaki dan barem tjedan dana, stavljajući ih naizmjenice u kavez.
Kad se čini da su stvari između njih manje nestabilne, pustite ih zajedno u sobu (ali ne ostavljajte ih same).  Igrajte se s njima, dajte im poslastice i pohvalite dobro ponašanje.  Ako netko pokrene sukob, stavite ga u kavez.  Nastavite dok ne budu zajedno u sobi bez borbe.
U tom ih trenutku možete ponovno uvesti u ostatak kuće.  Kad netko započne konflikt, vraća se u kavez.  Suprotno tome, pohvalite dobro ponašanje i nagradite poslasticama.  U roku od mjesec dana, dvije mačke trebale bi moći suživjeti prilično mirno.
Kako prekinuti mačju borbu
Prolazeći kroz sve ovo vjerojatno ćete trebati prekinuti jednu ili više mačjih borbi.  Nikada ne pokušavajte sami razdvojiti mačke u borbi.  Umjesto toga, pošpricajte ih raspršivačem vode ili pištoljem na vodu, ali iz daljine i tako da nisu svjesni da ste vi izvor vode.  U ovu je svrhu dobro držati napunjene raspršivače u cijeloj kući.  Alternativno, glasni zvukovi (zračni pištolj, limenka puna sitnog novca ili lupanje po tavi) mogu biti učinkoviti.
NIKAD ih ne udarajte ili ne lovite.  Samo će ih učiniti agresivnijima, a to im može trajno uništiti povjerenje u vas.
Uz strpljenje i jasno razumijevanje mačjeg ponašanja, trebali biste biti u mogućnosti postići sklad u domaćinstvu u roku od mjesec ili dva.
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci