13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023

Dva u jednom: pas u tijelu mačke

Opće je prihvaćeno da su psi sposobni za bezuvjetnu ljubav prema svom vlasniku, dok mačke samo dopuštaju čovjeku da ih jednostrano voli i služi im.

Međutim, postoje pasmine mačaka koje nisu ni na koji način manje naklonjene prema svom vlasniku. Portal Moja Mačka odlučio je predstaviti najistaknutijeg predstavnika takvih pasmina. Ova pasmina nikako nije inferiornija od pasa u pogledu ljubavi i odanosti svom vlasniku.

UPOZNAJTE BURMANSKU MAČKU!

Burmanske su mačke jače građe sa svilenkastom kratkom dlakom koje jako podsjećaju na pse po svom ponašanju i navikama. Energičan temperament, duboka odanost svojim vlasnicima i interes za obuku razlikuju ovu pasminu od ostalih. Burmanska mačka uvijek iznenađuje svoje vlasnike svojom moći zapažanja te se njihova visoka inteligencija može odmah primijeti. Aktivno igranje s lopticom ili čak i hodanje na uzici za ove mačke je uobičajena stvar.

U pravilu, u mačjoj hijerarhiji, na prvom mjestu je sama mačka. Ali u slučaju sa Burmama, poziciju vođe i epicentra ljubavi zauzima čovjek. Odanost je jedna od najvažnijih vrlina ove pasmine.

Burmanska mačka je posebna! Ona osjeća vaše raspoloženje, rado će slušati kako ste proveli dan i otpresti ravno do vašeg srca. Burmanske mačke posjeduju neopisivu ljepotu, oličenu svojim velikim, raskošnim zlatnim očima. Dovoljan je samo jedan pogled na Burmu i ona jednostavno hipnotizira.

POVIJEST I PODRIJETLO BURMANSKIH MAČAKA

Burma (nekadašnji naziv države Mjanmar u jugoistočnoj Aziji) smatra se rodnim mjestom burmanske mačke, kojem ona duguje svoje ime.

Prvo spominjanje ove pasmine pronalazi se 12. stoljeću. Tada je Burmanska mačka bila cijenjena kao božanstvo i bila je prisutna u hramovima tijekom bogoslužja. Burmu su držali u svojim domovima plemići i vjerovalo se da ona donosi sreću. Pučani si to nisu mogli priuštiti zbog visoke cijene mačića.

Pasmina je postala poznata u svijetu tek u 20. Stoljeću nakon što je liječnik američke mornarice Joseph Thompson 1930. godine na dar dobio burmansku mačku i dovezao je iz Mjanmara. Prva mačka s karakterističnim žutim očima i tamnom bojom zvala se Wong Mau. Joseph Thompson bio je toliko oduševljen pasminom da je odlučio početi raditi na njezinom uzgoju i privukao je znanstvenike da stvore jedinstveni standard. Bio je to početak popularizacije pasmine u Americi i UK a potom i u Europi tel diljem svijeta. U današnje vrijeme postoje dvije vrste burmanskih mačaka: europske (uključujući australijski tip) i američke.

GLAVNI OSOBINE PASMINE

Predstavnici ove pasmine izgledom su slični pumi i imaju prilično jaku građu. Njihova je dlaka najmanje osjetljiva na linjanje i ima izražen sjaj te ne zahtijeva posebnu njegu.

Mačke drugih pasmina često preferiraju ponosnu usamljenost i izbjegavaju prijateljstvo sa psima i djecom. Ali u slučaju Burme stvari su stoje drugačije. Ona je izrazito obiteljska mačka i jednostavno ne može biti sama. Povećana aktivnost je prije privlači, a ne plaši. A niska osjetljivost na stres samo pridonosi društvenosti.

“Burmanska mačka je idealna pasmina. Ne zahtijeva posebnu njegu, nepretenciozna je u hrani, a istovremeno je iznenađujuće lijepa i društvena”, rekla je za portal Moja Mačka Sanja Ivanov, hrvatski uzgajivač pasmine burmanskih mačaka.

Prema njezinim riječima, glavne karakteristike vanjskog izgleda Burme su pogled i krzno. Dlaka kod Burme je sjajna i svilenkasta, a maženje burmanske mačke je posebni taktilni užitak. Što se tiče pogleda, zbog posebnog oblika žutih očiju Europska Burma često izgleda malo “namrštena”. Zbog toga nekim ljudima Burme djeluju ljutito i malo nezadovoljno, što je skroz suprotno njezinoj naravi.

Karakter Burme također ima svoje osobine. Ove mačke su znatiželjne, uvijek su “na poslu”. Vole kontakt i naklonost, mogu slijediti čovjeka poput repa. Osjećaju se dobro u obitelji u kojoj su djeca, gdje je bučno i zabavno. Burme se ne smiju dugo ostavljati same, zbog toga mogu biti pod stresom i razboljeti se.

IZGLED I BOJA

Burmanska mačka ima skladno građeno tijelo srednje veličine. Šape u usporedbi s tijelom djeluju tanko, rep je srednje duljine, glava sa široko postavljenim ušima i velikim očima od svjetlo žute do narančaste nijanse. Dlaka Burmanske mačke je bez poddlake, ali ima duboku boju i sjaj. Na našim prostorima uzgaja se uglavnom Europska burmanska mačka (Europa, UK, Australija, NZ). burmanska mačka
Prema modernim standardima, postoji 10 boja Europske burme: tamno smeđa (sable); čokolada (boja karamela); plava; svijetlo siva (lilak); crvena; krem; smeđa kornjačevine; čokoladna kornjačevina; plava kornjačevina; lilak kornjačevina.

Zanimljiva činjenica da se boja burmanske mačke smatra ovisnom o toplini. Što je temperatura zraka niža, dlaka postaje tamnija.

Burme se često nazivaju “cigla umotana u svilu”. Unatoč gracioznom izgledu i vitkosti, karakteristično je za ovu mačku da je prilično teška za podizanje. Težina ove pasmine postaje impresivna u odrasloj dobi.

 

RAZLIKE IZMEĐU AMERIČKE I EUROPSKE BURME

Ovisno o mjestu njihovog uzgoja (Amerika ili Europa), životinje imaju razlike u izgledu:

Oči američke mačke su puno okruglije i zbog toga Američke burme izgledaju kao da su nečim iznenađene.

Europska burma ima oštriji izgled zbog ravnije gornje očne linije.

Uši Američkih burme su manje i postavljene više od ušiju europskih te su postavljene ravno prema gore.

Glava Europljana je izduženija, dok je kod Amerikanki zaobljenija.

Američka burma je općenito zaobljenija i izgleda zdepastije, dok Europske burme imaju graciozniji izgled.

Što se tiče karaktera, Europska i Američka burma se međusobno puno ne razlikuju.

OSOBNOST I TEMPERAMENT

Glavne karakterne osobine burmanske mačke su povećana razina ljubaznosti prema drugima, dobrota i aktivnost. Zapravo, Burma je jedna od najboljih pasmina za život u velikoj obitelji. Takvi kućni ljubimci vole pažnju, dobri su u povećanoj aktivnosti i pokušavaju biti bliže čovjeku. Nekima može biti minus to što mačka hoda okolo i pokušava sudjelovati u svim događajima u kući. No, kako kažu vlasnici Burma, to je više prednost nego nedostatak. Uostalom, ove životinje su stvorene kako bi razmjenjivale pozitivne emocije s ljudima i Burma je upravo izvor dobrog raspoloženja.

Zanimljiva je činjenica da Burmanske mačke često gaje jednaku ljubav prema svim članovima obitelji, dok mačke većine drugih pasmina biraju samo jednog favorita.

ODGOJ I DRESURA BURMANSKE MAČKE

Burmanske mačke imaju prilično visoku inteligenciju te se prema ovom pokazatelju mogu izjednačiti s psima. Predstavnike ove pasmine lako je odgajati i trenirati. Zahvaljujući ljubavi prema čistoći već u malom uzrastu brzo se naviknu na mačji WC. Burme će uspješno izvoditi razne trikove ako ih započnete učiti naredbama već u mlađem uzrastu. Ali vrijedno je i spomenuti i određenu tvrdoglavost Burme. Bez obzira na njezine izvanredne osobine ona je ipak mačka koja voli raditi samo ono što ona voli. Stoga, ako neka igra ili igračka u početku nisu izazvali njezin interes, malo je vjerojatno da će se on pojaviti u budućnosti. U odgoju burme treba izbjegavati podizanje glasa ili kažnjavanje životinje, tada će proces učenja biti lak i pozitivan za obje strane.

NJEGA I ODRŽAVANJE

Burmanske mačke su potpuno ne zahtjevne u njezi i održavanju, ali ipak postoje neke preporuke koje treba slijediti.

Prema riječima uzgajivačice Sanje Ivanov, Burmanske mačke ne zahtijevaju posebnu njegu. Da bi krzno zasjalo, potrebna je kvalitetna prehrana. Stanje krzna je izravno odražava stanje gastrointestinalnog trakta. Burme treba po potrebi češljati mekom gumenom četkom. Također je potrebno čistiti uši i brisati oči.

PREHRANA

Odrasla mačka se mora hraniti najmanje dva puta dnevno. Njezin probavni trakt je stvoren za redoviti unos mesa, stoga u prehrani moraju biti prisutni proteini i masti. Burmama je, kao i drugim mačkama, zabranjeno jesti slatkiše i ljudsku začinjenu hranu sa stola.

VODA

Mačka treba imati slobodan pristup vodi uz uvijek dovoljnu količinu. Flaširana ili filtrirana voda najbolji je izbor za čistokrvnog ljubimca.

NJEGA KANDŽA

Kao i kod svake mačke, Burmama je važno redovito oštriti kandže, te mora imati grebalicu za mačke. Osim toga, 1-2 puta mjesečno trebate skraćivati kandže specijalnom rezalicom.

NJEGA KRZNA

Burme su kratkodlake stvorenja koja ne zahtijevaju stalnu njegu krzna. Dovoljno je češljati ih 1-2 puta tjedno kako biste uklonili čestice prljavštine, masnoće i dlake. Za više sjaja, krzno ljubimca možete obrisati specijalnom krpicom od brušene kože.

NJEGA UŠIJU I OČIJU

Oči burmanskih mačaka zbog svoje posebne strukture trebaju najviše pažnje, treba ih redovito čistiti. Uši je također potrebno očistiti posebnim losionom ili čistom vodom. Čišćenje ušiju najbolje je povremeno napraviti u veterinarskoj ordinaciji.

HIGIJENA

Burma po prirodi voli čistoću, stoga ne treba često kupanje. Međutim, mačke se mogu kupati jednom u tromjesečju uz korištenje posebnih proizvoda i uzimajući u obzir nekoliko preporuka:

 • voda ne smije biti hladnija od 38-40 stupnjeva;
 • u posudu za kupanje stavite gumeni tepih ili obični ručnik kako životinja ne bi skliznula, možete koristiti i omiljene igračke za odvraćanje pažnje;
 • potrebno je isključiti glasne zvukove (smanjiti pritisak vode da se ne stvara velika buka, ne koristiti sušila za kosu, itd.);
 • Sušenje krzna smije se obavljati samo ručnikom.

ŠETNJE I IGRE

Razne aktivnosti jako se sviđaju Burmanskim mačkama. Ako je životinja cijepljena, možete ju lako naučiti hodati na povodcu. Ali ovdje vrijedi biti pažljivim na njezino ponašanje. Ako boravak vani uzrokuje veliki stres za konkretnu mačku, onda je bolje suzdržati se od ove vrste zabave.

Burma voli igre i spremna je sudjelovati u njima 24 sata dnevno. U trgovinama za kućne ljubimce možete pronaći različite vrste igračaka: loptice, miševe, labirinte i još mnogo toga za zabavnu igru.

Burme su termofilni, ne vole propuh i zimi se volje grijati oko radijatora ili kamina. Jako vole pahuljaste i mekane stvari, pa ako u kuće imate deke ili jastučiće od sličnih materijala, Burme će rado spavati u njima.

ZDRAVLJE

Ove mačke su poznate po svom dobrom zdravlju i imunitetu. Međutim, kao i druge pasmine, imaju sklonosti prema određenim bolestima. Često mogu patiti od curenja iz nosa i suzenja. A u određenim slučajevima moguća je sklonost dijabetesu. Rizik od takvih bolesti može se svesti na minimum uz odgovarajuću njegu i pažnju.

CIJEPLJENJE

Cijepljenje prema dobi potrebno je za sve životinje i Burme nisu iznimka. Cijepljenje štiti životinju od opasnih virusa i infekcija. Čak i ako ljubimac živi u stanu cijeli život, on je također u opasnosti, jer ljudi unose bakterije i viruse u kuću na cipelama i odjeći.

ŽIVOTNI VIJEK

Očekivano trajanje života Burme u prosjeku je najmanje 15 godina. Većina kućnih ljubimaca ove pasmine, u dobrim uvjetima, živi do 20 godina, a čak i više.

Životni vijek Burmanske mačke određuju jaki geni, uvijeti života i kvalitetna prehrana.  Čak i u starijem uzrastu, Burma zadržava kvalitetu svoje dlake i interes za igre. Kao što mnogi uzgajivači kažu, običnom čovjeku je teško odrediti koliko je stara burmanska mačka 4, 8 ili 12 godina.

Na život Burmanske mačke mogu utjecati nenasljedni čimbenici, koji stvaraju povećan rizik od bolesti:

 • Odsutnost kvalitetne prehrane. Stjecanje genetski jake mačke bez obzira zahtijeva redovitu i dobru prehranu. Uporaba komercijalne jeftine prehrane i prehrane sa stola za određeno vrijeme pretvara životinju u redovitog pacijenta veterinarskih ambulanti;
 • Nedostatak dnevnog svjetla u zatvorenom prostoru
 • Odsutnost redovite dehelmintizacije
 • Psihološko stanje je faktor koji također utječe na život mačke. Slično kao i kod ljudi, ako je životinja često pod stresom, fizički ili verbalno napadnuta, osjeća se puno gore, zbog čega u budućnosti nastaju komorbiditeti i problemi.
 • Posebno negativno na dob i kvalitetu života utječe nedostatak parenja ako mačka nije sterilizirana. Stoga veterinari preporučuju već u ranijem uzrastu napraviti sterilizaciju ili kastraciju životinja koje se ne planiraju koristiti u uzgoju;

UZGOJ

Prema riječima uzgajivačice Sanje Ivanov, Burme su prilično teška pasmina u smislu uzgoja. U njihovom podrijetlu je samo jedna mačka tako da su sve Burme inherentno rođaci. Važno je pravilno odabrati parove, koristiti za uzgoj genetski zdrave i fizički jake mačke sa dobrim imunitetom i razvijenim instinktima, što zahtjeva skup uvoz mačaka iz različitih dijelova svijeta, uključujući Australiju i Novi Zeland.

KOLIKO KOŠTA BURMANSKA MAČKA?

Cijene za već sterilizirane/kastrirane mačiće s dobrim podrijetlom, EU putovnicom i cijepljenjem kreću se od 1000 Eura. Cijene nabave uzgojnih životinja su nekoliko puta više.
Rodovnik izravno utječe na određene karakteristike mačke: razinu zdravlja, tjelesnu građu i težinu, položaj očiju ili ušiju, kvalitetu krzna, boju i karakter. Kvalitetu podrijetla mačića, a znači i sukladnost njegovog izgleda i karaktera prema standardu pasmine potvrđuju titule i nagrade predaka stečene na međunarodnim izložbama mačaka, što se može vidjeti u rodovnici mačića. Rodovnica mora biti izdana od strane jedne od svjetski priznatih felinoloških organizacija. Takve mačke su prikladne i za sudjelovanje na izložbama mačaka.

SAVJETI ZA ODABIR MAČIĆA

Uzgajivač Sanja Ivanov je podijelila svoje preporuke za odabir Burmanskog mačića:

 • Prvi savjet. Prilikom odabira mačića, prvo odaberite uzgajivača. U svijetu mačaka sve ovisi o ljudima. Bitno je da i nakon stjecanja mačića vlasnik će moći komunicirati s uzgajivačem, konzultirati se o novonastalim pitanjima. Koliko vam je ugodno komunicirati sa uzgajivačem, imate li međusobno povjerenje? Uvijek morate moći postaviti uzgajivaču sva pitanja koja vas zanimaju oko vašeg ljubimca, makar se ta pitanja činili glupima.
 • Drugi savjet. Birajte srcem svog budućeg ljubimca. Čak i ako ste u početku zamislili smeđu burmansku curicu, ako vam u naručje dođe čokoladni dječak i prede, pogledajte ga izbliza u oči. Možda je on izabrao vas, a vi njega. Uostalom pamtite da će burmanski mačić ostati živjeti s vama kao član obitelji narednih 15-20 godina.
 • Treći savjet. Promatrajte ponašanje mačića. Mora biti aktivan i razigran, poput djeteta.

„Ako tražite posebnog ljubimca koji će postati dio vaše obitelji, razmislite o lijepoj i inteligentnoj burmanskoj mački. Zaigrane i znatiželjne, vesele i opuštene prirode, Burmanske mačke izvrsno su društvo i lako se integriraju u obiteljski život.

Ova mačka je za prave znalce! Mi nismo mogli odoljeti šarmu i nismo požalili!“, rekla je uzgajivačica Burmanski mačaka Sanja Ivanov u intervju za portal Moja Mačka.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci