1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Mačja hrana bez žitarica: da li je bolja? Prednosti i nedostaci hrane bez žitarica.

Činjenica je da mačke žive s ljudima već par tisuća godina, i jako često mačke jedu ono što im daje čovjek.

U moderno vrijeme daleko sve mačke nemaju priliku loviti miševe, stoga moraju jesti ono što im vlasnik daje. Međutim svi znamo da je mačka po prirodi mesožder. A to znači da je njezino tijelo stvoreno za probavu proteina ​​životinjskog podrijetla.

mačka sa mišem

Udio biljnih komponenta u prehrani divljih mačaka je minimalan ili nikakav. Riječ je o maloj količini zrna koja može završiti u želucu i crijevima uhvaćenog miša, nešto oko 5%, međutim mačke to pojedu samo u slučajevima da su izuzetno gladne.

Vlasnici mačaka koji žive u privatnim kućama i čije mačke imaju slobodan pristup ulici, mogu potvrditi da mačke, ako uhvate miševe, počinju ih jesti od glave i jedu s kožom i kostima, a mišja utroba se pažljivo ostavlja sa strane. hrana bez žitarica

Drugi primjeri dostupni su na Animal Planets-u, gdje je evidentno vidljivo da velike mačke kada ulove piljen, pojedu glavu i tijelo, a crijeva ostavljaju hijenama.

Trebaju li mačke žitarice?

Naravno, mačka se neće otrovati žitaricama. Čak će i dobiti vlakna, koja su u malim količinama dobra za rad crijeva. Ali je za to mačkama potrebna zaista minimalna količina.

I puno je bolje da mačka dobiva vlakna iz povrća nego iz žitarica i to iz razloga jer se manje opterećuje rad mačjeg želuca i gušterače.

Kakav se zaključak može iz ovoga izvući?

Žitarice su za mačku apsolutno nepotrebna hrana. A u velikim količinama definitivno su štetne. Tijelo mačke nije prilagođeno za prehranu žitaricama!

Tada se postavlja pitanje: zašto mnogi proizvođači u hranu za mačke dodaju pšenicu, kukuruz i druge žitarice?

Pa naravno jer smanjuje troškove izrade hrane. Žitarice su puno jeftinija komponenta od mesa.

Legendu da divlje mačke u svojoj prehrani dobivaju žitarice iz crijeva miševa izmislili su i plasirali isti ti proizvođači mačje hrane, da bi opravdali dodavanje te nepoželjne komponente.

Iznimka su bolesne mačke koje zbog zdravstvenih problema s bubrezima, jetrom i poremećaja hormonalnog sustava moraju smanjiti unos proteina. Stoga se meso za takve životinje mora “razrijediti” ugljikohidratima.mačka jede

Ali i u ovom slučaju idealna hrana za takve ljubimce bit će hrana bez žitarica. Postoji prehrana sa smanjenom količinom proteina i većom količinom ugljikohidrata, ali bez žitarica!

Koje su prednosti hrane bez žitarica?

Hrana bez žitarica u potpunosti zadovoljava sve kriterije zdrave prehrane mačaka.

Takva hrana sadrži pravu količinu bjelančevina, masti i ugljikohidrata. Međutim umjesto žitarica kao ugljikohidrati koriste se povrće i voće, odnosno vlakna koja se lakše probavljaju.

Postoji još jedna vrlo bitna činjenica. Mnoge mačke su alergične na gluten, koji se u velikim količinama nalazi u modernoj pšenici i kukuruzu. A ti su proizvodi na drugom mjestu u sastavu ekonomske i tzv. Premium klase hrane.

Hrana bez žitarica je hrana bez glutena!

Gluten je skupina proteina koja se nalazi u žitaricama. Tijelo grabežljivih životinja nije prilagođeno normalnoj apsorpciji glutena. Ljepljivi protein uništava resice u crijevima i remeti cijeli probavni sustav životinje. Crijeva prestaju apsorbirati potrebne tvari, a višak glutena uzrokuje bolesti kože, zglobova i uha. Redoviti unos biljnih proteina osigurava kroničnu manifestaciju celijakije i sigurnog pacijenta kod veterinara.

Kako se manifestira alergija na gluten?

 Celijakija ima sljedeće simptome: alergija na mačju hranu

  • žgaravica;
  • želučane smetnje;
  • pospanost i letargija;
  • nevoljkost kretanja
  • pretilost;
  • iritacija kože;
  • svrbež

Netolerancija na biljne proteine ​​može uzrokovati stalne bolove u mišićima, zbog čega se vaš ljubimac manje kreće, može biti pospan i umoran. Iritacija kože može biti popraćena svrbežom. Ponekad životinja može češati kožu do pojave krvi.

Hrana bez žitarica ima puno niži sadržaj kalorija, jer je poznato da pšenica i kukuruz imaju visok glikemijski indeks.

Ovo je od velike važnosti za mačke s prekomjernom težinom, za kastrirane ljubimce i mačke s dijabetesom itd.

U nekim slučajevima proizvođači stavljaju mahunarke kao ugljikohidrate u hranu bez žitarica. To su složeni ugljikohidrati koji ne sadrže gluten, mačje tijelo ih sporo probavlja i apsorbira. Stoga je ljubimac dugo zasićen i jede manje hrane od hrane s žitaricama.

Gotovo svi vlasnici koji hrane svoje ljubimce hranom bez žitarica primjećuju da je potrošnja takve hrane znatno manja.

grain free Dokazano je da mačke s manjom količinom hrane bez žitarica u odnosu na hranu sa žitaricama dobivaju sve što im treba.

Uostalom, hrana bez žitarica sadrži bogat kompleks vitamina i minerala, koje mačke dobivaju ne samo iz proteinskih proizvoda, već i iz voća, bobičastog voća, povrća, bilja, algi, prebiotika i drugih korisnih komponenti.

Da li Ima hrana bez žitarica kakvih nedostataka?

Minus je relativno visoka cijena hrane bez žitarica (super-premium i holistic).

Iako, s obzirom na gore navedeno, potrošnja ove hrane je ekonomičnija, pa onda ona i traje duže.

Ispada da minus i nije baš minus.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci