13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024

Gdje smjestiti mačku nakon operacije i kako se brinuti za nju

Ovisno o složenosti operacije, po povratku doma s mačkom slijedi duži ili kraći post-operacijski oporavak koji često može biti jednako težak ili čak teži nego sama procedura operacije. Savjeti iz ovog članka će pomoći i vama i vašem ljubimcu.

Bez obzira na to je li vaša mačka tek sterilizirana/ kastrirana ili je imala mačji ugriz, operiranu slomljenu kost, operaciju trbuha, mokraćnog mjehura i sl, važno je dati joj vrijeme, prostor i okruženje za odmor i oporavak. Srećom za oboje, uobičajeno vrijeme mirovanja i smanjenje aktivnosti potrebno za oporavak obično nije predugo:

  • operativni zahvati na koži i mekim tkivima, obično ~ 10–14 dana
  • ortopedski kirurški zahvati: obično ~ 6-8 tjedana.

Iako se ovo može činiti kao vječnost i možda ćete doći u iskušenje popustiti mački i dopustiti joj da se vrati uobičajenim aktivnostima i “ jednostavno bude mačka”, ranije nego bi trebalo, ne radite to ni u kojem slučaju. Komplikacije koje mogu nastati nakon određenih zahvata ako pravilno ne ograničite kretanje i fizičke aktivnosti vaše mačke mogu biti dugotrajne (i skupe) u odnosu na prvotni kirurški zahvat – a ponekad mogu imati i katastrofalne posljedice.

Niže su neke opće smjernice i savjeti koji će vama i vašoj mački pomoći besprijekorno proći kroz razdoblje oporavka nakon operacije.

Potencijalni problemi nakon operacije vaše mačke

Bez obzira na složenost operacije, mačku ćete morati držati u kući tijekom razdoblja oporavka. Čak i kućne mačke moraju izbjegavati trčanje i skakanje kako bi imale nesmetani oporavak.  Dok obično želite svojoj mački pružiti obilje ležaljki i mjesta za trčanje, igru ​​i skakanje, tijekom faze oporavka ovakve aktivnosti mogu rezultirati bilo kojom od sljedećih komplikacija:

  • Udaranje u predmete ili padanje u dezorijentiranom stanju
  • Otpuštanje i pucanje šavova na koži, što će usporiti zarastanje rane
  • Pucanje unutarnjih šavova i spojeva, što može prouzročiti krvarenje ili čak istjecanje bakterija ili mokraće u trbuh.
  • Pomicanje zavoja u položaj koji može uzrokovati štetu ili bol.
  • Pomicanje pločice, pribadače ili vijaka na način da operirana i fiksirana kost ne sraste pravilno.
  • Ostali problemi

Najbolja mjesta za smještanje mačke nakon operacije

Pripremajući se za povratak vaše mačke nakon operacije, trebali biste pripremiti udoban prostor za oporavak, koji će vam pomoći u kontroli fizičke aktivnosti vaše mačke. Niže su neki predloženi prostori koji će se razlikovati ovisno o mogućnostima vašeg prostora, vašoj mački i vrsti operacije koju je imala.

Veliki transporter za pse :

Takvi transporteri često imaju više nego dovoljno mjesta za dekicu ili krevetic na kojem se mačka može odmoriti i opustiti, ali ne upadati u previše problema, posudice za hranu i vodu, te pješčanik. Možda ćete morati potrošiti nešto novca da biste nabavili odgovarajući transporter, ali će vam svakako koristiti i kasnije, kod npr. putovanja s ljubimcem. Za razliku od malog plastičnog transportera ovaj će joj omogućiti bolju vidljivost, više prostora i svježeg zraka.

Mali WC ili vešeraj :

Ako veliki transporter nije moguć ili praktičan, svoju mačku možete smjestiti u malu kupaonicu ili vešeraj.  Međutim, vjerojatno će pokušati skakati na dostupne površine – prozor, WC školjku ili perilicu rublja.  Treba imati na umu da bi čak i ta količina skakanja mogla predstavljati rizike, ovisno o zahvatu koji je imala vaša mačka.  Prostoriju ćete svakako morati prilagoditi boravku mačke – posebno pazite da uklonite ili blokirate pristup kantama za smeće, lijekovima, deterdžentima i drugim opasnim stvarima.

Spavaća soba:

Slično kao u kupaonici ili vešeraju, mala spavaća soba može biti dobra opcija u određenim situacijama.  Ali isto tako, morat ćete prilagoditi sobu boravku mačke i biti svjesni opasnosti da vaša mačka skoči na krevet ili neki drugi komad namještaja.  Ako premještanje namještaja nije praktično, možda biste pored namještaja trebali dodati stepenice za kućne ljubimce kako bi se vaša mačka mogla popeti i spustiti bez potrebe da skače.

Stacionar kod veterinara :

U određenim situacijama u kojima je ograničavanje fizičke aktivnosti izuzetno važno, a u vašem domu je teško ili nemoguće osigurati takve uvjete, pitajte svog veterinara za mogućnost korištenja stacionara u veterinarskoj ambulanti. U nekim je situacijama ovo možda najbolja opcija.  Posebno je korisno ako svakodnevno možete posjećivati ​​svoju mačku i ona neće biti u prevelikom stresu zbog bolničkog okruženja.

Njega vaše mačke nakon operacije

Vaš veterinar će vam pružiti detaljne post- operativne upute o potrebnoj njezi vaše mačke, te vas upoznati s fazama oporavka nakon operacije. Nekoliko je stvari za koje možete očekivati ​​da će biti dio post-operativne brige.

Odmaranje: Vaša će mačka biti ošamućena sve dok djelovanje anestezije u potpunosti ne prestane. Ostavite je da se odmara što je više moguće, ali je nastavite provjeravati tijekom cijelog dana kako biste bili sigurni da se normalno osjeća i oporavlja.

Lijekovi: Ako je vašoj mački prilikom odlaska doma propisan bilo koji lijek, važno je dati ga u vrijeme i prema uputi vašeg veterinara, bilo da ti lijekovi pomažu u borbi protiv boli, infekcije ili bilo čega drugog.  Ako imate problema s davanjem lijekova ili bilo kakvih pitanja ili nedoumica, posavjetujte se sa svojim veterinarom. Nikad ne prekidajte terapiju lijekovima ranije, a da prethodno niste razgovarali sa veterinarom. Nepridržavanje preporučenog rasporeda lijekova može rezultirati bolovima, bakterijskim infekcijama rezistentnim na antibiotike i drugim problemima.

Nošenje ovratnika: Ponekad je ovratnik nužan i neizbježan dio oporavka nakon zahvata. Ukoliko je ne spriječite, mačka će vjerojatno lizati i grickati posjekotinu ili kirurški obrađeno mjesto, što može dovesti do infekcija i komplikacija.

Provjeravajte stanje operativne rane: Ako vaša mačka ima ranu ili rez, provjerite ga barem dva puta dnevno, ujutro i navečer. Crvenilo i otok prvi dan je obično normalno, ali ako se nastavi duže dana i čini vam se da rana ne zarasta kako treba, posavjetujte se s veterinarom.

Kontrolni pregled: Često su potrebne ponovne posjete veterinaru nakon kirurških zahvata.  Bilo zbog uklanjanja drenažnih cjevčica, šavova, te zamjene zavoja ili zbog kontrole krvnih pretraga, testova urina i sl. Bilo kako bilo, ovi pregledi su važni za potpuni oporavak i očuvanje zdravlja vaše mačke.  Nemojte ih preskočiti bez da se prethodno obratite svom veterinaru.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci