1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Zašto se mačke boje vode?

Tradicionalno, mačke i voda se smatraju nespojivim.  Obično vjerujemo ovoj tvrdnji, ali pogledajmo što leži u središtu ovog mita.

Započnimo s legendom.  Da, začudo, postoji mnogo legendi oko ovih nevjerojatnih stvorenja, te puno priča o strahu od vode.

Za vrijeme potopa, Noah je sklonio po jedan par svih stvorenja na brod, ali strogo im je naredio da se ne svađaju i ne vrijeđaju.  Ovu idilu razbio je vrag.  Pretvorio se u štakora i počeo bušiti rupe u dnu, kako bi brod potonuo.  Mačka je to vidjela i zadavila štetočinu.

Noah je vidio mrtvog štakora i bio je strašno bijesan.  Mačka je bačena s broda.  Kada su mu druge životinje objasnile što se dogodilo, spasili su mačku koja je posljednjim snagama plivala iza arke.  Ali od tada se mačke boje vode – podsjeća ih na to kako je njihov predak čudesno izbjegao smrt.

Ali vratimo se našem razdoblju.

Divlje mačke – počevši od tigrova – kupaju se s užitkom, love divljač i općenito se lagodno osjećaju u vodenom okruženju.

Domaće mačke koje žive na brodovima ili na obali također jako dobro plivaju (bilo koji član obitelji mačaka zna plivati ), a ponekad čak preplivaju i značajne udaljenosti.

Mnoge kućne mačke uživaju u kupanju u kadi, igrajući se s mlakom vodom iz slavine.

Otkuda onda strah od vode?

Problemi mogu proizlaziti iz sljedećeg:

  1. Strah od smrzavanja

Mačke su vrlo osjetljive na temperaturu. Krzno im je raspoređeno tako da se između dlačica formira zračni jastuk.  Čim se krzno navlaži – postaje im hladno.

  1. Strah od pregrijavanja

Slično tome, bez zračnog jastuka u vrućini, mačka može dobiti toplotni udar.

  1. Strah od otkrivanja

Potkožne žlijezde mačke proizvode određeni zaštitni sloj koji štiti kožu.  Voda ispire zaštitni sloj s kože, žlijezde počinju raditi pojačano, miris životinje se pojačava.  Mačka osjeća da je to dvostruko loše, mogla bi postati plijen koji se skriva i bježi, umjesto veliki grabežljivac koji njuška i jede.

  1. Utjecaj na čistoću

Lizanje mokrog krzna prilično je neugodan i dugotrajan posao.

Kako priviknuti mačku na vodu?

Idealna opcija: od djetinjstva. Kako bi vodu i kupanje pozitivno prihvatila možete je potaknuti s igračkama, poslasticama, te ugodnom temperaturom vode – malo toplijom od temperature tijela. I za početak – u maloj posudi i bez šampona.

Nakon kupanja mačku obavezno osušite u velikom mekom ručniku.  Sušilo za kosu se postupno uvodi od samog početka, kako ga se ljubimac ne bi plašio.  Nakon pranja dugodlake mačke potrebno je pravilno češljati krzno, u suprotnom se mogu stvoriti zapetljanja. Više o njezi krzna dugodlakih i kratkodlakih mačaka možete pronaći ovdje.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci