1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Izbor za čistunce: mačke koji se ne linjaju i nemaju mirisa

Što je mačka u kući? To je puno dobrote i pozitive, odličnog društva i … dlake po stanu. Čak se rodila i izreka: u kući u kojoj živi mačka, dlaka je začin za hranu. Netko se posebno ne zamara oko toga, a netko sprema usisavač u ostavu samo prije dolaska gostiju, jer ovaj kućanski aparat koristi dva puta dnevno.

Ništa se ne može učiniti. Skoro sve mačke se linjaju. Što je kućni ljubimac više pahuljast, više dlake od njega. Kućni ljubimci koji žive izvan grada i šetaju vani obično se linjaju u proljeće i jesen. Mačke koji ne izlaze van imaju drukčiji raspored. Temperatura zraka u stanovima tijekom cijele godine gotovo je ista i mačke se linjaju pomalo, ali stalno.

Ako vašeg ljubimca svakodnevno makar par puta mazite mokrim rukama, prolazite gumenom rukavicom ili specijalnom četkom skidati ćete staru dlaku.

Uzgajivači mačaka također su ljudi, te je nekome od njih, vjerojatno u procesu čišćenja tepiha ili pokrivača došla misao kako bi bilo uzgojiti pasminu koja se ne bi linjala i istovremeno ne bi imala miris. Naravno, mačke u tom pogledu nisu psi koji su mnogo “aromatičniji”, ali postoji blagi specifični miris životinje. Do danas, zadatak uzgoja mačaka koje se ne linjaju i nemaju mirisa još nije dovršen, ali već ima nekih pasmina za odabrati.

Možemo reći da smo se najbliže približili idealu mačke bez dlaka. Jednostavno nemaju krzna i imaju jedva osjetan miris koji se lako uklanja brisanjem kože mokrim maramicama. To su sfinksi (kanadski i donski) i peterbald, te mlade pasmine – Bambino, Elf, Dwelf i Ukrajinski Levkoy.

Također za ljubitelje čistoće pogodne su mačke iz sijamsko-orijentalne skupine. Ovdje su zasluge felinologa i uzgajivača svedene na minimum. Sve je odradila sama priroda. Postoje mačke koje genetski nemaju poddlaku. Njihovi daleki preci živjeli su u toploj klimi, a uz promjenu godišnjeg doba nije bilo potrebe “mijenjati odjeću” iz zimskog u ljetni kaput. Koje su ove pasmine? Burmanske, Orijentalne, Sijamske i druge mačke iz ove skupine.

Devon Rex, Cornish i Laperm nemaju puno dlake. Njihovo krzno nema dlake nego samo poddlaku i skoro se ne linja te nema mirisa.

Ruska plava i Nibelung linjaju se gotovo neprimjetno tijekom cijele godine, bez gubitka poddlake te nemaju sezonskog linjanja.

Ako je mačka počela odjednom gubiti puno krzna možda je to posljedica stresa, hormonskih poremećaja ili lošeg zdravlja. Ne zanemarujte problem: ako nema razloga za stres i porast hormona, odvedite ljubimca veterinaru.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci