1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Kako odviknuti mačku od penjanja na stol: 7 praktičnih savjeta

Većina kućnih mačaka navikla je da može nesmetano hodati po svom teritoriju odnosno po bilo kojem dijelu stana. Mjesto njihovih šetnji često postaje kuhinjski stol. Naravno, mnogi vlasnici kućnih ljubimaca ne vide ništa strašno u takvom ponašanju kućnog ljubimca, dok drugi smatraju da je to skroz neprihvatljivo.

Zašto mačka ima interes prema stolu?

Zapravo, nema posebnih razloga zašto se mačke često penju na stol. Jedan od najčešćih razloga je znatiželja. Mogli ste jednostavno ostaviti nešto zanimljivo na stolu, a mačka je odlučila provjeriti neidentificirani predmet. Želite li spriječiti životinju da skače po stolu, nemojte na njemu ostavljati predmete koji privlače pažnju vašeg ljubimca.

Osim toga, ako je mačka gladna ili žedna, pokušaj pronaći hranu na stolu čini se za nju odličnom idejom. U takvim slučajevima uvijek treba pripaziti da je vaš kućni ljubimac nahranjen na vrijeme te uvijek ima čistu vodu. Ako se voda u posudi isprlja treba je odmah promijeniti.

mačka na stoluMnoge mačke smatraju da im mjesto za odmor nije dovoljno udobno ili komforno, pa je ležanje na stolu najbolja opcija za njih. Kako biste spriječili ovaj „bezobrazluk“, potrudite se da se mačka osjeća ugodno na mjestu namijenjenom za odmor ili u drugim dijelovima stana. U tom slučaju će ona skoro sigurno odustati od ideje odmaranja na vašem stolu. 

Mačke vole biti na povišenom da bolje kontroliraju situaciju, stoga se preporuča kupnja kućice za mačke, koja bi bila pozicionirana na visini barem metar od poda. Za kućnog ljubimca, posebno mladog, to će izazvat puno veće zanimanje, te će prestati obraćati pažnju na većinu namještaja u stanu.

Kako odviknuti mačku od penjanja na stol?

Za sve slučajeve problematičnog ponašanja životinje postoje racionalni načini rješavanja problema. Odvikavanje mačke da se penje na kuhinjski ili drugi stol vrlo je jednostavno i ne zahtjeva puno vremena.

Neugodni mirisi za mačku

Mačke ne vole jake mirise. Pokušajte prekriti kuhinjski stol ili pult otopinom octa ili soka od citrusa – vaš ljubimac neće htjeti ostati na njemu niti sekunde. Na stolu možete jednostavno ostaviti nešto pretjerano smrdljivo: začine u odškrinutim staklenkama, kore naranče ili mandarine i sl.

Voda!

Ako se dogodi da životinja propne na stol točno ispred vas, možete pokušati riješiti problem prskanjem čiste vode po nestašnoj mački. To morate pokušati učiniti što je diskretnije moguće kako ne bi mačka shvatila da vi stojite iza toga i da je u redu penjati se na stol u vašem odsustvu.

Ako nemate vremena čuvati vaš stol, možete pokušati stavite na stol velike posude s vodom koje će zauzeti cijelo područje, na primjer plitice za pećnicu. Glavna stvar je osigurati da mačka prilikom pokušava ulaska na stol s bilo koje strane umoči šape u vodu. Vrlo brzo će shvatiti da su tu samo nevolje, te će uskoro zaobilaziti stol.

Zvučni efekti

Ova metoda je prikladna samo za životinje sa stabilnom psihom. Ne preporuča se koristiti za odvikavanje malih mačića i osjetljivih životinja.

Jedan od načina je ispuštanje glasnog zvuka u trenutku kada mačka se popne na stol na primjer pomoću trube za dječji bicikl. Izvrsno rješenje bile bi limenke i drugi lagani predmeti koji mogu pasti zbog pojave mačke na stolu i ispustiti glasan zastrašujući za mačku zvuk. 

Ponekad pomaže prekrivanje površine šuštavom folijom ili celofanom. Istina, neke mačke mogu biti inspirirane šuštavim predmetima i počnu još češće posjećivati ​​stol. Stoga, pri odabiru metode, uzmite u obzir temperament vašeg ljubimca.

mačka na stol

Premještanje

Budući da se mačka penje po stolovima iz više razloga, potrebno je vidjeti da li je put mačke do prozorske klupice ili drugog omiljenog mjesta ide preko stola. Ponekad mačke vole gledati kroz prozor dok leže na stolu ako je prozorska klupica zauzeta ili hladna.

U ovom slučaju, najoptimalniji izlaz iz situacije bio bi premještanje stola. Vrijedno je pokušati promijeniti rutu mačke do njenog cilja ili isključujući kuhinjski namještaj iz nje. Možda će nakon premještanja mačka zaboraviti na stol i pronaći drugi način da se popne tamo gdje je zamislila.

Neugodna podloga

Ako metoda s glasnim zvukovima, vodom ili premještanjem nije uspjela, možete probati koristiti ljepljivu traku. Morate ju raširiti po cijeloj površini i pričekati dok mačka ne upadne u zamku. Mačke mrze ljepljive površine i uskoro će razviti odbojnost prema stolu.

Za te je svrhe bolje odabrati široku molersku traku, jer se samoljepljivi papir ili obična ljepljiva traka može čvrsto zalijepiti za mačje krzno. Neće ga biti lako ukloniti, a životinja će dobiti nepotreban dio stresa.

Metoda odvlačenja pažnje

Budući da je mačića puno lakše odviknuti od penjanja na stol nego odraslu mačku, možete koristiti metodu odvraćanja pažnje. Najčešće se mačići penju na namještaj, uključujući stolove, jer nemaju druge zabave. U mladoj dobi, mačići su, poput djece, vrlo znatiželjni i imaju puno energije te brzo im dosade igračke.

Metoda odvlačenja pozornosti je spriječiti da mačiću postane dosadno. Trebate kupiti više igračaka i sve što vam je potrebno za igre s mačićima te mijenjati učestalo. Kada dosade jedne igračke,  vadite druge, a prve spremite. Također je potrebno ukloniti sve za mačku atraktivne predmete sa stola.

Vrijedi napomenuti da ova metoda dobro funkcionira s mačićima, ali možda neće funkcionirati kod odrasle mačke.

Vibro-podloga

Još jedan način zahtjeva da potrošite određenu svotu novca i naručite podlogu sa vibracijom, koju se da naći na web trgovinama. Ovo je human i učinkovit alat koji pomaže odviknuti ljubimca od penjanja na pogrešna mjesta. Podloga reagira vibracijama kada mačka stane na nju s jednom ili više šapa. Mačke ne vole zujanje i vibracije, stoga će se nakon nekoliko pokušaja prestati penjati na nepoželjna mjesta.

Što se ne smije raditi

Kada vidite da se vaša mačka penje na stol, nemojte vikati na nju i žuriti sa kaznama. Prije svega morate razumjeti da mačke ne percipiraju ljudske metode utjecaja na način kao ljudi. Čovjek je u stanju razlikovati ispravnost svojih postupaka i razlikuje više od tisuću različitih intonacija u glasu sugovornika.

mačka na stoluMačke to ne znaju, pa će njihova reakcija na psovke i napade biti drugačija. Neće razumjeti zašto se na njih viče, i štoviše, zašto ih tuku. Treba razumjeti da mačke ne prepoznaju boravak na određenom namještaju kao nešto loše. Oni ne znaju da su počinili prekršaj, a mogu se uvrijediti, ljutiti i učiniti nešto iz inata. Neke plašljive mačke mogu se čak i početi bojati ljudi.

Treba imati na umu da neke metode nisu prikladne za određene mačke prema karakteristikama pasmine ili zbog karaktera konkretne mačke.. Na primjer postoje životinje koje su vrlo osjetljive na buku te korištenjem metode sa zvučnim efektima može ju pretjerano uplašiti. Isto vrijedi i za mačiće bilo koje pasmine.

Svaka od metoda odvikavanja mora se detaljnije razmotriti prije uporabe. Primjerice, neke mačke vole vodu što znači sa metoda sa vodom neće kod njih funkcionirati.  

Negativni primjeri uključuju podloge koje udaraju slabom strujom. To će, naravno, uplašiti ljubimca, ali posljedice za mačku mogu biti jako loše. Postoji dobra alternativa koju smo više opisali je prostirka s vibracijom, koja će nježno i bez nepotrebnog stresa otjerati mačku od stola i drugih neželjenih mjesta. Postoje i vrste sa zvučnim signalima koje su prihvatljivije za mačku.

Kako spriječiti interes mačke za penjanje na stol

Kako kasnije ne biste razmišljali kako odviknuti mačku od stola, bolje se pobrinuti o mjerama “prevencije”. Drugim riječima, morate se unaprijed riješiti čimbenika koji bude mačji interes za stolom.

Razloga za ovakvo ponašanje nema puno, a svi su prilično lako objašnjivi. U skladu s tim, za svaki od razloga morate odabrati meku protuakciju.

Mačku može privući kuhinjski pribor na stolu koji je za čovjeka potpuno neprimjetan. Kako biste eliminirali faktor mačje znatiželje, trebali biste ukloniti privlačne predmete sa stola.Ne stavljajte kuhinjski namještaj blizu prozora i na putu do prozorske klupice. To može postati dio rute kojom mačka ide do svog omiljenog prozora. Ako vam je prozorska klupica zauzeta, mačka može odabrati stol kao promatračnicu. Premještanje određenih predmeta i namještaja na drugo mjesto može biti dobar razlog da promijenite navike svoje mačke.

Dobro je staviti mačju penjalicu blizu prozora. Tada će mačka moći promatrati što se događa na ulici i u prostoru odozgo i neće se morati penjati na drugi predmete i namještaj.

Ako u kući ima male djece ili kućnih ljubimaca s kojima se mačka ne slaže, ona može koristiti stol kao skrovište od dosadnih čimbenika. U ovom slučaju trebati ćete objasniti djeci da mačku ne treba plašiti i treba biti sa njom pažljiv. U slučaju da su razlog nelagode druge životinje pronaći rešenje je malo teže ali je ipak moguće. 

Trenutno postoji niz dostupnih načina za odvikavanje mačke od penjanja na stol. Pokušajte odabrati najprikladniji za sebe i uz nužno strpljenje vrlo brzo ćete primijetiti pozitivne promjene.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci