1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Dovodite novu mačku doma? Savjeti: Kako sprijateljiti mačke

Mačke koje dijele isti dom mogu se međusobno dobro slagati, ignorirati ili čak se boriti za teritorij. Kako će se odnos između njih razviti uglavnom ovisi o njihovom prvom susretu. Ako se kućni ljubimci pravilno upoznaju, brzo će postati prijatelji i pozitivno će utjecati jedni na druge.

Zašto biste trebali razmisliti o nabavi više mačaka?

Mačke se obično puno igraju i komuniciraju međusobno. Međusobna mentalna stimulacija pomaže životinjama u održavanju mentalnog zdravlja, a njihovo ponašanje u kući i prema vlasniku gotovo nikada ne postaje problematično. Primjerice, usamljena mačka može noću buditi vlasnika kako bi dobila porciju hrane, pažnje ili igre. S druge strane, više mačaka znaju se zabaviti i same, čime se izbjegava potreba za stalnom pažnjom od strane vlasnika.

Osim toga, mačke pomažu jedna drugoj u održavanju higijene. To je osobito važno za starije, pretile ili oslabljene mačke, te one s ograničenim sposobnostima. One se same ne mogu u potpunosti očistiti, a često kupanje mačaka nije preporučljivo. U takvim slučajevima, druga mačka može im pomoći u čišćenju putem “prijateljskog jezika”.

Koje se mačke najbolje slažu?

Iako nije zajamčeno da će se svaka mačka dobro slagati s drugom, postoji nekoliko karakteristika koje čine neke mačke boljim kandidatima za društvo drugih mačaka.

Mačke koje su već socijalizirane i koje su navikle na društvo drugih mačaka vjerojatno će se lakše prilagoditi novoj mački. Osim toga, mačke koje su umjereno aktivne i koje imaju sličnu razinu energije s postojećom mačkom će vjerojatno imati manje problema u usklađivanju svojih navika i rutina.

Međutim, važno je napomenuti da individualni karakteri svake mačke igraju veliku ulogu u tome kako će se mačke slagati jedna s drugom. Na primjer, neke mačke su prirodno sklonije biti dominantne, dok su druge više sklone biti podređene. Ako dvije mačke imaju slične karakteristike, ali obje su sklonije biti dominantne, moguće je da će se boriti za teritorij, hranu i pažnju vlasnika.

U svakom slučaju, prije nego što donesete odluku o dovođenju nove mačke u kuću, preporučuje se proučiti ponašanje i pasmine mačaka kako biste bili sigurni da je nova mačka dobar izbor za vašeg postojećeg ljubimca.

Koje se mačke najbolje međusobno prilagođavaju?

    • Mačići ili mlade mačke iste dobi. Oni će najbolje međusobno komunicirati i iskoristiti svu svoju slobodnu energiju za igru. S mačićima se nećete morati dodatno baviti prilikom upoznavanja.
    • Odrasle ženke i mačići. Ženke obično pokazuju majčinski instinkt te će tolerirati bilo kakvo ponašanje mačića i naučiti ih pravilnom ponašanju u kući.

Kako upoznati mačke jednu s drugom

Čak i odrasli mužjaci mogu se početi brinuti o mačiću ako su navikli na prijateljsku komunikaciju s drugim kućnim ljubimcima.

Međutim, postoje i poteškoće u međusobnom upoznavanju mačaka. To uključuje:

    • Odrasle mačke koje su navikle živjeti same;
    • Slijepe, slabovidne, gluhe i bolesne mačke;
    • Nesterilizirane i agresivne mačke koje brane svoj teritorij.

Sterilizirane ili kastrirane mačke puno se lakše prilagođavaju jedna drugoj nego nekastrirane.

Prije nego što kući dovedete novu mačku, važno je razmisliti o tome kako će se nova mačka odnositi prema postojećoj mački te uzeti u obzir karakter i zdravstveno stanje obiju mačaka.

Osiguravanje adekvatnog životnog prostora za više mačaka kod kuće

Kada imate više mačaka u kući, potrebno je osigurati da svaka mačka ima dovoljno osobnog prostora. Bez toga, mačke će živjeti u stresu, postati nervozne i agresivne, što može dovesti do problema u ponašanju. Preporučuje se da svaka mačka ima najmanje 10 četvornih metara prostora, što znači da u stanu od 40 četvornih metara možete smjestiti najviše četiri mačke.

Ako mačke žive u privatnoj kući, dobro bi bilo imati ograđeni prostor vani koji bi mačke koristile tijekom toplih mjeseci. Vrata za mačke bi trebala voditi do takvog ograđenog prostora, tako da mačke mogu u bilo kojem trenutku ući i izaći iz kuće.

Mačke vole mjesta za skrivanje, pa ako imate više životinja, trebat će im dodatna skloništa. Za to možete koristiti posebne mekane kućice-skrivalice za mačke koje će osigurati dovoljno mjesta za odmor i skrivanje. Također, kako bi svaka mačka imala dovoljno mjesta za obavljanje nužde u samoći, preporučuje se dodavanje dodatnih pjesčanika u kuću. Osim toga, važno je osigurati dovoljno igračaka kako bi se mačke mogle zabavljati i trošiti svoju energiju. 

Kako upoznati mačke jednu s drugom? 8 pravila.

Važno je razumjeti da postupak uvođenja novog ljubimca u postojeće mačje društvo nije uvijek jednostavan. Mačke obično neće odmah postati najbolji prijatelji. Ponekad, osobito ako je novi ljubimac još uvijek mače, mačke se lako i jednostavno prihvaćaju. Međutim, u većini slučajeva, za postizanje mirnog suživota mačaka, njihovi vlasnici moraju uložiti napor. Slijede neke preporuke.

Na početku treba naglasiti da ako ne kupujete mačića iz provjerene registrirane uzgajivačnice, već ga pronalazite na ulici ili ga uzimate iz skloništa za životinje (što svakako zaslužuje svaku pohvalu), ne možete samo tako dovesti novog ljubimca među postojeće mačke. To pitanje utječe na zdravlje i ponekad čak život vaših ljubimaca, osobito ako jedan od njih nije cijepljen ili je propušteno razdoblje revakcinacije. Novi ljubimac će trebati karantenu: odvojenu prostoriju koja isključuje fizički kontakt i zajedničko korištenje zdjelica i pjeska. Većina mačjih infekcija prenosi se osobnim kontaktom s tjelesnim tekućinama poput krvi, sline, urina i sekreta iz nosa. Ako novi ljubimac nije mačić iz registrirane uzgajivačnice, trebate ga testirati na osnovne mačje infekcije te pregledati pokazuje li znakove mikrosporoze i podvrgnuti ga prevenciji ili liječenju od parazita.

Nakon što ste poduzeli sve potrebne korake kako biste osigurali zdravlje i sigurnost svojih mačaka, vrijeme je za postupno upoznavanje novog ljubimca s postojećim mačkama.

1. Zašto ne biste trebali odmah ubaciti novu mačku među mačke koje već žive u kući?

Mačka je predator na svom “podređenom” teritoriju. Možda niste svjesni, ali u vašem domu ona sebe smatra gospodaricom, a ako imate više mačaka, one dijele “zajednički” teritorij te žive u mirnom suživotu uz “dogovor”. Vaš cilj je osigurati da nova mačka uđe u ovaj “deal” i da njezin dolazak ne bude doživljen kao invazija. Jer ako mačka prepozna novog stanovnika kao prijetnju, ona će se pokušati obraniti svoj teritorij, sebe, pa čak i vas kao njenog vlasnika. Za novu mačku boravak na nepoznatom teritoriju nije ugodan jer u prirodi ne bi išla tamo gdje nije dobrodošla. Dakle, obje strane su pod stresom. Nije dobra ideja pustiti ih da istražuju novog stanovnika bez nadzora jer ako “rat” izbije, može potrajati jako dugo.

Naravno, postoje slučajevi kada se mačke odmah prihvate, ali su to dosta rijetki slučajevi. Ako postoji mogućnost, preporučujemo postupan pristup u uvođenju novih mačaka među postojeće, slijedeći sljedeću preporuku: Nemojte ostavljati nepoznatu mačku i postojeće mačke u istom prostoru bez nadzora.

2. Odvojite novopridošlu mačku u zasebni prostor

Prvo upoznavanje mačaka treba biti bez uspostave očnog kontakta. Čak i ako nova mačka ne zahtijeva karantenu, u početku je važno držati ih odvojeno, iza zatvorenih vrata. Tako će životinje početi upoznavati miris jedne druge i navikavati se na prisutnost nove mačke, dok će se novi ljubimac osjećati sigurnije u zasebnom prostoru.

Preseljenje u novi dom može biti vrlo stresno za mačku, pa je važno ne opterećivati ju dodatnim stresom i pustiti da se prvo navikne na svoje novo okruženje.

Ako nije moguće odvojiti novu mačku u poseban prostor, treba osigurati veliki transporter za životinje s osobnim zdjelicama, pjeskom i mjestom za spavanje, koji je zatvoren sa tri strane. Važno je osigurati da nova mačka ima svoje skrovište, a da postojeće mačke znaju da to mjesto pripada novoj mački i da ona od tamo neće odlaziti kuda želi.

3. Naviknite svoje mačke na međusobne mirise!

Upoznavanje mačaka putem međusobnih mirisa važan je korak u procesu uvođenja novog ljubimca. Nakon karantene (ako je potrebna) i kada se osigura da je nova mačka zdrava, možete početi davati mačkama igračke, krevetiće i druge predmete koji sadrže miris druge mačke. Ovo će im omogućiti da se postupno naviknu na međusobne mirise i da ih razmijene.

Stručnjaci za korekciju mačjeg ponašanja preporučuju upotrebu čiste krpe ili čarape kojom se miluje jedna mačka, a zatim se taj predmet s njenim mirisom daje drugoj mački. Ako je nova mačka preplašena, dajte joj vremena da se navikne na novi miris. Kada pokaže interes prema predmetu s mirisom druge mačke, ohrabrite je i pomazite.

Ako želite ubrzati proces upoznavanja putem mirisa, možete koristiti raspršivač sintetičkih feromona koji se mogu kupiti u trgovinama za kućne ljubimce.

Kako bi se mačke naviknule na mirise jedne druge, preporučuje se naizmjenice mjenjati mjesta (sobe) u kojima borave. Ovaj proces može se ponoviti nekoliko puta kako bi se postupno naviknule na mirise i prisutnost druge mačke u svom okruženju.

4. Hranite svoje mačke zajedno 

Prve zajedničke aktivnosti vaših mačaka trebaju biti ugodne, a malo što njima može nadmašiti užitak obroka. Prilikom konzumacije hrane nema vremena za svađe, jer se možete propustiti dio obroka, a nema ni urlanja jer su usta mačke zauzeta. Mačji mozak fiksira: “Zadovoljna sam unatoč tome što je OVAJ ovdje.”

Počnite hraniti nove mačke na suprotnim stranama istih vrata. Međutim, najvažnije je ne tjerati mačke da rade ono što im se ne sviđa. Ako jedna od mačaka ne želi jesti blizu vrata, maknite njezinu zdjelicu. Kasnije počnite s hranjenjem u istoj prostoriji unutar vidokruga jedne druge, ali postupno približavajte zdjelice.

Hranite svoje mačke zajedno

Ako primijetite da su mačke nervozne, vratite ih na različite krajeve sobe dok ne prestanu pokazivati anksioznost. Nemojte žuriti i dopustite da se naviknu jedna na drugu tijekom zajedničkih obroka.

5. Uspostavite zajedničke aktivnosti za svoje mačke

Zajedničko igranje ili maženje može biti sjajan način za jačanje veze između vaših mačaka. No, ako primijetite da jedna od mačaka postaje agresivna prema drugoj, odmah prekinite aktivnost koja joj je bila ugodna.

Ključno je da izgradite lanac reakcija: “Pokažem agresiju – zadovoljstvo prestaje.” Na taj način, agresor će postepeno shvatiti da mu se agresivno ponašanje ne isplati. Uz strpljenje i ustrajnost, vaše mačke mogu naučiti uživati u zajedničkim aktivnostima bez sukoba.

6. Nemojte poticati rivalstvo među mačkama za vašu pažnju

Izbjegavajte držanje jedne mačke na krilu i pokazivanje koliko je volite dok druga sjedi pored i želi isto. Umjesto toga, prakticirajte zajedničko maženje i ležanje.

Iako mačke ne mogu osjetiti ljubomoru u ljudskom smislu, one se natječu za pažnju vlasnika kao za resurs. Stoga je cilj da budete resurs za sve svoje mačke, a ne samo za jednu.

Važno je da mačke vjeruju da će dobiti svoj dio pažnje. Preporučuje se da kada jedna mačka dođe leći u krilo i otjera drugu koja je već tamo, trebate ustati i obje ih maknuti. “Nema za nikoga” je ispravna taktika u ovom slučaju. Važno je da se izbjegne situacija u kojoj jedna mačka dobije više pažnje od druge.

7. Učvrstite svako pozitivno iskustvo te zanemarite loše ponašanje mačke

Za stvaranje pozitivnog iskustva između mačaka potrebno je nagraditi svako društveno ponašanje poslasticom, a loše ponašanje zanemariti. Nemojte reagirati na sabotažu, već prekinite ugodne aktivnosti za obje mačke ako jedna od njih počne pokazivati agresivnost prema drugoj. Ako jedna mačka dolazi prema drugoj bez agresije, ohrabrite ju i nagradite poslasticom. Bitno je stvoriti pozitivan okoliš i time poticati željeno ponašanje.

8. Osigurajte novoj mački njezine potrebe i privatnost

Nova mačka treba imati svoju zdjelicu, pješčanik, grebalicu, jastuk i mjesto za spavanje. Mačke će u budućnosti međusobno mijenjati ove stvari, no u početku je važno osigurati da svaka mačka ima svoje osobno mjesto za obavljanje važnih fizioloških funkcija. Nemojte zanemariti njihovu potrebu za privatnošću i osigurajte im prostor u kojem se osjećaju ugodno i sigurno.

Zaključak. 

Uspostavljanje prijateljstva između nekoliko mačaka u kući može biti proces koji zahtijeva strpljenje i posvećenost. Ključni faktori za uspješno uspostavljanje prijateljstva uključuju stvaranje pozitivnih iskustava, osiguravanje privatnog prostora za svaku mačku, pažljivo uvođenje novih mačaka u kuću i osiguravanje njihovih svakodnevnih potreba. Također, važno je da vlasnici ne podržavaju rivalstvo među mačkama i da reagiraju na agresivno ponašanje prekidom ugodnih aktivnosti. Kroz postupan pristup i strpljenje, mačke mogu naučiti živjeti zajedno i stvoriti harmoničan život u zajedničkom prostoru. U konačnici, uspostavljanje prijateljstva između mačaka donijet će radost vlasniku mačaka te omogućiti mačkama da imaju bogatiji i ispunjeniji život.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci