1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Top 7 najpopularnijih pasmina mačaka u 2022.-2023.

Popularnost različitih pasmina mačaka varira kroz vrijeme, no promjene se ne događaju tako često kao u modi odjeće ili interijerskog dizajna. U svijetu mačaka, kada neka pasmina stekne popularnost, ona ostaje na vrhu znatno duže od jedne godine: neke pasmine ostaju popularne 5 godina, neke 10, neke 20, a neke čak i 30 godina. Sastavili smo popis 7 najpopularnijih pasmina mačaka za razdoblje 2022.-2023. godine, koje trenutno najviše privlače pažnju Europljana. Naš popis temelji se na dostupnoj statistici pretraživanja na internetskim pretraživačima te rezultatima međunarodnih izložbi mačaka.

  1. Britanska Mačka

britanska mačka

Britanske mačke stekle su nevjerojatnu popularnost diljem svijeta zahvaljujući svom izgledu. No, prije nego što odlučite nabaviti „mačića iz Whiskas-ove reklame“, važno je upoznati se s prirodom ovih plemenitih životinja.

Britanska kratkodlaka mačka idealan je ljubimac za ljubitelje mira i tišine. Britanske mačke pravi su engleski aristokrati koji si nikada ne bi dopustili previše aktivnih igara ili nepotrebnog trčanja po stanu.

britanska mačka

Odrasli Britanac uzor je ozbiljnosti, neovisnosti i suzdržanosti. Britanske mačke izvrsne su za ljude koji provode manje vremena kod kuće. Te mačke neće patiti i biti tužne zbog vlasnikove odsutnosti.

Važno je znati da su Britanci neovisne mačke koje vode svoj vlastiti život i uvijek će raditi ono što smatraju prikladnim. Britanska mačka nema vlasnika, ona je sama sebi gospodar. Možete ju voljeti izdaleka, brinuti se i hraniti je, ali nemojte očekivati obožavanje zauzvrat.

Za detaljniji opis ove pasmine posjetite ovaj link.

  1. Bengalska mačka

bengalska mačka

Bengalska mačka, hibrid divlje i domaće mačke, uživa popularnost zahvaljujući svom neobičnom izgledu koji podsjeća na njenog divljeg pretka. Prije nabavke ove pasmine, važno je uzeti u obzir da se ove mačke osjećaju najugodnije u prostranim prostorima. Iako mogu živjeti u gradskim stanovima, bengalske mačke će biti sretnije ako im se osigura ograđeni teritorij u vrtu ili sličnom prostoru, gdje mogu istraživati i kretati se bez opasnosti od bijega.

bengalska mačka

Bengalci su izvrsni lovci, vođeni instinktima, te zahtijevaju mnogo aktivnosti i pažnje. Ove mačke trebaju kvalitetnu hranu kako bi održavale mišićnu masu. Bengalska mačka nije prikladna za miran život, već traži konstantno kretanje i igru.

Emotivne i inteligentne, bengalske mačke osjetljivo reagiraju na ton glasa i obiteljske svađe. Znatiželjne su, tvrdoglave i vole istraživati, često otvarajući ormare i vrata. Pasmina je prikladna za hiperaktivne ljude, ali dobro razmislite o svom načinu života prije nabavke ove mačke kako biste izbjegli nesretnu životinju i vlasnika.

Za detaljniji opis ove pasmine posjetite ovaj link.

  1. Burmanska mačka

burmanska mačka

Burmanska mačka, poznata i kao Burma, zadnjih 30 godina postala je jedna od najpopularnijih pasmina u Ujedinjenom Kraljevstvu, Skandinavskim državama i Australiji. U ostalim europskim zemljama, popularnost ove pasmine porasla je tek zadnjih nekoliko godina zahvaljujući njezinim izvanrednim osobinama. 

Burma je pravi supermodel u mačjem svijetu – ljepota, šarm i elegancija čine ovu pasminu neodoljivom. Burmanska mačka je iznimno ljubazna, privržena, razigrana i idealna za obitelji s djecom. Vjeruje se da ova mačka donosi sreću i blagostanje u kuću. Njezino svilenkasto, kratkodlako krzno dolazi u raznim bojama, uključujući smeđu, plavu, čokoladnu, lila, crvenu, krem i kornjačevine. Burme se dobro slažu i sa psima, a njihova zadivljujuća osobnost ostavlja snažan dojam na vlasnike.

burmese cat Royal Esprit Hello Beauty

Burmanske mačke imaju zbijeno, teško i mišićavo tijelo bez suvišne masnoće. Aktivne su, razigrane i znatiželjne. Burmanska mačka potječe iz Burme, danas Myanmar, a u drevnoj “Knjizi pjesama o mačkama” opisana je kao “bakarna mačka” koja u kuću donosi sreću i bogatstvo.

Njezine zlatne ili medne oči očaravajuće privlače poglede, a njezin veseli, razigrani i znatiželjni karakter čini je jedinstvenom u mačjem svijetu. 

Ukoliko tražite mačku koja će vam biti potpuno predana i posvećena, slična psu po ponašanju, burmanska mačka bi mogla biti savršena pasmina za vas.

Za detaljniji opis ove pasmine posjetite ovaj link.

  1. Perzijska mačka

perzijska mačka

Perzijska mačka, favorit europskog plemstva iz 19. stoljeća, poznata je po ponosnom držanju i visokom samopoštovanju. Mirne su i suzdržane, stvaraju atmosferu udobnosti i mira u domu. Za razliku od drugih mačaka, Perzijanci se rijetko glasaju. Umjesto toga, komuniciraju s vlasnicima pogledom.

Dobro se slažu s drugim životinjama i djecom, pokazujući agresiju samo u ekstremnim slučajevima. Briga o perzijskoj mački zahtijeva svakodnevno češljanje njihovog dugog krzna, koristeći češljeve s rijetkim i gustim zupcima za njegu glavne dlake i podlake. Iako ne vole vodu, redovito kupanje je neophodno, jer s vremenom dlaka može poprimiti neugodan miris.

Također je važno redovito čistiti oči i uši te osigurati kvalitetnu hranu. Perzijci nisu pretjerano aktivni, stoga je potrebno osigurati svakodnevne igre kako bi spriječili probleme s viškom kilograma. Mačke ove pasmine preferiraju miran, tih život unutar kuće, gdje mogu uživati u svom prostoru.

perzijska mačka

Osigurajte im udoban prostor za odmor blizu sebe kako bi se osjećali mirno i sigurno. Perzijci mogu imati zdravstvene probleme, uključujući poteškoće s disanjem i nasljedne bolesti. Zbog toga je važno nabavljati ovu pasminu samo kod provjerenih i registriranih uzgajivača. Unatoč ovim izazovima, perzijske mačke donose eleganciju i ljepotu u život svojih vlasnika.

  1. Main Coon

Main Coon

Maine Coon mačke poznate su po svom impresivnom izgledu, sličnom divljim mačkama. Te velike mačke mogu doseći težinu do 9 kg za ženke i do 13 kg za mužjake. Imaju karakteristične duge uši s vrhovima zaobljenim poput kistova, što doprinosi njihovoj divljoj pojavi. 

Maine Coon mačke cijene neovisnost, ali istovremeno mogu biti vrlo nježne prema djeci i voljeti se igrati s njima. Inteligentne su i dobro pamte naredbe, poput pasa, te osjećaju promjene u raspoloženju vlasnika i prilagođavaju svoje ponašanje. Maine Coon mačke vole vodu i uživaju u plivanju, što olakšava njihovo kupanje.

Main Coon

“Mačka koja sama šeta” opisuje prirodu ove pasmine. Iako su prijateljski nastrojeni prema vlasnicima, prema strancima su često sumnjičavi i hladni. Njihov neobičan način oštrenja kandži u vodoravnom položaju može biti izazov za vlasnike jer tepisi i podne obloge često trpe posljedice.

Iako su Maine Cooni poznati po svojim pozitivnim osobinama, treba uzeti u obzir i neke nedostatke prije nego što se odlučite za ovu pasminu mačke. Njihova veličina može biti izazovna za ljude koji žive u malim prostorima, a gusta dlaka zahtijeva redovito češljanje i često se raspršuje po kući.

  1. Devon Rex

devon rex

Devon Rex je zanimljiva i inteligentna pasmina mačke, prepoznatljiva po valovitoj dlaci, velikim ušima, izraženim jagodicama i vilinskom izgledu. Svilenkasto, valovito krzno može biti raznih boja, a oči dolaze u različitim nijansama.

Karakterizira ih znatiželja, inteligencija i razigranost, zbog čega ih zovu “majmun u mačjem kostimu”. Vole skakati i istraživati, pa je važno osigurati siguran prostor i sakriti krhke predmete. Neki vlasnici možda neće cijeniti njihovu sklonost penjanju i skakanju po namještaju.

Devon Rex je aktivan i druželjubiv, pokazuje velik interes za okolinu i dobro reagira na trening, ali to također znači da može biti zahtjevan u pogledu pažnje i aktivnosti. Neki nedostaci uključuju potrebu za redovitim četkanjem kako bi se očuvala zdrava koža i dlaka te osjetljivost na niske temperature zbog svog tankog krzna.

Poznat je po nježnosti i bliskosti s vlasnicima, što može biti problem ako vlasnik nije prisutan većinu vremena.

Unatoč tim nedostacima, Devon Rex može biti odličan izbor za obitelji s djecom, drugim kućnim ljubimcima ili čestim gostima. Njihova razigrana i društvena narav čini ih privlačnim i zabavnim ljubimcima, ali potencijalni vlasnici trebaju biti spremni na brigu i angažman koji dolaze s ovom pasminom.

  1. Sphynx

Sphynx

Sphynx mačke su jedinstvena pasmina koja izaziva različite reakcije kod ljudi – neki ih obožavaju, dok drugi ne razumiju njihovu privlačnost. Unatoč tome, Sphynxi su vrlo inteligentni, odani i neovisni, snažno vezani za svoje vlasnike i željni njihove pažnje.

Ove mačke mogu biti vrlo pametne i lukave te se smatra da brzo uče naredbe i razumiju svoje vlasnike. Međutim, mogu biti i tvrdoglavi te pomalo nastrani. Sphynxi su ljubazni i nježni, bez straha ili agresivnosti. Izuzetno su emocionalni i trebaju ljubav i naklonost. Važno je ne dizati glas na Sphynxe, jer mogu doživjeti psihološku traumu.

Sphynxi se dobro slažu s drugim kućnim ljubimcima, uključujući velike pse, zahvaljujući nedostatku straha. Također su izvrsni s djecom, uživaju u igri i trčanju bez ikakve agresivnosti.

Njega Sphynxa uključuje redovito čišćenje kože vlažnom krpom i kupanje svakih 7-10 dana posebnim šamponom, jer nemaju zaštitni sloj dlake. Sphynxi su osjetljivi na niske temperature i propuhe, stoga im je potrebna posebna topla odjeća i mačja kućica za zimu. Također, važno je četkati zube najmanje tri puta tjedno i pažljivo čistiti njihove velike, osjetljive uši po potrebi.

Sve u svemu, Sphynx mačke su zanimljiva pasmina s mnogim pozitivnim osobinama, ali zahtijevaju posebnu njegu i pažnju kako bi ostali zdravi i sretni.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci