22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

Crna stolica kod mačaka: uzroci i opasnosti

Crna stolica kod mačaka ozbiljan je simptom koji može ukazivati na unutarnje krvarenje.

Boja fecesa ključni je pokazatelj zdravstvenog stanja. Najveću opasnost predstavlja crna stolica kod mačaka, što je karakteristično za mnoge smrtonosne patologije. Unatoč mogućim komplikacijama, nema potrebe za panikom unaprijed jer potamnjenje izmeta mogu uzrokovati i potpuno bezopasni razlozi, stoga je prvo potrebno uzeti u obzir sve popratne simptome.

crna stolica kod mačke

Normalna boja stolice kod životinja

U pravilu bi boja stolice trebala biti smeđkasta. Ovisno o prehrani dopuštene su sve nijanse ove boje: svijetle nijanse uzrokuju mliječni proizvodi, a tamne – sirovo meso. Ostali važni pokazatelji uključuju konzistenciju i miris. U odsutnosti patologija, feces ima oblik dobro oblikovane kobasice s glatkom površinom. Specifičan neugodan miris potpuno je normalan, ali ne smije biti oštar ili kiseo.

Zašto kod mačke ili mačića stolica ima crnu boju

Potamnjenje stolice povezano je s fiziološkim i patološkim razlozima. Prvi nisu ozbiljna opasnost i obično su privremeni, dok drugi zahtijevaju hitnu veterinarsku pomoć i mogu dovesti do ozbiljnih posljedica.

Bezopasni razlozi

Ako je mačka živahna i vesela, a promjena boje izmeta jedini je uznemirujući simptom, možete se opustiti. Ova slika najvjerojatnije se objašnjava sljedećim razlozima:

  • prekomjerna količina mesa i nusproizvoda u prehrani koji nisu termički obrađeni;
  • Konzumacija hrane sa velikim postotkom dodatka napravljenog od sušene životinjske krvi;
  • upotreba aktivnog ugljena i bilo kojih preparata koji sadrže puno željeza.

U svim navedenim situacijama liječenje nije potrebno. Problem nestaje sam od sebe nakon uklanjanja uzročnika.

Opasni razlozi

Kod patologija, crna stolica kod mačaka je rezultat prisutnosti krvi. Ona gubi svoju crvenu nijansu zbog djelovanja probavnih enzima, tj. dolazi u feces iz želuca ili iz tankog crijeva.

Ako se u izmetu vide crvene pruge krvi, problem treba tražiti bliže “izlazu”: ili u području analnog otvora ili u debelom crijevu.

Helmintoze

Naseljavaju se na sluznici crijeva i postupno je uništavaju. Kao rezultat njihove aktivnosti, nastaju mnoge krvareće rane.

Infekcije

Crijeva su pogođena parvovirusima, ili virusnom panleukopenijom. Smrtnost mačića kod virusne panleukopenije nažalost iznosi 90%.

Hemoragični gastroenteritis

Može se pojaviti na pozadini virusne infekcije. Oštećuje sluznice probavnih organa, traumatizirajući krvne žile u njima.

Trauma probavnih organa

Unutarnje krvarenje može se pojaviti i zbog oštećenja probavnih organa stranim predmetom s oštrim rubovima. Jedna od najopasnijih komplikacija takvih ozljeda je perforacija, tj. proboj stijenki želuca ili crijeva.

 Također, uzrok može biti nespretan pad s velike visine ili jak udarac (na primjer, ako je ljubimca udario automobil).

Čirevi

duboka upala s ožiljcima, koja može dovesti do razvoja peritonitisa. Najčešće se javlja kod kompliciranih oblika gastritisa i kolitisa.

Maligni tumori

Maligni tumori erodiraju sluznice i doprinose nastanku krvarećih čireva. Ako se ne liječe, metastaziraju, šireći maligne stanice na susjedne i udaljene dijelove tijela.

Trovanje teškim metalima

Rijetko se dijagnosticira. Može se pojaviti pri hranjenju sirovim bubrezima, ali obično nastaje kada se progutaju predmeti koji sadrže teške metale.

Postoperativne komplikacije

Unutarnje krvarenje je jedna od mogućih komplikacija nakon operacije. Može se pojaviti kada se šavovi rastave.

Kada je potrebno hitno pokazati ljubimca veterinaru

Ako, osim potamnjenja izmeta, postoje i drugi uznemirujući simptomi, bolesnog ljubimca treba što prije odvesti u veterinarsku kliniku. Među najopasnijim su:

  • bol u području trbuha (životinja izbjegava dodir i glasno mijauče);
  • mučnina i povraćanje;
  • gubitak apetita;
  • česti odlasci na WC;
  • blijede desni;
  • drhtanje ili groznica;
  • nagli gubitak težine;
  • slabost i drhtanje u udovima;
  • blijeđenje dlake;
  • pojava krvnih ugrušaka u stolici.

Nemojte čekati sa pregledom ako se ljubimcu koji je ranije bio živahan naglo pogoršalo stanje. Posebnu pozornost preporučuje se posvetiti životinjama iz rizične skupine: mačićima, trudnim i starijim mačkama.

Po mogućnosti ponesite uzorke stolice i povraćanja kako ne biste morali dolaziti u kliniku dva puta.

crna stolica kod mačke

Dijagnostika, liječenje i dijeta

Da biste normalizirali boju stolice, potrebno je ukloniti uzrok njezinog potamnjenja. To se određuje pomoću sljedećih pretraga:

  • nalazi stolice koji mogu otkriti parazite, fragmente progutanih stranih tijela, toksine i komadiće upaljenih tkiva;
  • klinički i biokemijski testovi koji procjenjuju funkcionalnost unutarnjih organa i sustava;
  • ultrazvuk trbušne šupljine i rendgen koji otkrivaju prisutnost tumora, fibroza, opstrukcija i kamenaca;
  • biopsija koja potvrđuje malignost otkrivenog tumora;
  • gastroskopija koja omogućuje pregled sluznice probavnih organa pomoću endoskopa.

Kirurško liječenje se primjenjuje pri otkrivanju konkrecija, stranih tijela i operabilnih tumora. U svim ostalim slučajevima koriste se lijekovi.

Prva stvar koja se poduzima jest zaustavljanje krvarenja kod kućnog ljubimca. U tu svrhu primjenjuju se hemostatički agensi, bilo intravenozno ili intramuskularno. Terapijski pristup se dodatno prilagođava na temelju postavljene dijagnostike i popratnih simptoma. Uobičajeno se koriste:

  • antivirusne i antiparazitske terapije za suzbijanje infektivnih agenasa i parazita;
  • antibiotici za prevenciju komplikacija poput sekundarnih infekcija;
  • analgetici i miorelaksanti za olakšanje boli i grčeva;
  • astroprotektivni lijekovi za zaštitu želučane i crijevne sluznice;
  • otopine za infuziju radi obnove hidroelektrolitske ravnoteže i liječenja anemije;
  • prokinetici za stimulaciju funkcije gastrointestinalnog trakta;
  • enterosorbenti za lakše izlučivanje toksina i štetnih supstanci;
  • antacidi za regulaciju kiselosti želučanog soka;
  • imunomodulatori i vitamini kao poticaj imunološkom sustavu u borbi protiv infekcije.

Dio terapije je i terapeutska dijeta. Bolesnog ljubimca prebacuju na posebnu gotovu hranu iz veterinarske linije, preporučenu za bolesti probavnog trakta. Uobičajeni režim hranjenja zamjenjuje se frakcijskim. Pojedinačne porcije se smanjuju, a broj obroka povećava.

Prognoze i komplikacije

Hoće li se vaš ljubimac oporaviti ovisi o mnogim stvarima: zašto je izmet promijenio boju, koliko je ljubimac star i koliko brzo započnete s liječenjem. Ako nema dodatnih problema, ljubimci se obično brzo oporave.

Međutim, ako postoje ozbiljne posljedice u trenutku prve konzultacije, prognoza može biti od neizvjesne do nepovoljne. Među takve komplikacije spadaju:

  • opsežna intoksikacija;
  • sekundarne infekcije;
  • nekroza tkiva;
  • anemija i veliki gubitak krvi;
  • perforacija unutarnjih organa;
  • sepsa

 Za životinje u rizičnoj skupini dodatni problem predstavlja kombinacija proljeva i nekontroliranog povraćanja. Oba simptoma mogu dovesti do dehidracije i postupnog zatajenja organa.

Prevencija gastrointestinalnih problema

Da biste očuvali zdravlje svoje mačke, ne smijete zanemariti osnovne preventivne mjere usmjerene na održavanje gastrointestinalnog zdravlja. Među njima su sljedeće preporuke:

  1. Korištenje gotovih dijeta koje su prilagođene individualnim potrebama vašeg ljubimca. Izbjegavajte hranjenje mačaka sirovim mesom i nusproizvodima iz neprovjerenih izvora koji mogu sadržavati parazite.
  2. Redoviti antiparazitni tretmani.
  3. Uklanjanje kostiju iz prehrane
  4. Sigurno pohranjivanje toksičnih tvari.
  5. Stroga zabrana korištenja lijekova bez veterinarske preporuke.
  6. Redovita zamjena i filtracija vode. Posudu za vodu ili električnu fontanu/pojilicu za mačke redovito čistite, jer se bakterije mogu nakupiti u njima tijekom vremena.
  1. Praćenje pravilne količine hrane. Prekomjerna količina može biti opasna ne samo zbog pretilosti, već i zbog rastezanja stjenki želuca.

Periodične preglede u veterinarskoj klinici treba shvatiti ozbiljno. Oni omogućuju rano otkrivanje bolesti koje još nisu izazvale simptome.

Zaključak

Crni izmet kod mačke nije bolest sama po sebi, već simptom koji može ali ne mora biti povezan s nekom patologijom. Zato je bitno pažljivo pratiti kako se vaša mačka ponaša i obratiti pažnju na druge simptome koji bi mogli ukazivati na problem. Ako uočite bilo kakve dodatne znakove bolesti, najbolje je što prije otići veterinaru, jer čekanje može biti opasno, posebno ako postoji unutarnje krvarenje.

 Ovaj članak je informativne prirode. Obratite se veterinaru za profesionalni savjet.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci