13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024

Probiotici za mačke

Poput ljudi, većina imunološkog stanja mačaka nalazi se u probavnom traktu.  Stoga je održavanje ravnoteže mikroflore i dobrih bakterija izvrstan način da kućnog ljubimca održite zdravim.  Jedan od mogućih načina da se to postigne je nadopunjavanje prehrane vaše mačke probiotikom koji pomaže u regulaciji probave i cjelokupnog zdravlja.  Vjeruje se da ti živi mikroorganizmi pomažu u liječenju i prevenciji raznih bolesti.  Pogotovo onih povezanih s gastrointestinalnim sustavom.  Probiotici za mačke mogu postati punopravni sastav njezine prehrane.  Trebate li mački dati probiotik?  A ako se daje, koliko često?  O svemu tome ćemo vam reći u našem članku.

Probiotici za mačke: blagodati

Većina veterinarskih mišljenja je da mačji probiotici pomažu u održavanju normalnog zdravlja crijeva.  Oni ne samo da smanjuju kliničke znakove probavne smetnje (smanjen apetit, povraćanje, promjene stolice), već pomažu i jačaju zdravlje imunološkog sustava.  S obzirom na to da mačke troše previše dlaka prilikom lizanja, probiotici također mogu pomoći kod raznih bolesti upalnih bolesti.  Poput ljudi, mačji probiotici mogu pomoći u obnavljanju mikroflore nakon antibiotike ili anestezije.

Probiotici za mačke i pse: u čemu je razlika

Mačke i psi imaju vrlo različit probavni sustav.  Primjerice, mačje tanko crijevo kraće je od psećeg, što rezultira bržom probavom hrane. I sluznica želuca je također vrlo različita.  Stoga, ako ne želite naštetiti svojoj mački, nikada joj nemojte davati probiotike koji su namijenjeni psima.

Mačke su po prirodi mesožderke, dok su psi svejedi.  Zna se da probava započinje u ustima.  A ako pogledate zube pasa i mačaka, pseći zubi uključuju i kutnjake stvorene za mljevenje biljnog materijala.  Dok mačkama nedostaju takvi zubi.  Zbog ovih razlika u anatomiji, fiziologiji i prehrani, pseći probiotici mogu mačkama nanijeti više štete nego koristi.

Mogu li se mačkama davati ljudski probiotici?

Iako trenutno nema istraživanja koja bi ukazala na to da je davanje mačkama probiotičkog dodatka namijenjenog ljudima opasno, veterinari ističu da je uvijek bolje i sigurnije odabrati proizvod namijenjen za mačke.  Mikroflora u tankom i debelom crijevu mačke razlikuje se od one kod ljudi.  Stoga ljudski probiotici možda neće djelovati kod mačaka.

Vrste mačjih probiotika

Mačji probiotici dolaze u mnogim oblicima – prašci, tablete, pa čak i prava poslastica.  Da bi se probiotski dodatak iskoristio na najbolji mogući način, veterinari preporučuju odabir najviše razine CFU.  Raznolikost je također važna u ovom slučaju.  Proizvod bi trebao sadržavati raznoliku paletu probiotika, a ne samo jednu vrstu bakterija.

Sojevi karakteristični za mačke uglavnom su iz obitelji Bifidobacterium i Enterococcus.  Bifidobacterium nastanjuje tanko crijevo, dok enterococcus obično živi u debelom crijevu.  Dakle, svaki soj može imati različite funkcije kada je u pitanju promicanje zdravlja.  Bifidobacterium je više uključen u probavu, a enterococcus pomaže u stvaranju normalnog izmeta i održava zdravlje debelog crijeva.

Kako davati probiotike

Neki veterinari preporučuju davanje probiotičkih lijekova tek nakon terapije antibiotika i anestezija.  Druga su mišljenja da bi probiotici trebali biti dio svakodnevne prehrane životinja.  Svakodnevno konzumiranje probiotičkih dodataka pouzdano je način prevencije probavnih problema.

Najbolje je slijediti upute na pakiranju kako biste odredili doziranje.  Ako mačka ne želi progutati kapsulu, vlasnici je mogu sakriti u poslasticu.  Druga mogućnost su probiotici u prahu.  U ovom slučaju lijek se jednostavno miješa sa uobičajenom hranom.  Prije davanja probiotika ili drugih dodataka, svakako provjerite sa svojim veterinarima kako biste provjerili je li ispravna doza i vrsta probiotike za vašu mačku.

Nuspojave probiotika su rijetke u mačaka.  Međutim, kod izbora marki i proizvođača probiotika treba biti vrlo oprezan, najviše iz razloga što je danas industrija dodataka prehrani za životinje loše regulirana.

Hoćete li dati probiotike svom ljubimcu ili ne, ovisi o vama.  Ako je to potrebno, svakako se prethodno savjetujte s veterinarom.  Možda će biti potrebni dodatni testovi.  Tek tada će zdravlje mačke imati koristi od uzimanja probiotičkih lijekova.  A vaš će ljubimac biti zabavan i aktivan.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci