22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

Prednosti rane kastracije mačaka: Praksa, mitovi i stvarnost

Kastracija i sterilizacija jedne su od najčešćih operacija koje provode veterinari. Cilj ovih postupaka nije samo sprječavanje neželjenog potomstva, već i poboljšanje kvalitete života naših kućnih ljubimaca. Kastracija pomaže u kontroli populacije životinja te korigira ponašanje koje može biti problematično.

O važnosti kastracije za sve životinje koje nemaju uzgojnu vrijednost nećemo puno govoriti, jer je to već opće poznata činjenica. Umjesto toga, fokusirat ćemo se na ranu kastraciju, koja postaje sve popularnija u zadnjem desetljeću.

Tradicionalno, preporučivalo se kastrirati mačke u dobi od 7 do 9 mjeseci, prije nego što postanu spolno zrele. No, u posljednjih nekoliko godina, sve više veterinara i vlasnika kućnih ljubimaca odlučuje se za ranu kastraciju, odnosno kastraciju u dobi od 8 do 16 tjedana.

Što je rana kastracija?

Rana kastracija odnosi se na postupak kastracije ili sterilizacije mačaka u dobi od 8 do 16 tjedana, prije nego što dosegnu spolnu zrelost. Ova praksa potječe iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje zakon zahtijeva da se životinje iz skloništa mogu udomiti tek nakon što su kastrirane ili sterilizirane. Čekanje do 7-9 mjeseci, koliko se tradicionalno preporučuje, značajno smanjuje šanse za udomljavanje mladih životinja, pa se stoga pristupa ranoj kastraciji.

U 1993. godini, Američka veterinarska medicinska akademija preporučila je ranu kastraciju pasa i mačaka kako bi se kontrolirala njihova populacija. Ova preporuka dobila je podršku Američke udruge veterinarskih klinika i Američkog koledža za reprodukciju životinja. Ova praksa postala je standardna u mnogim skloništima za životinje zbog brojnih prednosti koje pruža, kao što su smanjeni rizik od određene vrste karcinoma, bolja kontrola ponašanja i manji broj napuštenih životinja.

Istraživanja provedena u Europi također potvrđuju prednosti rane kastracije. Studije su pokazale da mačke kastrirane u ranoj dobi imaju jednaku ili čak bolju zdravstvenu prognozu u usporedbi s onima koje su kastrirane kasnije. Na primjer, istraživanje provedeno na Sveučilištu u Utrechtu pokazalo je da mačke koje su kastrirane prije šest mjeseci imaju manji rizik od razvoja problema s mokraćnim sustavom i drugih zdravstvenih komplikacija. Veterinarske organizacije, poput Federacije veterinara Europe (FVE), podržavaju ranu kastraciju (do 4 mjeseca) kao sigurnu i učinkovitu praksu za sprječavanje neželjene trudnoće i drugih problema.

Međutim, unatoč pozitivnim iskustvima i preporukama za ranu kastraciju, postoji jedna iznimka unutar Europske unije. U Nizozemskoj je 2024. godine pod pritiskom određenih aktivista donesen zakon koji zabranjuje ranu kastraciju mačaka prije nego što navrše šest mjeseci. Ovaj zakon izazvao je kontroverze, jer mnogi veterinari i stručnjaci za dobrobit životinja vjeruju da rana kastracija ima brojne prednosti.

Obzirom da unatoč ovim prednostima rana kastracija i dalje izaziva određene kontroverze i predrasude među vlasnicima kućnih ljubimaca i nekim veterinarima, u sljedećim dijelovima ovog članka, detaljno ćemo razmotriti te predrasude i objasniti zašto su one neutemeljene. Također ćemo istaknuti konkretne prednosti rane kastracije i pružiti praktične savjete za vlasnike mačaka koji razmišljaju o ovoj opciji.

Kastracija i sterilizacija mačaka

Uobičajene zablude o ranoj kastraciji

Zabluda 1: Rana kastracija sprječava rast mačića

Jedna od najčešćih zabluda je da mačići kastrirani u dobi od 8 do 16 tjedana neće rasti normalno ili će ostati manji nego što bi inače bili. Međutim, istraživanja su pokazala da mačići kastrirani u ovoj dobi rastu jednako dobro kao i oni kastrirani kasnije. U stvari, neki dokazi sugeriraju da mačke kastrirane u ranoj dobi mogu čak narasti malo veće od onih koje su kastrirane kasnije zbog odgoda okoštavanja epifizarnih hrskavica.

Zabluda 2: Rana kastracija povećava rizik od bolesti mokraćnog sustava

Još jedna česta predrasuda je da rana kastracija dovodi do povećanog rizika od bolesti mokraćnog sustava, uključujući mokraćne kamence. Međutim, dugoročne studije pokazale su da nema povećanog rizika od ovih bolesti kod mačaka kastriranih u ranoj dobi. Bolesti mokraćnog sustava ovise o prehrani, genetici i općim životnim uvjetima, a ne o dobi u kojoj je izvršena kastracija.

Zabluda 3: Rana kastracija dovodi do pretilosti

Mnogi vlasnici vjeruju da će njihova mačka postati pretila ako je kastrirana rano. Iako je istina da kastrirane mačke trebaju manje kalorija, pretilost nije izravno povezana s ranim kastracijom. Pretilost kod mačaka više ovisi o prehrambenim navikama, razini tjelesne aktivnosti i drugim čimbenicima. Kastrirane mačke trebaju prilagođenu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost kako bi ostale zdrave.

Zabluda 4: Rana kastracija je opasna zbog anestezije

Postoji strah da mačići neće podnijeti anesteziju dobro kao starije mačke. Međutim, mlade životinje često bolje podnose anesteziju od starijih, a postupak rane kastracije obično traje kraće i zahtijeva manje anestezije. Uz pravilnu pripremu i pažnju veterinara, rizik od komplikacija je minimalan.

Zabluda 5: Rana kastracija utječe na ponašanje mačića

Neki vlasnici vjeruju da će rana kastracija negativno utjecati na osobnost i ponašanje njihove mačke. Međutim, kastrirane mačke često pokazuju manje agresivnog ponašanja, manje lutanja i manje problema povezanih s reproduktivnim instinktima. Mačići kastrirani prije spolne zrelosti često ostaju razigrani i privrženi tijekom cijelog života.

Zašto neki veterinari preferiraju kasnu kastraciju

Unatoč brojnim prednostima rane kastracije, neki veterinari i dalje preferiraju kasnu kastraciju, obično u dobi od 6 do 9 mjeseci. Razlozi za ovu preferenciju mogu biti raznoliki i često se temelje na tradicionalnim praksama, osobnim uvjerenjima ili nedostatku iskustva s ranom kastracijom.

 • Tradicionalne prakse i konzervativni pristup.

Mnoge veterinarske škole i programi obuke dugo su preporučivali kastraciju u dobi od 6 do 9 mjeseci. Ovo je postalo standardna praksa koja se prenosi s generacije na generaciju veterinara. Veterinari koji su se obrazovali u skladu s tim smjernicama mogu biti oprezni prema promjenama i novim pristupima kao što je rana kastracija.

 • Nedostatak iskustva i vještina

Kastracija vrlo mladih mačića zahtijeva specifične vještine i iskustvo. Mnogi veterinari nisu educirani ili nemaju dovoljno prakse u izvođenju ovih operacija na tako malim životinjama. Strah od komplikacija, kao što su poteškoće tijekom operacije, može ih potaknuti da se drže tradicionalnog pristupa kasne kastracije, jer je za starije mačke lakše izračunati anesteziju, a neki veterinari možda čak i nemaju odgovarajuću opremu.

 • Lakše rukovanje s već formiranim organima

Veterinari često preferiraju kasniju kastraciju jer su spolni organi životinja u dobi od 6 do 9 mjeseci već potpuno formirani i lako dostupni tijekom operacije. Ovo može olakšati samu proceduru i smanjiti rizik od tehničkih komplikacija.

 • Prehrambeni i zdravstveni mitovi

Još uvijek postoje veterinarski stručnjaci koji vjeruju u zastarjele mitove o negativnim posljedicama rane kastracije, kao što su problemi s rastom, mokraćnim sustavom ili sklonošću pretilosti. Unatoč suvremenim istraživanjima koja pobijaju ove tvrdnje, stara uvjerenja mogu biti teško promijeniti.

 • Strah od komplikacija povezanih s anestezijom

Jedan od glavnih razloga zbog kojih neki veterinari preferiraju kasnu kastraciju je strah od komplikacija povezanih s anestezijom kod vrlo mladih mačića. Mlađe životinje mogu zahtijevati pažljivije praćenje i preciznije doziranje anestezije, što može biti izazovno za veterinare bez specifičnog iskustva u radu s tako mladim pacijentima.

 • Preporuke i pritisak vlasnika

Ponekad i vlasnici kućnih ljubimaca mogu utjecati na odluku veterinara. Ako vlasnici preferiraju kasniju kastraciju zbog vlastitih uvjerenja ili nedostatka informacija o ranoj kastraciji, veterinari mogu biti skloni udovoljiti njihovim željama kako bi izbjegli sukobe ili nesporazume.

Unatoč ovim razlozima, važno je naglasiti da suvremena veterinarska medicina sve više prepoznaje prednosti rane kastracije. Edukacija i širenje informacija o sigurnosti i korisnosti ovog postupka mogu pomoći u smanjenju otpora i povećanju prihvaćenosti rane kastracije među veterinarima i vlasnicima kućnih ljubimaca.

kastracija

Prednosti rane kastracije

Brži oporavak i manji rizik od komplikacija

Jedna od najvećih prednosti rane kastracije je brži oporavak. Tkiva mladih mačića imaju iznimnu sposobnost regeneracije, što znači da postoperativne rane zacjeljuju brže nego kod starijih životinja. Osim toga, mlade životinje imaju manje komplikacija tijekom i nakon operacije. Manje je krvarenja tijekom operacije, a rizik od infekcija je minimalan.

Manja potreba za anestezijom

Mlađe životinje zahtijevaju manje doze anestezije zbog svoje manje tjelesne mase i bržeg metabolizma. To smanjuje rizik od anestezijskih komplikacija i omogućava veterinarima sigurnije provođenje postupka. Anestezija kod mlađih životinja obično traje kraće, što dodatno smanjuje rizik.

Smanjenje rizika od raka i drugih bolesti

Rana kastracija značajno smanjuje rizik od razvoja određenih vrsta raka. Na primjer, kastracija mačaka prije prve tjeranja smanjuje rizik od razvoja tumora mliječnih žlijezda za 96%. Osim toga, kastracija eliminira rizik od raka testisa kod mužjaka i značajno smanjuje rizik od problema s prostatom.

Ponašanje i kvaliteta života

Mačke koje su kastrirane prije spolne zrelosti često pokazuju bolje ponašanje. Manje je vjerojatno da će se upuštati u agresivna ili teritorijalna ponašanja kao što su borbe s drugim mačkama ili označavanje teritorija. Kastrirane mačke manje lutaju, što smanjuje rizik od ozljeda i nesreća. Također, rane kastrirane mačke obično su privrženije i posvećenije svojim vlasnicima.

Prevencija prekomjernog razmnožavanja

Treba imati na umu da neke mačke postaju spolno zrele već u dobi od 6 mjeseci. Kastracija u ranoj dobi, prije 4 mjeseca, sprječava neželjeno razmnožavanje, što je ključno za kontrolu populacije napuštenih mačaka. To smanjuje broj mačaka u skloništima i pomaže u smanjenju stope eutanazije zbog prenapučenosti. Smanjenje broja napuštenih mačaka također smanjuje pritisak na resurse skloništa i omogućava bolje uvjete za životinje koje su tamo smještene.

Dugovječnost i zdravlje

Studije su pokazale da kastrirane mačke žive duže i zdravije živote. Manji je rizik od infekcija, bolesti povezanih s reproduktivnim sustavom i drugih zdravstvenih problema. Kastrirane mačke često imaju bolji ukupni zdravstveni status i manji rizik od kroničnih bolesti.

Praktične prednosti za vlasnike

Rana kastracija olakšava život vlasnicima mačaka. Smanjuje se potreba za upravljanjem ponašanjima povezanim s reproduktivnim instinktima, kao što su markiranje teritorija, bučno ponašanje tijekom tjeranja i neželjena legla mačića. Vlasnici mogu biti sigurni da njihovi ljubimci neće pridonijeti populaciji napuštenih mačaka, a istovremeno će imati zdravije i sretnije ljubimce.

Praktični savjeti za vlasnike

Rana kastracija mačaka zahtijeva manje postoperativne njege nego kasnija kastracija, no ipak postoje određene preporuke koje je važno slijediti kako bi se osigurao brz i uspješan oporavak vašeg ljubimca.

Priprema za operaciju

 1. Cijepljenje i dehelmintizacija: Osigurajte da je vaš mačić pravilno cijepljen i da je prošao tretman protiv parazita prije operacije. Zdrava imunološka zaštita važna je za smanjenje rizika od postoperativnih komplikacija.
 2. Zakazivanje operacije: Dogovorite termin za operaciju u vrijeme kada možete osigurati odgovarajuću postoperativnu njegu. Idealno bi bilo da to bude dan kada možete biti kod kuće i posvetiti se brizi za svog ljubimca.
 3. Priprema prije operacije: Vaš mačić ne smije jesti najmanje 6 sati prije operacije kako bi se smanjio rizik od povraćanja i aspiracije tijekom anestezije. Vodu možete ostaviti dostupnom do nekoliko sati prije operacije.

Postoperativna njega za mužjake

 1. Brzi oporavak: Nakon rane kastracije, mužjaci se obično vrlo brzo oporavljaju. Već nakon nekoliko sati poslije operacije, mačići nastavljaju sa svojim uobičajenim aktivnostima i ponašanjem, često ne primjećujući što se dogodilo.
 2. Praćenje zdravlja: Iako je oporavak brz, važno je pratiti ponašanje i opće stanje mačića. Ako primijetite bilo kakve znakove nelagode ili komplikacija, obratite se veterinaru.

Postoperativna njega za ženke

 1. Izbor kvalificiranog veterinara: Za ženske mačiće, važno je odabrati veterinara koji je iskusan u izvođenju rane kastracije. Posebno se preporučuje da veterinar radi rez na trbuhu, a ne sa strane, i koristi unutarnje šavove, što značajno ubrzava oporavak i smanjuje potrebu za nošenjem zaštitnog ovratnika.
 2. Brzi oporavak: Mačići se nakon ovakve operacije vrlo brzo oporavljaju. Unutarnji šavovi smanjuju rizik od infekcija i omogućavaju mačićima da se vrate svojim normalnim aktivnostima u kratkom vremenskom roku.
 3. Njega šava: Provjeravajte šav nekoliko puta dnevno. Održavajte ga čistim i suhim te spriječite mačića da liže ili grize šavove. Korištenje zaštitnog ovratnika obično nije potrebno zbog unutarnjih šavova.
 4. Kontrolni pregledi: Slijedite sve preporučene kontrolne preglede kod veterinara kako biste osigurali da se mačić pravilno oporavlja i da nema komplikacija.

Zaključak

Rana kastracija mačaka donosi brojne prednosti koje značajno poboljšavaju kvalitetu života kućnih ljubimaca i olakšavaju brigu o njima. Unatoč nekim uobičajenim zabludama i predrasudama, znanstvena istraživanja i praktična iskustva potvrđuju da je rana kastracija siguran i učinkovit postupak koji donosi više koristi nego rizika.

Kroz povijest rane kastracije, od njenih početaka u Sjedinjenim Američkim Državama do širenja ove prakse u Europi, jasno je da rana kastracija postaje sve prihvaćenija među veterinarima i vlasnicima kućnih ljubimaca. Prednosti poput bržeg oporavka, manjeg rizika od komplikacija, smanjenja rizika od raka i drugih bolesti te bolje kontrole ponašanja čine ranu kastraciju optimalnim izborom za mnoge.

Iako neki veterinari preferiraju kasniju kastraciju zbog tradicionalnih praksi, nedostatka iskustva ili straha od komplikacija, sve više stručnjaka prepoznaje prednosti rane kastracije i prilagođava svoje pristupe kako bi osigurali najbolje moguće rezultate za svoje pacijente.

Iskustva uzgajivača, skloništa, veterinarskih klinika i vlasnika kućnih ljubimaca dodatno potvrđuju učinkovitost i sigurnost rane kastracije. Mačići kastrirani u ranoj dobi imaju bolje zdravstvene ishode, dulji životni vijek i manje problema s ponašanjem.

Za vlasnike kućnih ljubimaca i uzgajivača, rana kastracija predstavlja odgovornu odluku koja pomaže u kontroli populacije napuštenih životinja, smanjuje rizik od zdravstvenih problema i osigurava dug i sretan život njihovim ljubimcima. Edukacija i informiranje o prednostima rane kastracije ključno je za promjenu percepcije i prihvaćanje ovog postupka kao standardne prakse u veterinarskoj medicini.

U konačnici, rana kastracija mačaka donosi brojne koristi za životinje, njihove vlasnike i društvo u cjelini, čineći je važnim dijelom suvremene veterinarske prakse i odgovornog vlasništva kućnih ljubimaca.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci