13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023

Smiju li mačke jesti pseću hranu?

Smije li mačka konzumirati pseću hranu? Glavne razlike između komercijalne hrane za različite životinje i mogućnost nastanka štete za zdravlje.

Vlasnici pasa i mačaka koje žive u istom kućanstvu vjerojatno će potvrdno odgovoriti na pitanje jedu li mačke pseću hranu. Ovi se kućni ljubimci dosta uspješno slažu i čak pokazuju nježne osjećaje jedni prema drugima. Zbog toga često dolazi do situacija isprobavanja hrane iz tuđe zdjelice, što se postupno može pretvoriti u sustavnu upotrebu.

Ako razmišljate o tome koliko je to kritično, svakako pročitajte ovaj članak. Uz njegovu pomoć saznat ćete kako se razlikuju gotova hrana za pse i mačke i jesu li međusobno zamjenjive.

KAKO SE RAZLIKUJE MAČJA HRANA OD HRANE ZA PSE?

Gotova hrana za pse skoro uvijek košta manje od one namijenjene mačkama. Mnoge mogu pomisliti da je bolja cijena hrane za pse u preračunu za 1 kg se može objasniti većim pakiranjem ali to nije pravi razlog.

KAKO SE RAZLIKUJE MAČJA HRANA OD HRANE ZA PSE

Ako se koncentrirate samo na vrhunsku prehranu, tada se može činiti da je hrana za pse sasvim prikladna i za mačke. Takvi proizvodi odlikuju se dobro promišljenom ravnotežom hranjivih tvari, vitamina i elemenata u tragovima. Unatoč tome, njihov sastav nije identičan te proizvođači prilikom proizvodnje uzimaju u obzir potrebe “krajnjeg korisnika”.

RAZLIKE U SUHOJ HRANI

Ako usporedimo hranu za pse i hranu za mačke, možemo uočiti sljedeće razlike:

 • Razlika je u količini proteina. U hrani za pse ima ga manje nego što je mačkama potrebno.
 • Razlika je u količini ugljikohidrata (uključujući i vlakna). U hrani za pse ima više ovih nutrijenata. Sadržaj žitarica u hrani za mačke vrlo je nepoželjan.
 • Razlika je u količini taurina i arahidonske kiseline. Ove hranjive tvarinisu toliko neophodne i zamjenjive za pse međutim su neophodne za mačke i moraju se unositi prehranom.
 • Razlika je u količini vitamina B, vitamina topivih u mastima i minerala.
 • Razlika je u kalorijama.Ova značajka je niži u hrani za pse.
 • Razlika je u veličini i obliku granula. Hrana za pse obično je veća.

Ako kontinuirano hranite svoju mačku pogrešnom vrstom prehrane, tada će na kraju doći do neravnoteže hranjivih tvari o organizmu, što može dovesti do razvoja niza opasnih patologija. Također, konzumirajući pseću hranu mačka riskira dobiti oštećenje zuba i zubnog mesa zbog razlike u veličini i gustoći granula.

VAŽNO! Veterinarska prehrana predstavljaju povećan rizik! Takvi proizvodi formulirani su uzimajući u obzir organizam u stanju bolesti, te je njihova uporaba bez potrebe a posebno za drugu vrstu životinja neprihvatljiva.

RAZLIKE U MOKROJ HRANI

Mokra konzervirana hrana sadrže višu razine vlage. Ona bolje štiti urinarni trakt od stvaranja kamenaca, a također smanjuju opterećenje sluznice usne šupljine te je pogodna za kućne ljubimce s bolestima zuba i desni.

pseća hrana za mačke

Sastav mokre hrane identičan je suhoj hrani, ali će zbog visokog sadržaja vlage imati drugačiji sadržaj kalorija. U isto vrijeme, mokra hrana za mačke uvijek ima više kalorija.

RAZLIKE U POTREBAMA MAČAKA I PASA

Psi i mačke su grabežljivci, ali se prema potrebama njihovih organizma svrstavaju u različite skupine. Prvi se nazivaju uvjetnim predatorima, a drugi striktnim (obligatnim). To ukazuje na dosta veću potrebu za proteinima nego kod svejeda i biljojeda. Kod mačaka je potreba za životnim proteinima dosta veća nego kod pasa, a sposobnost apsorpcije ugljikohidrata, naprotiv, nešto je manja.

Psi u načelu mogu konzumirati samo biljne proteine ​​ako su visoko probavljivi i osiguravaju sve esencijalne aminokiseline, dok mačke trebaju životinjske proteine ​​kao izvor taurina, koji je za njih od vitalne važnosti.

Mačja crijeva lošije probavljaju ugljikohidrate, budući da je koncentracija enzima odgovornih za njihovu razgradnju u gastrointestinalnom traktu kod mačaka niža nego kod pasa.

pseća hrana za mačke

Previše ugljikohidrata i premalo proteina može dovesti do mnogih problema, uključujući pretilost, propadanje dlake, probleme s kožom, proljev i bolesti srca. Također, sljedeći elementi su vitalni za mačke:

 1. Vitamin A. Odgovoran je za noćni vid kod mačaka, uključen je u obnovu kože, podržava reproduktivni sustav i neophodan je za sintezu proteina.
 2. Vitamin B3 ili niacin. Pomaže u održavanju zdrave kože, sudjeluje u stvaranju probavnih enzima, neophodan je za dobivanje energije iz masti.
 3. Taurin. Antioksidans, pomaže u održavanju rada srca, regulira neke procese u središnjem živčanom sustavu, uključen je u probavu masti iz hrane.
 4. Arahidonska kiselina. Poboljšava rad mozga, srca, bubrega i jetre.

Mačji organizam nije u stanju sam proizvoditi sve te tvari pa njihov nedostatak može dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica. Psi su u tom pogledu drugačiji od mačaka. Za njih su vitamin A, niacin, taurin i arahidonska kiselina zamjenjivi.

JEDU LI MAČKE PSEĆU HRANU?

Neke mačke volje jesti pseću hranu i to čine iz različitih razloga. Poznavajući ih možete odviknuti svog ljubimca od konzumacije pseće hrane.

ZAŠTO MAČKE JEDU PSEĆU HRANU?

Neki vlasnici su sigurni da je hrana za pse privlačnija mačkama, pa je jedu ako im dosadi njihova. Ovo je vrlo čest mit međutim situacija je obično drugačija.

mačka konzumira pseću hranu

Mačji jezik ima u prosjeku oko 500 okusnih pupoljaka, dok ih pseći jezik ima 1800. Zbog toga bi neke pse mogla privući mačja hrana bogata proteinima. Na isti način na pse utječe i razlika u aromi proizvoda.

Mačke su vođene potpuno drugačijim razlozima:

 1. Slična veličina granula. Ako su suhe granule namijenjene štencima ili malim pasminama, onda su iste veličine kao i kod hrane za mačke.
 2. Za obitelj mačaka tipično je jesti često u malim obrocima. Dok hoda po svom teritoriju, mačka, naišavši na dostupni izvor hranevjerojatno neće proći i pojesti će malu količinu.
 3. Interes za nove stvari. Unatoč činjenici da je većina mačaka prilično konzervativna, želja da nauče nešto novo nije im strana. Mlade životinje obdarene su posebnom znatiželjom, upoznaju svijet kušajući otkrivene predmete.
 4. Zdravstveni problemi. Nedostatak vitamina i mikroelemenata, parazitske bolesti ili gastritis mogu dovesti do perverznog apetita, kada životinja pokušava nadoknaditi elemente koji nedostaju, ili jednostavno do želje da pojede sve što nađe.

Promatrajte svoju mačku nekoliko dana kako biste shvatili što ju pokreće da jede pseću hranu i ako sumnjate u njezino dobro zdravstveno stanje, obratite se svom veterinaru za pomoć.

mačka krade pseću hranu

KAKO ODVIKNUTI MAČKU OD PSEĆE HRANE

Ako postoje zdravstveni problemi, situacija će se riješiti sama od sebe ubrzo nakon oporavka. Isto vrijedi i za mačiće koji su zadovoljili svoj interes. Jedina stvar protiv koje će se morati ozbiljno boriti su mačji instinkti, jer ih je vrlo teško potpuno eliminirati.  U ovom slučaju pomoći će samo kompetentna organizacija hranjenja:

 1. Ne ostavljajte nepojedenu hranu za pse na vidljivom i dostupnom mjestu. Odložite ga u ormar ili u hladnjak čim pas napusti zdjelicu.
 2. Odvojeni prostori za hranjenje. Hranite svoju mačku na povišenom mjestu, na primjer na prozorskoj dasci ili na stolu koji je rezerviran za nju. U slučaju hranjenja mačke na vašem kuhinjskom stolu postoji opasnost od krađe s vašeg vlastitog tanjura. Druga moguća opcija je hranjenje u različitim sobama.
 3. Kupite stalak za pseću hranu. Ovo rješenje je prikladno za srednje i velike pasmine. Mački će biti teško konzumirati hranu sa visoke konstrukcije pa stoga će brzo izgubiti interes za nju.
 4. Držite hranu izvan dohvata kućnih ljubimaca. Njuh mačaka je prilično osjetljiv, pa privlačan miris može izazvati krađu ako hrana bude na dostupnom mjestu.

Provjerite odgovara li prehrana koju odaberete potrebama vaše mačke. Da biste to učinili, potrebno je uzeti u obzir njezinu dob, pasminu, je li životinja kastrirana i postoje li zdravstveni problemi. Konzultirajte se sa svojim veterinarom i sa uzgajivačem ako imate pasminsku mačku.

macka jede psecu hranu

ZAKLJUČAK: SMIJETE LI HRANITI MAČKU PSEĆOM HRANOM

Štetnost pseće hrane za mačke je neosporna, ali ukupna šteta ovisi o učestalosti konzumiranja. Zato se treba ponašati u skladu sa situacijom.

Na stalnoj osnovi

Stalno konzumiranje pseće hrane za mačku je neprihvatljivo. To će rezultirati sljedećim posljedicama:

 • smanjenje mišićne mase zbog nedostatka proteina;
 • pretilost zbog konzumiranja previše ugljikohidrata;
 • smanjena oštrina vida;
 • razvoj zatajenja srca i nastanak urolitijaze;
 • razni poremećaji probavnog i reproduktivnog sustava;
 • anemija;
 • pogoršanje kvalitete dlake i zdravlja kože;
 • stomatološke patologije;
 • zastoj u rastu kod mačića.

Ako ste već dopustili stalno dugotrajno hranjenje vaše mačke psećom hranom, svakako se obratite svom veterinaru. To se mora učiniti čak i u nedostatku alarmantnih simptoma, jer neke bolesti karakteriziraju asimptomatski tijek u početnoj fazi. Neophodno joj je napraviti krvne pretrage i ultrazvuk organa.

Smiju li mačke jesti pseću hranu

Jednokratna situacija

Ako je mačka samo jednom probala pseću hranu, neće se dogoditi ništa strašno. Stvar je u tome što prehrana psa za mačku nije otrov, a negativni učinak njezine uporabe je kumulativan.

ZAKLJUČAK

Pseća hrana nije prikladna za mačke kao trajna hrana. Njegova česta uporaba negativno utječe na zdravlje mačke, stoga svakako nemojte dopuštati da hranjenje iz tuđe zdjelice pređe mački u naviku.

Ako ste sigurni u kvalitetu mačje hrane i pridržavate se gore navedenih pravila hranjenja, ali vaša mačka i dalje traže pseću hranu, dogovorite termin kod vašeg veterina. Zahvaljujući pravovremenoj dijagnozi, možete zaštititi svog ljubimca od potencijalnih bolesti.

Ovaj članak je informativnog karaktera. Za specifične situacije obratite se Vašem veterinaru.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci