1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Mačke i kutije: otkud ta ljubav?

Za vlasnike mačaka nije tajna da njihovi ljubimci jednostavno obožavaju razne kutije.  Čak i ako vam se čini da vaš kućni ljubimac neće stati u malu kutiju, on će to ipak pokušati učiniti (i, najvjerojatnije, čak će i uspjeti!).  Zašto mačke toliko vole kutije?

Prvo što vam pada na pamet kad pokušate objasniti ovu kartonsku žudnju je da su mačke lovci po prirodi i zbog njihovog instinkta za lov vole se skrivati i vrebati.  Zasjeda i potom napad idealna je zabava za mačku.  Pa, gdje se sakriti, ako ne u kutiju?

Međutim, očito je da je to samo jedan od razloga takvog ponašanja.  Istraživači, veterinari i biolozi već su dugo zainteresirani za ovo pitanje, a evo što su otkrili.

Zatvoreni prostori pružaju sigurnost i zaštitu

Veterinarka Claudia Vincke sa Sveučilišta u Utrechtu u Nizozemskoj, koja je radila u skloništu za mačke, otkrila je da će se novopristigle mačke, koje su još uvijek u fazi razvoja osjećati sigurnije ukoliko ih se smjesti u kutije kao privremeno utočište, te će kasnije biti spremnije komunicirati s ljudima. To je logično povezano s reakcijama mačaka na stres u fazi kada se teže povlače i skrivaju.  Kao što je Vincke komentirala, “povlačenje u sklonište je bihevioralna strategija ove vrste, koja je nužna za navikavanje na promjenu okruženja i odupiranje stresu.”  U divljini se mačke kriju u udubinama, špiljama i drveću – dok kućni ljubimci preferiraju kutije.

Mjesto za bijeg od konfliktnih situacija

U knjizi Domaće mačke: biologija ponašanja, čiji su koautori stručnjaci Švicarskog Instituta za primijenjenu etologiju i psihologiju životinja, stoji: „Mačke ne razvijaju strategije za rješavanje konflikta kao što to čine životinje koje žive u čoporu i zato radije izbjegavaju  susrete s neprijateljem. “

Stoga možemo reći da umjesto da riješe probleme, pokušavaju pobjeći i sakriti se od njih.

Međutim, mačke, čak i u dobrom raspoloženju, mačke se vole zavlačiti u kutije.

Potreba za toplinom

Poznato je da se mačke osjećaju ugodno ne samo u kutijama, već i na drugim mjestima s ograničenim prostorom.

mačka u kutijiMožda je to jednostavno zbog činjenice da im je na taj način lakše održavati toplinu.  Prema istraživanju Nacionalnog istraživačkog vijeća iz 2006. mačkama su ugodne temperature između 30 i 36 Celzijevih stupnjeva.  To ne čudi, jer se vjeruje da su mačke došle do nas iz pustinjskih područja – stoga, posebno dobro znaju kako se nositi s malom količinom vode.  Iz tog razloga im se jako sviđaju grijalice, sunce – i mala mjesta.  Karton, između ostalog, ima svojstva toplinske izolacije, što im omogućuje održavanje temperature.

Šuškanje

Na temelju rezultata mojih osobnih opažanja mogu dodati da moje mačake jako vole sve što šuška – a kartonske kutije poizvode čudesan zvuk ukoliko mačka grebe unutar nje. Ukoliko je kutija većih dimenzija, zvuk je jos jači, te odjekuje.
Kada se sve uzme u obzir, kartonska kutija ima solidne prednosti- mačka se može sakriti u nju, može je grickati i grebati, sjajno šuška i odlično je mjesto za spavanje 🙂

 

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci