22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

Ponašanje mačke nakon sterilizacije

Žestoki protivnici ovog zahvata vjeruju da se ponašanje mačke nakon sterilizacije dramatično mijenja.  Tvrde da kućni ljubimac postaje letargičan, lijen i gubi interes za život.  Međutim, veterinari su uvjereni u suprotno: priroda životinje ostaje ista, a promjene se mogu primijetiti samo tijekom razdoblja oporavka, kada je tijelo kućnog ljubimca oslabljeno, što znači da su letargija i apatija prirodni.

Kako se ponašanje mačaka mijenja nakon sterilizacije?  I kako možete pomoći svom ljubimcu u postoperativnom razdoblju?

Prvi dan

Ponašanje mačke nakon sterilizacije prvog dana ovisi o individualnoj reakciji životinje na anesteziju.  Većina životinja spava oko pet do šest sati.  Nakon toga se počinje buditi i čini nekoliko pokušaja ustajanja, ali obično završe neuspjehom.  Mačka u ovom trenutku ne može kontrolirati kretanje, pada i uglavnom se slabo orijentira u prostoru.

Nemojte se uznemiriti: takvo se ponašanje smatra normalnim.  Ponekad, ne shvaćajući što se događa, mačka se pokušava sakriti ispod sofe, mijauče i na sve moguće načine moli za pomoć.  Štoviše, pod utjecajem anestezije, neke mačke postaju agresivnije, pa im trebate ograničiti kontakt s djecom i životinjama barem kraći period (1-3 dana) dok se ponovno ne počne osjećati sigurno. Ukoliko agresija potraje duže od tri dana, svakako se treba obratiti veterinaru.

Prvog dana nakon sterilizacije važno je pružiti mački sigurnost i udobnost.  Budući da joj tjelesna temperatura pada zbog anestezije, vraćajući se kući, zamotajte je u toplu deku.  Mačku nemojte polagati na kauč ili stolicu da slučajno ne padne, bolje je da je stavite na pod.

Odmah nakon operacije mačke nemaju apetit, pa se ljubimcu može ponuditi samo voda.  Budite oprezni: ponekad životinje nehotice uriniraju ili povraćaju.  To treba unaprijed predvidjeti: ne stavljajte vašeg ljubimca na skupe tepihe ili parket, koristite posteljinu ili pelene za životinje.

Drugi dan

Ponašanje mačke nakon sterilizacije drugog dana možda je posljedica djelovanja anestezije i lijekova.  Ali, u pravilu, većina ljubimaca već postaje aktivnija.  Do večeri mačku će možda već zanimati i hrana.

Ako prvog dana nije obraćala pažnju na šavove i flaster, onda će drugog možda pokušavati već skinuti. Pažljivo je nadgledajte, ne dopuštajte lizanje i češanje šavova.

Mačka može agresivno reagirati na sve pokušaje dodirivanja trbuha – to je normalno.  Unatoč tome, šavove je potrebno pregledavati svaki dan.

Tipično ponašanje mačke prvih dana nakon sterilizacije plaši vlasnike.  Međutim, općenito, letargičnost se smatra normalnom ako prođe unutar tri dana.

Na što treba obratiti posebnu pozornost?

– Povišena tjelesna temperatura treći dan nakon operacije;

– Loš apetit tri dana;

– Upala, krvarenje i iscjedak iz šavova

Ukoliko primijetite bilo što od navedenog, što prije treba posjetiti veterinara.

Potpuni oporavak mačke nakon sterilizacije događa se za otprilike 7-10 dana.  Kućni ljubimac se vraća svojoj prijašnjoj aktivnosti, zanimanju za život, hranu i igranje.

Stručnjaci su uvjereni da ponašanje mačke nakon sterilizacije ostaje nepromijenjeno.  Pretilost i letargija, kojih se mnogi vlasnici boje, nemaju nikakve veze s operacijom.  Stvar je u nedostatku tjelesne aktivnosti i pogrešnoj prehrani mačke. Nakon sterilizacije važno je pratiti prehranu ljubimca i slijediti sve preporuke veterinara kako bi mačka ostala jednako aktivna i vesela.

Neki vlasnici primjećuju da ljubimac nakon operacije postaje simpatičniji, češće se želi maziti i općenito se više vezuje za vlasnika.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci