19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
Home Kratkodlake Savannah

Savannah

Država porijekla: SAD Visina: do 50 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 6-15 kg, ženke 5-14 kg
Priznate boje su: Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 16-18 godina Cijena: € 1500-7000

Kategorija:

Opis

MAČKA SAVANNAH. POVIJEST

Savannah mačka je rezultat križanja različitih pasmina kratkodlakih mačaka sa Servalima. Servali su divlja vrsta mačaka koje žive u regiji Savannah u Africi.

Pokusi križanja servala i domaće mačke odvijali su se na farmi mačaka uzgajivačice Judee Frank u Sjedinjenim Državama početkom 1980-ih. Prvi održivi mačić rođen je 1986. godine, putem križanja Servala sa Sijamskom mačkom. Nazvana je Savannah i tako je nastalo ime pasmine. Savannah mačke su također poznate kao Ashera.

Da bismo razumjeli koje su gene naslijedila Savannah, opisat ćemo karakteristike Servala. Ovo je prilično velika mačka, duljina tijela doseže 135 cm, izgleda kao gepard, ima pjegavu boju, malu glavu i nerazmjerno velike uši, poput lokatora. Serval je odličan lovac, skače do 3 metra i više metara u visinu, voli i zna plivati.

Godine 2001. Međunarodna udruga mačaka (TICA) službeno je registrirala ovu vrstu pasmine. Godine 2006. Savannah je ušla u Guinnessov svjetski rekord kao najviša domaća mačka na svijetu.

OPIS

Prvo na što ćete naići kada počnete tražiti informacije o savanama je da su gotovo uvijek opisane određenim brojem F1, F2, F3, F4 itd.

Pogledajmo što to znači  i koje su razlike:

  • F1 Savannah: najskuplji i čistokrvni potomci dobiveni križanjem Servala s domaćom mačkom. Prva hibridna generacija, 50/50 posto geni Servala i domaće mačke.

    savannah
    Savannah F1
  • F2 Savannah: Druga hibridna generacija, u ovom slučaju dobivena križanjem F1 Savannah s domaćom mačkom. Geni Servala u Savannah F2 ne prelaze 30 posto.
  • F3 Savannah: Treća generacija hibrida, dobivena križanjem F2 Savannah s domaćom mačkom. Geni Servala F3 ne prelaze 13 posto.
  •  Savannah F4, F5, F6, F7, F8: Felinolozi i profesionalni uzgajivači priznaju samo prve tri razine potomstva Savannah. Prema mišljenju stručnjaka, daljnje parenje pasmine je besmisleno. F4…F8 Savannah mačke nisu priznate od strane TICA, ali ova činjenica ne sprječava neke uzgajivače da uzgajaju i kasnije generacije Savannah. U ovom slučaju izbor je vaš, s povećanjem F-broja smanjuju se čistokrvnost i geni pasmine te ona poprima izgled obične domaće mačke: Glava će samo podsjećati na dalekog čistokrvnog pretka, pojavljuju se ne karakteristične boje krzna, odsutan je karakter i temperament divlje mačke, svojstven čistokrvnim Savannah.

Mužjaci Savannah mačke ne mogu dati potomke do četvrte generacije, pa zato su ženke se računaju vrjednije. U naše vrijeme za križanje se najčešće koriste bengalske mačke, nešto rjeđe – sijamske, orijentalne, egipatske mau, međutim čak i obična domaća mačka može postati majka egzotičnog mačića.

KARAKTER

Posebnost ovih mačaka je znatiželja. Vole pažljivo istraživati prostor u kojem se nalaze, otvarati sve ladice, ormare, penjati se svugdje gdje god može, te može skočiti na visinu čak i do 3 metara. Savannah voli pratiti svog vlasnika poput sjene, aktivno sudjelovati u svemu što on radi i gurati svoju njušku u samo središte događaja. Ovo ponašanje može mnogima smetati, ali Savannah sebe smatra suputnikom i partnerom i ne sumnja da joj je mjesto pored vlasnika.

Vrlo je važno posvećivati ovim mačkama  puno vremena i to od ranog djetinjstva. Bez stalne komunikacije s čovjekom, Savannah vrlo brzo podivlja i postaju nekontrolirana. Potreban joj je stalan kontakt sa ljudima ili s drugim životinjama: Savannah ne podnosi dobro usamljenost i postaje dosta agresivna.

Unatoč njihovoj zastrašujućoj veličini, ovo je vrlo privržena i odana pasmina mačaka, ali vrijedi još jednom napomenuti da je i vrlo zahtjevna. Ako Savannah želi komunicirati s vlasnikom (kako već spomenuto gore, komunikacija s ljudima općenito je vrlo važna za mačke ove pasmine), neće taktično nagovijestiti i čekati dok joj se obrati pažnja, već će vrlo aktivno privući pozornost na sebe, uključujući mijaukanje. savannah

Savannah mačka se dosta brzo navikava na nove ljude. Stoga, ako Savannah ostavljate na brigu drugima dok idete na godišnji odmor, imajte na umu da biste se po povratku mogli iznenaditi kad saznate da je vaša mačka izabrala novi dom i nove vlasnike.

Savannah su vrlo neovisne mačke te ih ne treba tretirati kao obične mačke. Ako Savannah ne reagira i ne želi ići u ruke vlasnika, nemoguće ju je prisiliti.

Ove su mačke vrlo razigrane kao mačići, pa čak i kad odrastu. Stoga je važno da imaju dovoljan broj igračaka koje se mogu loviti, žvakati i grebati. Vlasnik bi trebao biti vrlo oprezan kada se igra sa Savannah jer se osjeti njezine divlji instinkti, a mačka, koja se zaigra, može ozbiljno naštetiti čak i svom voljenom vlasniku. Iz tog razloga ih ne smijete ostavljati same s djecom bez nadzora.

BRIGA

Savannah mačke ne zahtijevaju kompliciranu njegu. Četkajte ju svaki tjedan kako bi krzno bilo u dobrom stanju. Također je potrebno redovito podrezivati kandže.savannah

Ova pasmina voli vodu pa im dajte priliku da se okupaju ili zaplivaju u vodi.

Napominjemo da mačke ove pasmine ne vole hladnoću, stoga je tijekom zime svakako držite u kući. Ponovno treba naglasiti: Savannah je vrlo velika mačka. U gradskom stanu neće se osjećati ugodno. Potreban im je prostor za lov i igru. Da bismo razumjeli razmjere problema: na primjer, s mjesta, ove mačke mogu lako skočiti na visinu od 2,5-3 metra, a u duljinu čak i do 6 metara.

Stoga ih vrijedi nabaviti samo ako im potencijalni vlasnik može pružiti potrebnu slobodu kretanja. Inače, u zatvorenom prostoru, mačka se može ponašati agresivno i uništiti sve oko sebe.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

*****

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

**

Slaganje s djecom

***

Zdravlje i otpornost

****

POPULARNI ČLANCI