Nedjelja, 3 srpnja, 2022
Home Kratkodlake Burmanska mačka

Burmanska mačka

Država porijekla: Birma (Myanmar) Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4-7kg, ženke 3-5kg
Priznate boje su: smeđa, čokoladna, plava, lila, crvena, krem i kornjačevine Način života: u prostoru
Životni vjek: 18-20 godina Cijena: € 1000-1500

 

Kategorije: ,

Opis

KARAKTER

Burmanska mačka ili kako ju skraćeno zovu Burma je pravi super model u mačjem svijetu. Doista, da bi bilo koja ljepota bila nenadmašna, nije dovoljno biti samo lijepa, već se mora znati i pokazati, a Burma to jako dobro zna. Burmanska mačka ja čista ljubav i vjerojatno najnježnija i najumiljatija mačka od svih poznatih pasmina.

Izrazito orijentirana prema ljudima, privržena, razigrana te idealna za obitelji s djecom.

Kada gledate zavodljivu Burmu, odmah se sjetite svjetski poznatog super modela Naomi Campbell – jednako graciozna, spektakularna i … svilenkasta. I, istina, krzno burme je čista „svila“,  mekano i sjajno. Kratkodlako krzno je vrlo lako njegovati, te ne zahtjeva odlaske u salone za ljubimce niti svakodnevno četkanje. Priznate boje burmanske mačke su: smeđa, plava, čokoladna, lila, crvena, krem i kornjačevine.

Burma je inteligentnija i ljubaznija od mnogih mačaka, ali prije svega ima fantastičnu osobnost. Također se dobro slažu sa psima.

Osnovne informacije

Tijelo Burme je zbijeno, teško i mišićavo. Burma nema ni gram suvišne masnoće! Ali apetit burmanske mačke je izvrstan. U čemu je tajna? U znatnom fizičkom naporu – burmanska mačka vrlo je aktivna, razigrana i znatiželjna. Jako voli provoditi (čak i u svojoj, dobro poznatoj njezinoj kući!) istraživački rad, a ponekad i arheološka iskopavanja. Odlično je što su istovremeno mačke ove pasmine vrlo uredne. A vaša kuća, kojom su “burme” prošetale, ne izgleda kao nakon pljačkaške racije, već – poput stručnog špijunskog pretresa – sve je na svom mjestu, i ne možete reći da su vas pretražili. Nije ostalo ni otiska šape!

Burmanska mačka došla nam je iz Burme, danas Myanmar, njezin opis postoji čak i u drevnoj “Knjizi pjesama o mačkama”, gdje je opisana kao “bakarna mačka”, a prema legendi takve mačke u kuću donose sreću i bogatstvo. O njenu porijeklu postoji niz legendi u kojima ima i dosta istine. Živjela je u hramu gdje je bila štovana kao inkarnacija nekog božanstva.

Burma je mačka srednje veličine s dobro razvijenim mišićima. Krzno joj je vrlo karakteristično – svilenkasto, leži uz tijelo, gotovo lišena podlake te ne zahtijeva posebnu njegu i ne izaziva alergije. Oči svake burme su jedinstvene. Zlatne ili medne – one poput sunčevog odsjaja privlače pogled i očaravaju jednom i zauvijek. Ono što još razlikuje Burme od ostalih predstavnika mačjega svijeta je njezin karakter. Vesele, razigrane i znatiželjne ostaju do same starosti. Nitko ne može nazvati burmansku mačku mačkom koja „hoda sama po sebi“ – burmanska mačka je uvijek s vama. Usamljena burmanska mačka je nesretna. Ako ste često odsutni, a odlučili ste kupiti burmu, onda kupite dvije, kako bi imala mačje društvo.

Burmanska mačka puna je misterija i proturječja.
Ona je kao dragocjeni biser. Ima sve. I ništa više.

Po prirodi vrlo aktivna, sudjeluje u svim poslovima u vašoj kući – pripremi večere, pranju odjeće, zalijevanju cvijeća, usisavanju i sl. Zainteresirana za nešto što se događa na ulici, skočit će na prozorsku dasku i odatle će vam melodično ispričati ono što vi, sjedeći na kauču, niste vidjeli.

Opuštena i prilagodljiva, burmanska mačka poznata je po svojoj ležernoj naravi. Burmanske mačke su zabavne, razigrane, inteligentne, savršene ljubimice za obitelji željne ljubavi i zabave. Vole se igrati i aktivne su te vrlo odane ljudima. Vole spavati na vlasnikovu krevetu i puno se maziti.

Ako želite mačku nalik psu, ova pasmina je savršena za vas!

Registrirane uzgajivačnice:

Naziv: Royal Esprit
Lokacija: Zagreb, Hrvatska
web: https://royalesprit.com
email: [email protected]

 

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

**

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

****