22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024
Home Kratkodlake Burmanska mačka

Burmanska mačka

Država porijekla: Birma (Myanmar) Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4-7kg, ženke 3-5kg
Priznate boje su: smeđa, čokoladna, plava, lila, crvena, krem i kornjačevine Način života: u prostoru
Životni vjek: 18-20 godina Cijena: € 1000-1500

 

Kategorije: ,

Opis

KARAKTER

Burmanska mačka ili kako ju skraćeno zovu Burma je pravi super model u mačjem svijetu. Doista, da bi bilo koja ljepota bila nenadmašna, nije dovoljno biti samo lijepa, već se mora znati i pokazati, a Burma to jako dobro zna. Burmanska mačka ja čista ljubav i vjerojatno najnježnija i najumiljatija mačka od svih poznatih pasmina.

Burme imaju djetinjastu prirodu koja može biti zabavna za ljude bilo koje dobi. Ove se mačke ponašaju slično kada imaju 16 godina, kao što su se ponašale i sa 1. Treba im vaša puna pažnja prilikom izvođenja animiranih ludorija i pazite da ne ostanu nezapažene.

Burmanska mačka je poznata po iznimnoj ljubavi. Izrazito orijentirana prema ljudima, privržena, razigrana te idealna za obitelji s djecom. Od davnina se veruje da burmanska mačka u kuću donosi sreću i blagostanje!

Kada gledate zavodljivu Burmu, odmah se sjetite svjetski poznatog super modela Naomi Campbell – jednako graciozna, spektakularna i … svilenkasta. I, istina, krzno burme je čista „svila“,  mekano i sjajno. Kratkodlako krzno je vrlo lako njegovati, te ne zahtjeva odlaske u salone za ljubimce niti svakodnevno četkanje. Priznate boje burmanske mačke su: smeđa, plava, čokoladna, lila, crvena, krem i kornjačevine.

Burma je inteligentnija i ljubaznija od mnogih mačaka, ali prije svega ima fantastičnu osobnost. Također se dobro slažu sa psima. Koliko god burmanske mačke bile ljupke na pogled, većina vlasnika će vam reći da burmanska osobnost ono što ih zadivljuje najviše. Ako tražite mačku koja će vam biti potpuno predana i posvećena, ne tražite dalje.

Osnovne informacije

Tijelo Burme je zbijeno, teško i mišićavo. Burma nema ni gram suvišne masnoće! Ali apetit burmanske mačke je izvrstan. U čemu je tajna? U znatnom fizičkom naporu – burmanska mačka vrlo je aktivna, razigrana i znatiželjna. Jako voli provoditi (čak i u svojoj, dobro poznatoj njezinoj kući!) istraživački rad, a ponekad i arheološka iskopavanja. Odlično je što su istovremeno mačke ove pasmine vrlo uredne. A vaša kuća, kojom su “burme” prošetale, ne izgleda kao nakon pljačkaške racije, već – poput stručnog špijunskog pretresa – sve je na svom mjestu, i ne možete reći da su vas pretražili. Nije ostalo ni otiska šape!

Burmanska mačka došla nam je iz Burme, danas Myanmar, njezin opis postoji čak i u drevnoj “Knjizi pjesama o mačkama”, gdje je opisana kao “bakarna mačka”, a prema legendi takve mačke u kuću donose sreću i bogatstvo. O njenu porijeklu postoji niz legendi u kojima ima i dosta istine. Živjela je u hramu gdje je bila štovana kao inkarnacija nekog božanstva.

Burma je mačka srednje veličine s dobro razvijenim mišićima. Krzno joj je vrlo karakteristično – svilenkasto, leži uz tijelo, gotovo lišena podlake te ne zahtijeva posebnu njegu i ne izaziva alergije. Oči svake burme su jedinstvene. Zlatne ili medne – one poput sunčevog odsjaja privlače pogled i očaravaju jednom i zauvijek. Ono što još razlikuje Burme od ostalih predstavnika mačjega svijeta je njezin karakter. Vesele, razigrane i znatiželjne ostaju do same starosti. Nitko ne može nazvati burmansku mačku mačkom koja „hoda sama po sebi“ – burmanska mačka je uvijek s vama. Usamljena burmanska mačka je nesretna. Ako ste često odsutni, a odlučili ste kupiti burmu, onda kupite dvije, kako bi imala mačje društvo.

Burmanska mačka puna je misterija i proturječja.
Ona je kao dragocjeni biser. Ima sve. I ništa više.

Po prirodi vrlo aktivna, sudjeluje u svim poslovima u vašoj kući – pripremi večere, pranju odjeće, zalijevanju cvijeća, usisavanju i sl. Zainteresirana za nešto što se događa na ulici, skočit će na prozorsku dasku i odatle će vam melodično ispričati ono što vi, sjedeći na kauču, niste vidjeli.

burmese cat

Opuštena i prilagodljiva, burmanska mačka poznata je po svojoj ležernoj naravi. Burmanske mačke su zabavne, razigrane, inteligentne, savršene ljubimice za obitelji željne ljubavi i zabave. Vole se igrati i aktivne su te vrlo odane ljudima. Vole spavati na vlasnikovu krevetu i puno se maziti.

Ako želite mačku nalik psu, ova pasmina je savršena za vas!

Registrirane uzgajivačnice:

Naziv: Royal Esprit
Lokacija: Zagreb, Hrvatska
web: https://burmese-cats.com
email: [email protected]

 

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

**

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

****