13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024
Home Kratkodlake Serengeti

Serengeti

Država porijekla: USA Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4,5-7kg, ženke 3-4,5kg
Priznate boje su: tabby, ebony smoke, ebony silver, i crba boja Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 12-15 godina Cijena: € 800-1500

Kategorija:

Opis

Mačke Serengeti su križanje Bengalskih mačaka i Orijentalnih kratkodlakih mačaka, te su iznimno razigrane kućne ljubimce. Najbolje se osjećaju u okruženju gdje imaju mjesta za penjanje i istraživanje, a poznate su po svojoj lojalnosti i društvenosti, što im je donijelo nadimak “ljepilo mačke” zbog njihove ljubavi za društvom i mazanjem s vlasnicima.

Mačke Serengeti dolaze u bojama tigeraste pruge (tabby), dimne boje (ebony smoke), eboni srebra (ebony silver) i čiste crne boje (solid black). Ponekad se mogu pojaviti jedinke s oznakama snježne pantere (lynx point) ili sa snježnim mrljama (snow spotted), no one ne moraju nužno biti prikladne za izložbe. Oznake bi trebale biti s visokim kontrastom, a boja nosne kože i jastučića na šapama treba se podudarati s bojom dlake.

Osim svoje razigrane osobnosti, mačke Serengeti su i iznimno inteligentne. One mogu razumjeti emocionalno stanje svojih vlasnika i njihove zahtjeve, što ih čini lako održavati. Također, nemaju urođenu agresiju i dobro se slažu sa svima, no mogu promijeniti svoj stav ako osjete negativnost ili neprijateljstvo prema sebi.

Mačke Serengeti su srednje veličine, imaju duge i vitke noge, mišićavo tijelo te klinasto lice s izražajnim velikim očima. Uši su nešto veće od prosjeka, a prosječni životni vijek im je 10-12 godina.

Sve u svemu, mačke Serengeti su sjajan dodatak bilo kojoj obitelji, ne samo zbog svoje ljubavi prema vlasnicima već i zbog svoje ljepote i fascinantnosti. Ako imate posvećen prostor za penjanje i istraživanje, uz Serengeti mačku, vaša obitelj će dobiti prekrasnog i zabavnog novog člana.

POVIJEST

Serengeti mačke su pasmina koja je nastala 1994. godine kada ih je razvila biologinja Karen Sausman iz Kingsmark Cattery u Kaliforniji. Radi se o relativno rijetkoj pasmini koja je nastala križanjem Bengalskih i Orijentalnih kratkodlakih mačaka, a kasnije su dodatno križane s Abesinskom i europskom kratkodlakom mačkom. Iako su udaljene nekoliko generacija od svojih divljih predaka, Serengeti mačke iznenađujuće podsjećaju na Servale zbog velikih uspravnih ušiju i tigrastog krzna.

Važno je napomenuti da u Serengeti mačkama nema nikakve krvi Servala.

Godine 1995. projekt za razvoj pasmine rezultirao je širenjem Serengeti mačke diljem SAD-a, Europe, Velike Britanije, Rusije i Australije. Međunarodna udruga mačaka (TICA) jedina je mačja organizacija koja prihvaća Serengeti mačke.

KARAKTER

Serengeti mačke su nježni, prijateljski nastrojeni i privrženi ljubimci koji jako vole svoju obitelj i lako se vežu uz nju. Osim što su inteligentne i mogu razumjeti emocionalno stanje svojih vlasnika i njihove zahtjeve, ove mačke su i izuzetno društvene, te nemaju urođene agresije. Ipak, mogu promijeniti svoj stav ako osjete negativnost ili neprijateljstvo prema sebi.

Serengeti mačke imaju dobre lovačke instinkte koji se odlično slažu s njihovim izgledom. Nisu sklone ostajati same, a posebno ne na duže vrijeme. Preporučuje se da se ovu pasminu drži u obitelji s nekoliko ljudi, idealno u kući s ograđenim vrtom ili dvorištem, gdje će mačka imati dovoljno prostora za istraživanje i igru.

UOBIČAJENE BOLESTI

Za sada nema podataka o genetskoj predispoziciji Senergeti mačaka za različite ozbiljne bolesti, što je donekle posljedica relativno nove pasmine. Izuzetak može biti gangliozidoza, pa se uzgajivačima preporučuje provesti testove DNA. Općenito, Senergeti mačke su zdrave životinje s dobrim imunitetom i metabolizmom.

BRIGA

Pasmina Serengeti pripada kategoriji kratkodlakih mačaka te sa njegom krzna neće biti posebnih poteškoća. Potrebno je samo redovito češljati kućnog ljubimca četkom jednom u jedan-dva tjedna. Također mačkama koje jedu umjetnu hranu poželjno je četkati zube najmanje 3 puta tjedno kako biste spriječili razvoj bolesti zuba i desni. Uši treba čistiti po potrebi.

Kandže je potrebno skraćivati u prosjeku jednom svakih 10 dana. Važno je svom ljubimcu osigurati dobre životne uvjete i zdravu prehranu kako bi mogao održavati aktivnost i dugovječnost.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

****

POPULARNI ČLANCI