Nedjelja, 3 srpnja, 2022
Home Kratkodlake Australski Mist

Australski Mist

Država porijekla: Australija Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4-6kg, ženke 3-5kg
Priznate boje su: čokoladna, lilak, karamela, cimet, breskva Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 13-18 godina Cijena: € 700-1000

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Australski Mist relativno je nova pasmina mačaka koja je službeno priznata 1998. godine. Povijest pasmine započinje od trenutka kada je nekoliko australskih uzgajivača došlo na ideju da stvore vlastitu australsku pasminu, koja bi mogla sudjelovati na izložbama i predstavljati zemlju. U tu svrhu su križali australske domaće, burmanske i abesinske mačke.

Nakon mukotrpnog desetogodišnjeg rada formirana je nova pasmina mačaka sa tabby uzorkom krzna. Od svojih burmanskih predaka dobili su različite boje, od abesinca posebnu strukturu dlake, a od domaće mačke tabby uzorak na krznu. U početku pasmina je dobila naziv „Spotted Mist“. Međutim, deset godina kasnije, pojavila se mramorna varijacija boje krzna. Zbog toga 1998. godine odlučeno je preimenovati pasminu, koja je dobila naziv Australski Mist.

Pasmina Australski Mist priznata je od strane World Cat Federation  (WCF), ali nije priznata u FiFe.

OPIS

Australski Mist idealno kombinira karakteristična vanjska obilježja i najbolje osobine domaćih mačaka. Njihovo izvrsno zdravlje, lovački instinkti i simpatičan odnos prema ljudima čine ovu pasminu odličnim izborom kako za samce tako i za obitelji s djecom.

Ove mačke su srednje velike, mršave, mišićave građe i srednje velikih ušiju. Udovi su vitki, pomalo izduženi, njuška je klinastog oblika. Australski Mist živi u prosjeku 15 godina, ali može i  duže ako ima odgovarajuću njegu.

KARAKTER

To su vrlo ljubazne i inteligentne mačke. Njihovo prijateljstvo prema drugima genetska je osobina naslijeđena od njihovih predaka – domaćih i burmanskih mačaka. Za razliku od mnogih drugih pasmina, Australski Mist prijateljski je raspoložen prema svima, ne pokazuje strah ili nepovjerenje, međutim, daje pravu ljubav i privrženost svojoj obitelji i vlasniku.

Australski Mist vrlo je dobar čak i s malom djecom, pod uvjetom da ih ne zlostavljaju. Međutim, čak i u ovom slučaju malo je vjerojatno da će agresivno reagirati i jednostavno će otići.

Ova pasmina se odlikuje inteligencijom i razumijevanjem, rijetko idu protiv vlasnika samo zbog utvrđivanja. Nisu kapriciozni i dobro se prilagođavaju promjeni mjesta boravka. Razigrani su i aktivni kao i burmanske mačke. Neće biti problema ako se odlučite nabaviti još jednog kućnog ljubimca iako u slučaju ptica ili glodavaca, mogu nastati problemi. Ipak su potomci domaćih mačaka i njihovi lovni nagoni su sačuvani.

UOBIČAJENE BOLESTI

Ova pasmina mačaka nije sklona nikakvim posebnim bolestima, uključujući genetske. Općenito, Australski Mist je dobrog zdravlja, iako je ovo umjetno uzgojena pasmina.

BRIGA

Pasmina Australski Mist pripada kategoriji kratkodlakih mačaka te sa njegom krzna neće biti posebnih poteškoća. Potrebno je samo redovito češljati kućnog ljubimca četkom jednom u jedan-dva tjedna. Također mačkama koje jedu umjetnu hranu poželjno je četkati zube najmanje 3 puta tjedno kako biste spriječili razvoj bolesti zuba i desni. Uši treba čistiti po potrebi.

Kandže je potrebno skraćivati u prosjeku jednom svakih 10 dana. Važno je svom ljubimcu osigurati dobre životne uvjete i zdravu prehranu kako bi mogao održavati aktivnost i dugovječnost.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

***

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

*****