22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024
Home Kratkodlake Australski Mist

Australski Mist

Država porijekla: Australia Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4-6kg, ženke 3-5kg
Priznate boje su: čokolada, lila, karamela, cimet, breskva, smeđa Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 12-15 godina Cijena: € 700-900

Kategorija:

Opis

Australski Mist su mačke srednje veličine s mišićavim tijelom, srednje velikim ušima i dugim, vitkim udovima. Imaju klinastu glavu i žive u prosjeku 15 godina. Ove mačke su vrlo zdrave, lovački nastrojene i vrlo su privržene svojim vlasnicima. Australski Mist se razlikuju po prirodnim uzorcima boja, koji su dostupni u nekoliko varijacija. Njihov prirodni uzorak boja čini ih ne samo privlačnim, već i jedinstvenim.

Povijest:

Australski Mist je relativno nova pasmina mačaka koja je dobila službeno priznanje nakon 1998. godine. Ideja o stvaranju vlastite, nacionalne pasmine mačaka došla je nekoliko australskih uzgajivača koji su željeli stvoriti mačku koja bi mogla sudjelovati na izložbama i predstavljati svoju zemlju. Za uzgoj ove pasmine koristili su australske domaće mačke, burmanske i abesinske pasmine. Rezultat je bila prekrasna mačka s prirodnim bojama u nekoliko varijacija, fleksibilnim i oštrim umom te prijateljskim karakterom. Australski Mist su priznati od strane WCF, TICA i GCCF

Karakter:

Australski Mist su vrlo ljubazne i inteligentne, što možda vuče korijene od njihovih predaka – domaćih mačaka koje su živjele i razvijale se zajedno s ljudima tijekom stoljeća. Za razliku od mnogih drugih pasmina, australski Mist su vrlo prijateljski raspoloženi prema svima i ne pokazuju strah ili nepovjerenje. Međutim, oni su vrlo naklonjeni i ljubavni prema svojoj obitelji i vlasniku. Australski Mist su prijateljski nastrojeni prema djeci, čak i maloj djeci, pod uvjetom da ih ne tretiraju surovo ili nepažljivo. U svakom slučaju, čak i ako se to dogodi, mačka će se jednostavno udaljiti – vrlo je malo vjerojatno da će reagirati agresivno.

Uobičajne bolesti:

Australski Mist su vrlo zdrave mačke koje se lako održavaju. Njihovi vlasnici mogu imati problema s njihovom prekomjernom težinom, stoga ih treba hraniti uravnoteženom prehranom i redovito ih vježbati. Također, mačke ove pasmine mogu biti osjetljive na dentalne probleme, stoga im je potrebna redovita stomatološka njega kako bi se spriječile bolesti usne šupljine. Također, australski Mist su podložni infekcijama gornjeg respiratornog trakta, stoga je važno održavati njihov imunološki sustav jakim kroz uravnoteženu prehranu i redovito vježbanje.

Briga:

Australski Mist su relativno jednostavne mačke za njegu. Njihova kratka dlaka ne zahtijeva previše četkanja, iako je redovito četkanje korisno za uklanjanje mrtve dlake i smanjenje stvaranja nakupina dlaka. Vlasnici australskih Mist trebaju redovito provjeravati njihove uši i oči te im osigurati redovite veterinarske preglede kako bi otkrili eventualne zdravstvene probleme na vrijeme.

Važno je da Australski Mist dobiju uravnoteženu prehranu s dovoljno hranjivih tvari, vitamina i minerala, uz izbjegavanje prekomjerne hrane i pretilosti. Redovita tjelesna aktivnost je također važna za održavanje zdravlja ovih mačaka.

Ukratko, mačka Australski Mist su vrlo privlačne mačke s prijateljskim karakterom, koje su relativno jednostavne za njegu. Iako su zdrave, vlasnici bi trebali biti svjesni uobičajenih zdravstvenih problema kod ove pasmine kako bi mogli brzo djelovati ako dođe do problema. Kao i kod svih kućnih ljubimaca, redovita njega i briga o njihovom zdravlju ključni su za sretan i zdrav život ove pasmine mačaka.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

*****

Zaigranost

****

Zdravlje i otpornost

****

POPULARNI ČLANCI