22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

Sirova prehrana za mačke

Stavovi vlasnika mačaka koji hrane svoje kućne ljubimce sirovom ili domaćom mačjom hranom su u potpunosti suprotni od veterinara koji upozoravaju da su bez kontrole kvalitete rizici od bakterijske kontaminacije ili nedostatne prehrane previsoki.

Što mačke trebaju jesti?

Obrok mačke, koja je prije svega mesožder, obavezno mora sadržavati:

 • Proteine iz mesa ili ribe
 • Aminokiseline poput taurina i arginina (od mesa ili ribe)
 • Masne kiseline
 • Vitamine
 • Minerale
 • Vodu

Ugljikohidrati poput riže i kukuruza u malim količinama su u redu, ali nisu potrebni za mačku.  Međutim, skromna količina ugljikohidrata pružit će mački korisnu energiju. Takva manja količina ugljikohidrata može se pronaći u crijevima plijena koji mačka u prirodi ulovi i pojede, pa u tom smislu osigurava cjelovitost obroka.

Tvrtke koje proizvode životinjsku hranu ukazuju na opasnost od kontaminacije sirovog mesa sa salmonelom, crijevnim parazitima, listerijom i drugim bakterijama. Ovo stajalište podržava većina veterinara. Također, sirovo meso može imati štetne učinke, na primjer, na bubrege. Suprotno tome, puno je primjera gdje mačja prehrana zasnovana na sirovom mesu i kostima, koji daju izvrsne rezultate.

Meso je mačkama neophodno, jer je za njih glavna prirodna hrana, a sirovo meso za mačku je najbolja hrana. Kako ovaj proizvod ne bi naškodio mački, svaki vlasnik mora točno znati kako ga pripremiti za kućnog ljubimca i onda će od mesa imati samo koristi te neće uzrokovati nikakvu štetu na zdravlje.

Nisu sve vrste mesa prikladne za hranjenje mačaka. Neke vrsta mesa djeluju loše na probavu, npr. svinjetina. Za mačke su najkorisniji dijelovi mesa mišići, srca, jetra i to govedina, zec, piletina, puretina i janjetina.

Opasnost koju nosi sirovo meso za mačku su paraziti koji mogu ući u tijelo s njom. Budući da kuhano meso mačke teže probavljaju zbog nedostatka fermenata za kuhanu hranu, a prženo je strogo zabranjeno davati mačkama, onda je jedan od najboljih načina izbjegavanja infekcije parazitom zamrzavanje mesnih proizvoda. Meso se reže na dijelove i zamrzava na minimalno -24 stupnjeva Celzijusa, 3-4 dana, te se na taj način u potpunosti uništavaju paraziti ukoliko su prisutni. Također, funkciju dekontaminacije sirovog mesa jako dobro izvodi i sam mačji organizam u želucu čija je kiselina visoko koncentrirana. Visoka kiselost želučanog soka omogućuje mačkama da uništite patogene koji su uneseni s hranom u organizam i rastope sirove kosti.

Za sigurnu upotrebu sirovog mesa u prehrani vašeg ljubimca poštujte jednostavna pravila:

 1. Meso treba kupiti na provjerenim mjestima, a ne u supermarketima
 2. Meso se koristi odmah svježe ili smrznuto u pojedinačnim dijelovima i u zasebnim pakiranjima (zamrzavanje također ubija mnoge bakterije i parazite)
 3. Dodajte probiotike u meso kako biste olakšali probavu mesa svom ljubimcu
 4. Držite čistim sve kuhinjske površine te noževe i posude koje koristite u pripremi obroka
 5. Ne ostavljajte sirovu hranu na dnevnoj temperaturi duže od pola sata

Najvažniji dijelovi sirove prehrane koji osiguravaju cjelovit obrok su sirovo meso mišića i organa, sjeckane sirove kosti (vrat i glave ptice) te dodaci jetre bakalara, masnih kiselina, enzima, taurina i dr. Ne smiju se davati kuhane te cjevaste kosti, npr. kosti od pilećih bataka.

Hranjenje sirovim mesom je najbolje u jutarnjim satima, kada je tijelo mačke maksimalno aktivno, i probava radi dovoljno brzo. Ne preporučuje se davati velike komade jer otežavaju probavu. Umjesto toga, meso izrežite u kockice veličine 1 – 1,5 cm.

Kako bi hranjenje bilo potpuno i izbalansirano, preporučuje se sljedeći omjer sastojaka:

 • 75 grama mesa
 • 1 žličica maslinovog ulja;
 • 25 g povrća pripremljenog na pari (mrkva, tikvica ili kupus).
 • Miješanjem svih sastojaka, dobiva se savršeno uravnotežena hrana za kućnog ljubimca.

Nemojte vjerovati u mit o tome da sirovo meso i mačka nisu kompatibilni. Zapravo, to je hrana za mačku koja je najprirodnija i najzdravija.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci