22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

Kuhano ili sirovo meso za mačku?

Čime hraniti mačku, kuhanim ili sirovim mesom? Ovo je jedno od najvažnijih pitanja pri izradi tzv. “prirodne” prehrane za vašeg ljubimca. Obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke, o čemo ćemo malo detaljnije o nastavku.

Mogu li mačke jesti sirovo meso?

Moguće je i nužno! Mačkama koje žive na ulici nitko ne kuha hranu, te jedu ono što ulove, glodavce, miševe, ptice i to naravno, sirove. U ovom slučaju, za razliku od mnogih grabežljivaca, oni ih jedu odmah i uglavnom cjele, ne ostavljajući plijen da se raspada i trune.

Probavni trakt mačke po prirodi namijenjen je za konzumaciju sirovog mesa. Visoka razina kiseline u želucu omogućava im da uništite bakterije, viruse, parazite koje unesu sa sirovom hranom, te da rastope sirove kosti. A enzimi proizvedeni od gušterače i drugih probavnih organa olakšavaju probavu sirovog mesa.

Međutim, treba imati na umu da se kućne mačke i divlje mačke ili mačke koje žive na ulici ipak razlikuju kada je u pitanju probava. Kiselost želuca, sastav i količina bakterija i enzima, ovisi o tome što mačka jede. Ako je mačka već duže vrijeme na gotovoj industrijskoj hrani, biti će joj teško probaviti sirovo meso i uništiti patogene ukoliko postoje, od kojih su mnogi opasni ne samo za mačku, nego i za čovjeka.

Naravno, mački se može postepeno u prehranu uvesti sirovo meso, ukoliko nema zdrastvene probleme koji bi predstavljali ograničenje. Nemojte eksperimentirati ako je mačka mlađa od 6 mjeseci ili starija od 7 godina te ako ima kronične bolesti, osobito one povezane s probavom.

Je li kuhano meso bolji izbor?

U kuhanom mesu nema apsolutno ništa štetno (ponekad se može pojaviti konstipacija), ali postoji li išta korisno?

Termička obrada ubija sve patogene – to je istina, ali isto tako uništava gotovo sve hranjive tvari koje se nalaze u mesu. Kod termičke obrade ponajviše pati tiamin (gubi ga se i do 70%), a značajno se smanjuje i količina taurina te mnogih drugih tvari koje treba nadomjestiti ih iz drugih izvora (obično sintetske zamjene koje organizam mačke slabo apsorbira).

Isto tako, iz kuhanog mesa nestaju prirodni enzimi, što otežava probavu i prisiljava gušteraču da radi pojačano.

Ono što mačke ne smiju jesti ni u kom slučaju su kuhane kosti, pogotovo od ptica, guski, patki i piletine. Termička obrada čini ove kosti netopivim. Konzumiranje kuhane kosti može dovesti do crijevne opstrukcije ili perforacije crijeva!

Ako se odlučite hraniti mačku sa domaćom hranom, pročitajte i druge članke iz kategorije prehrane gdje ćete pronaći još puno savjeta i informacija. Pažljivo pratite ponašanje kućnog ljubimca jer ovaj ili onaj proizvod možda ne odgovara mački i morat ćete ga zamijeniti nečim drugim. Stoga, hranite svoga kućnog ljubimca s ukusnom hranom koju pripremate sami, a rezultat toga će biti – dug i zdrav život vaše mačke.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci