16.5 C
Zagreb
Petak, 12 travnja, 2024

Priprema cjelovitog obroka za odraslu mačku

Sve više vlasnika mačaka širom svijeta vjeruje da nema savršeno izbalansirane gotove hrane. Doista, zbog toplinske obrade i dodavanja konzervansa potrebnih za očuvanje hrane i sprječavanje propadanja, čak i meso najbolje kvalitete gubi većinu hranjivih tvari. Zbog toga se sve više vlasnika mačaka odlučuje na samostalnu pripremu hrane za svog ljubimca svodeći upotrebu gotove hrane na minimum.

Postoje argumenti za i protiv takve prehrane, a na vama je da odlučite što je najbolje za vašu mačku. Uostalom, glavna stvar je očuvati zdravlje i osigurati dug i sretan život za vašeg ljubimca.

U prirodi, prehrana mačke uključuje mišiće i organe, a često i sadržaj crijeva ulovljenog plijena. Najčešće su to miševi i drugi glodavci, mali sisavci, ptice, riba, zmije i drugi gmazovi te kukci.

Ukoliko hranu za mačku pripremate sami kod kuće imajte na umu da se obrok treba sastojati uglavnom od mesne hrane (piletine, puretine, junetine i ribe). Mačkama treba hrana bogata bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima, esencijalnim masnim kiselinama, sa što manje ugljikohidrata. Bjelančevine su posebno važne za mačiće, skotne mačke, one koje doje i koje se oporavljaju od bolesti. Priprema hrane za mačke je zahtjevan i dugotrajan posao.  Izvrsna ravnoteža sastojaka, uključujući vitamine i minerale, i pravilno skladištenje hrane presudni su za sretnu i zdravu životinju. Ukoliko mačke hranite polusirovim mesom, obavezno ga zamrznite prije upotrebe i to na minimalno -24  °C.

Sljedeći recept za kuhanu namijenjen je dnevnoj prehrani prosječne odrasle mačke od 6 kilograma bez medicinskih problema.

Pomiješajte zajedno:

Proteini: kuhani pileći batci, govedina, svinjetina, janjetina, losos ili tuna (80 grama)

Ugljikohidrati: kuhana bijela ili integralna riža, zobena kaša, ječam, kukuruz ili grašak (50 grama ili 1/3 šalice)

Vlakna: kuhani batat, bez kože (30 grama ili 1/5 šalice)

Masnoća (neobavezno): biljno, maslinovo ulje ili riblje ulje (1/4 čajne žličice)

Balans IT Feline: 2,7 grama ili mjerice ( dolazi u spremniku).  Ovo je mješavina vitamina i minerala koju možete kupiti u dućanima za kućne ljubimce.

Koristite digitalnu vagu dok se ne naviknete na omjere sastojaka te osigurajte da se svi sastojci dobro izmiješaju prije posluživanja.  Hrana mora biti čuvana u frižideru ili zamrznuta između obroka, a za intenzivniji okus preporučujemo da je lagano podgrijete prije nego što je poslužite mački.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon
Prethodni članak
Sljedeći članak

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci