4 kriterija kod odabira pješčanika za mačku

pjesčanik za mačke
Mačke su instinktivno čista bića i mogu biti veoma izbirljive, posebno kad je riječ o njihovim pješčanicima. Sviđa im se osjećaj i tekstura pjeska u kutiji, što ih potiče na upotrebu. Osim punila, jako im je važno i koje je veličine kutija, površina prostora i visina stranica, a ništa manje i gdje ćete smjestiti pješčanik te koliko ih imate.
Kod odabira savršenog pješčanika za vašeg ljubimca vodite se sljedećim kriterijima:

1.  Uzmite u obzir veličinu svoje mačke

Za manju mačku, manji pješčanik će vjerojatno biti sasvim u redu.  Međutim, velika mačka će ipak trebati i veći pješčanik. Provjerite je li kutija dovoljno velika prateći može li cjela mačka stati i okrenuti se unutra. U suprotnom, zbog skučenog prostora može doći do obavljanja nužde vani, preko ruba.
Naravno, svaka je mačka drugačija i možda ćete morati isprobati nekoliko različitih pješčanika prije nego što pronađete onaj koji savršeno odgovara vašoj mački.  Neke velike mačke vole manje pješčanike, i obrnuto.

2. Odaberite pješčanik odgovarajuće visine

Kod odabira pješčanika prvo pogledajte visinu njegovih stranica.  Većini mačaka će odgovarati polu-visoke stranice, ali starija mačka ili mačka s invaliditetom može imati problem s ulaskom u takav pješčanik. Za takvu mačku bolji izbor će biti kutija s nižim stranicama. Isto vrijedi i za mačiće.

3. Razmotrite različita punila za pješčanik

Neke mačke vole obavljati nuždu na mekim površinama (poput deka i prostirki), dok druge mačke vole tvrđe površine ( npr. pločice u kupaoni).  Ako je vaš ljubimac počeo nuždu obavljati izvan pješčanika, razmislite o promjeni punila.
Npr, ako vaša mačka želi meku površinu, pokušajte odabrati mekši i finiji pjesak.
Ako je vaša mačka počela obavljati nuždu na pločice, pokušajte staviti punilo što čvršće strukture.

4. Odabir mjesta za pješčanik

Odaberite relativno aktivno područje u stanu/ kući, koje će mački biti lako dostupno, npr. hodnik ili kupaonica.
Izbjegavajte mjesta koja su izložena glasnim zvukovima, poput blizine perilici rublja, jer buka može biti zastrašujuća za vašeg ljubimca.
Postavite pješčanik što dalje od posuda za hranu i vodu.  Mačke su čista stvorenja i vjerojatno neće htjeti piti i jesti u blizini mjesta gdje idu u wc, također niti koristiti wc u blizini hrane. Stoga je najbolje izbjegavati takva mjesta.
Ukoliko vaša mačka unatoč svemu ovome ne želi koristiti pješčanik, isprobajte različite lokacije. Moguće je da joj se iz bilo kojeg razloga ne sviđa mjesto gdje se nalazi. Npr, mnoge mačke ne vole imati tri zida oko pješčanika, jer ne mogu lako pobjeći ako nešto blokira jedinu otvorenu stranu.
Ako vaša mačka obavlja nuždu izvan pješčanika, pokušajte ga premjestiti tamo gdje mačka ide.
Za domaćinstvo s više mačaka najbolji je izbor imati pješčanik za svaku mačku, plus jedan dodatni.  To znači da ako imate dvije mačke, trebate tri pješčanika.
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon