19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Važnost taurina za mačke

Taurin mora biti sadržan u prehrani mačke, jer ga ona, za razliku od psa, nije u mogućnosti sama sintetizirati.  Ova tvar pruža ljubimcu zdrav vid, stabilan rad srca i općenito štiti tijelo od štetnih učinaka, jer je prirodni antioksidans.  Manjak taurina može dovesti do vrlo ozbiljnih komplikacija.

Znanstveno je dokazano da mačke nisu u stanju samostalno sintetizirati taurin.  Stoga se odvojeno dodaje hrani namijenjenoj njima.  To lako možete uočiti prilikom čitanja sastava hrane navedenog na deklaraciji proizvođača.

Taurin obavlja nekoliko važnih funkcija u tijelu mačke.  Konkretno, podržava reproduktivnu funkciju, potpomaže normalnu srčanu aktivnost i održavanje zdravog vida i sluha.  Taurin je odgovoran i za sintezu žuči u jetri, što je važno za pravilnu probavu, također i regulira cirkulaciju kalcija u tijelu. Kao što možemo vidjeti, to je zaista neophodna komponenta.

Općenito, u divljini mačke dobivaju taurin jedući svoje žrtve.  Izrazito mnogo ove aminokiseline nalazi se u srcu, jetri i bubrezima.  Međutim, kućna mačka je lišena mogućnosti lova te joj treba pomoći da nadoknadi nedostatak taurina. Ukoliko hranu sami pripravljate, kako bi obroci bili uravnoteženi neophodno je dodati između ostalog i taurin. Možete ga naći kao dodatak u specijaliziranim dućanima za kućne ljubimce ili ga osigurati iz prirodnog izvora, dodavanjem srca, jetrica i bubrega u obrok ljubimca. Ukoliko mačku hranite isključivo prehranom iz industrijske proizvodnje, taurin je uobičajeno već dodan u obroke u potrebnoj i preporučenoj količini.

Međutim treba imati na umu da je taurin iz prirodnog izvora puno iskorišteniji prilikom probave obroka u odnosu na umjetno dodani.

Jako je važno ukazati na negativne učinke uzrokovane nedostatkom taurina.  Zbog nedostatka ove aminokiseline rast mačke se usporava, imunitet počinje propadati, reproduktivna funkcija se ozbiljno narušava do te mjere da je moguće rođenje neživog potomstva ili mačića s urođenim deformacijama.  Također, mačka ima ozbiljan rizik od propadanja mrežnice, što prijeti sljepoći.

Kako bi se izbjegli ovi problemi vodite računa da taurin uvijek bude prisutan u prehrani vašeg kućnog ljubimca.

 

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci