19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Zašto je mački potrebna penjalica?

Stablo za mačke ili penjalica ne predstavlja samo ekstravagantnu kupnju za vašeg ljubimca, već je i koristan dodatak za kvalitetan život u zatvorenom prostoru.
Ljudi žive u horizontalnom svijetu, dok mačke žive u okomitom i ovise o povišenim područjima zbog sigurnosti, udobnosti, vježbanja i zabave.  Ako ste ikada morali dohvatiti svoju mačku s vrha hladnjaka ili police s knjigama, znate koliko je uživala kad je bila na najvišoj tački u sobi.
U okruženju s više ljubimaca, okomiti teritorij može pomoći u održavanju mira, jer će mačka najvišeg ranga tražiti najpovišenije mjesto kao dokaz svog statusa.  U nekim slučajevima u kojima se dvije mačke obično uključuju u fizički sukob, dostupnost visokog mjesta može omogućiti mački da pozicioniranjem na viši rang penjalice pokaže svoj status penjući se tamo, umjesto da se zapravo mora fizički boriti.
Plašljivoj mački stablo ili penjalica može pružiti sigurno utočište i udobnost, pa će se odlučiti češće boraviti u sobi, umjesto da bježi ispod kreveta ili iza namještaja.  Drvo postaje mjesto koje je isključivo njeno jer ne sadrži nepoznate mirise koje imaju kauč ili stolice.
Mačke također vole imati vlastiti prostor za spavanje danju, dok su njihovi vlasnici na poslu ili izvan kuće, a penjalice su odlično mjesto za to.

Mačja stabla ili penjalice dolaze u različitim veličinama i oblicima i odličan su dodatak vašem domu kako biste usrećili svog krznenog ljubimca. Većina mačjih stabala ima visoke etaže na kojima se mačka može sklupčati i osjećati sigurno. Ukoliko je penjalica u blizini prozora, također im omogućuje sjajan pogled na prirodu i događanja vani.

Zahvaljujući penjalici mačka će biti aktivna tijekom cijele godine čime se smanjuje rizik od pretilosti i problema sa zglobovima. Kandže vašeg ljubimca će biti snažne i zdrave, a namještaj sačuvan od oštećenja.

Odaberite penjalicu koja odgovara vašoj mački ili mačkama.  Na primjer, ako se vaša mačka voli skrivati, osigurajte da vaša penjalica ima područje za to.  Mnoge dolaze s priloženim visećim igračkama koje vašem mačiću pružaju mogućnosti obogaćivanja igre dok vas nema.

Mačja stabla/ penjalice dostupna su u mnogim trgovinama i po različitim cijenama.  Ukoliko imate mogućnosti i volje, možete napraviti čak i sami mačje stablo!  Na internetu ćete pronaći mnoge kreativne ideje.
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci