22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

7 razloga zašto su starije mačke sjajni kućni ljubimci

Ove dražesne mačke imaju puno ljubavi za pružiti
Usvojila sam oba svoja mačka kao odrasle, a sada kad u potpunosti uživaju u svojim zlatnim godinama sa 10 i 11 godina, sve više učim o tome zašto je starija mačka apsolutno nešto najbolje.
1. Otkrit ćete novu stranu svoje mačke
Obje moje mačke su se stvarno promijenile kako stare.  Lyle je uvijek bio hiperaktivni mačak koji je imao puno ljubavi za pružiti i kojemu je bilo potrebno puno pažnje.  Kako je odrastao i stario, znatno je usporio i postepeno se transformirao u najslađe i najumiljatije čudovište koje sam ikad srela. Suprotno tome, moj super sramežljivi mačak, Lincoln, u svojoj je kasnijoj dobi izašao iz školjke i njegova plahovitost je ostala po strani dok se učio igrati, loviti i biti pomalo grubijan.  Nevjerovatno je što dugotrajna sigurna kuća čini za nekada prestravljenu mačku.
2. Starački zvukovi
Moje starije mačke izgubile su osjećaj za mladost i izgleda da im ne smeta stvaranje raznih “staračkih zvukova”. Od hrkanja dok spavaju, mrmljanja kada sanjaju, do prigovaranja čudnim glasanjem „MRUMMMP“ kad god ometate jedno od njihovih brojnih drijemanja. Ovim momcima je definitivno ugodno biti u vlastitoj koži.
3. Starije mačke imaju ključ sreće
Starije mačke zaista znaju dobro provoditi svoje slobodno vrijeme.  Moji obožavaju buljiti kroz prozor satima razmišljajući o velikim misterijama života.  Stvari poput “Je li to ptica?” “Je li to drugačija ptica?” “Ako zaspim trenutno, koliko ću promatranja ptica propustiti?” I tako dalje.  Ovi mudri filozofi možda samo drže ključ vječne sreće (drijemanje + TV).
4. Mačka koja spava, najbolja je stvar ikad
Ako niste proveli neko vrijeme uživajući u promatranju mački dok spavaju, budite sigurni, puno ste propustili. Starije mačke spavaju mnogo više od svojih mlađih kolega, te će vam puno češće uljepšati dan prizorom pospanog plišanca kojem jezik visi iz usta, ili se kotrlja ili spava u nekom ludom položaju.  Biti star je težak posao, koji zahtjeva puno odmora i spavanja.
5. Stvari koje su potrebne starijim mačkama lako je dati
Starije mačke imaju tendenciju da zaglave u u svojim navikama – vole ono što vole, nema potrebe za boljim ili novim.  Dakle, ukoliko nađete savršen krevet koji vole, to bi bilo to otprilike.  Moj mačak Lyle trenutno je vjerojatno u svom krevetu, kojeg obožava. Oni zaista ne traže puno – treba im samo omiljena hrana, češkanje zbog kojih se oči zatvaraju pune radosti, lijep čist pješčanik, udobno mjesto za drijemanje i ti u blizini, tako da znaju da su doma i na sigurnom.  Ništa lakše!
6. Starije mačke su odlični ljubimci za starije osobe
S obzirom na nižu razinu energije, razmjerno male potrebe za njegom i općenito jednostavne potrebe, mačke starije životine dobi čine izvanredne kućne ljubimce.  Posebno su prikladni za ljude koji uživaju u tihom životu i spremni su pružiti ovim posebnim bićima potrebnu ljubav i pažnju.  Odlični su suputnici za starije osobe i samce te sve kojima je potrebna ogromna ljubav i predanost.  Mačić je možda super sladak, ali veza između starije mačke i njenog čovjeka nevjerojatno je jaka i oni apsolutno znaju da ste njihova obitelj.

7. Starije mačke vole SVIM svojim srcem
Starije mačke često završe u prihvatilištima nakon što su iz nekog razloga izgubile svoj dom – zbog smrti vlasnika ili odlaska u ustanovu za njegu i sl.
Ove su mačke navikle imati svog čovjeka. Ako ste u mogućnosti da jednoj od ovih posebnih mačaka ponudite zauvijek dom u starijim godinama, nagradit će vas gomilom ljubavi kakvu nikada niste iskusili.  Što god uložite u svoj odnos sa starijom mačkom, vratit će vam se deseterostruko.
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci