13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023

Mačka ne jede?  8 stvari koje možete pokušati kad vaša mačka ne želi jesti!

Mačke su poznate po svojoj izbirljivosti kad je u pitanje hrana, ali jednako tako su i jako vješte u skrivanju bolesti, te gubitak teka ne treba nikako zanemarivati.

Imamo nekoliko sugestija koje možete isprobati ako mačka ne želi jesti.

1. Obratite pozornost da vaša mačka ne odbija hranu zbog bolesti

Odbijanje hrane je jedan od najvažnijih pokazatelja da sa zdravljem mačke nešto nije u redu. Međutim, ne znači uvijek da je gubitak apetita znak neke ozbiljne bolesti. Ukoliko je odbijanje hrane popraćeno gubitkom interesa za okolinu i igranje, moguće je da je vaša mačka trpi bol, npr. zubobolju. Ukoliko se gubitak teka nastavi s više od jednog obroka, svakako odvedite svoju mačku veterinaru.

2. Koristite određeni brend hrane, pokušajte s drugim okusom

Ukoliko imate osobni ili medicinski razlog zašto želite koristiti određenu marku hrane, provjerite ima li je u drugim okusima.  Ili razmislite o isprobavanju drugih marki koje bi mogle pružiti istu medicinsku ili zdravstvenu korist.  Vašoj mački bi se mogla svidjeti promjena i na taj način joj potaknuti izgubljeni tek.

3. Zagrijte hranu za mačke

Ukoliko ste hranu za mačke držali u hladnjaku, 5 do 10 sekundi u mikrovalnoj pećnici zagrijat će je do oko tjelesne temperature, a miris će privući vašu mačku. Ako nemate mikrovalnu, umjesto toga možete umiješati u hranu i malo tople vode.

4. Dodajte nešto ukusno u hranu svoje mačke

Pokušajte posipati hranu mačke nekom primamljivom poslasticom koju inače jako voli jesti ili dodajte vitaminski prah za mačke.

Možete joj ponuditi jetrice ili konzerviranu tunjevinu, budući da ova hrana povećava apetit kod nekih mačaka.

5. Držite posuđe i zdjelice svoje mačke čistima

To je posebno važno ako vaša mačka jede konzerviranu ili sirovu hranu, jer bakterije mogu početi rasti u ostacima ostatka hrane vrlo brzo i uzrokovati bolest. Prljavo posuđe širi neugodan miris i može odbijati mačku zbog čega ona počinje mrziti miris jela ili hrane koje se nalazi u posudicama. Ukoliko koristite plastične posude, zamijenite ih metalnim ili keramičkim jer ih je lakše održavati čistima.

6. Isprobajte različite posudice za mačke

Mačka koja ne želi jesti možda jednostavno ne voli svoju posudicu za hranu. Neke mačke ne vole duboke ili uske posudice za jela jer im smetaju brkovima. Mačke spljoštenih njuška poput perzijanaca, himalajaca i egzotičnih kratkodlakih nikako ne bi trebale jesti s tanjura ili plitkih zdjela.

7. Ne sakrivajte lijekove u hrani svoje mačke

Neki lijekovi dolaze u okusima koji gode mačkama, ali ih je jako malo. Obično su jako gorki, te intezivnog mirisa i okusa. Ubacivanje lijeka u hranu može rezultirati time da mačka više neće htjeti niti probati tu određenu hranu. Svakako prije posezanja za ovim trikom pitajte svog veterinara je li lijek gorkog okusa kako biste znali na koji način ga dozirati.

8. Birajte raznovrsnu hranu

Mačke trebaju i zaslužuju neku raznolikost u svojoj prehrani, baš kao i mi. Kako bi se sprečila pojava izbirljivosti, alergija i probavnih problema, preporučuje se menjanje marke hrane za mačke dva do četiri puta godišnje.

Također, imajte na umu da je mačkama potrebno neko vrijeme da se naviknu na nove vrste hrane, budući da su vrlo izbirljive. Stoga, ukoliko ste nedavno promjenili režim prehrane vašoj mački, može se desiti da neko vrijeme neće htjeti da jede. Poželjno je kod prelaska s jedne vrste hrane na drugu, postepeno mješati staru i novu hranu kako bi se mačka priviknula postepeno na novi okus.

Pročitajte: Zašto mačka ne jede? Što učiniti ako mačka odbija hranu?

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci