19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
Home Kratkodlake Anatolijska mačka

Anatolijska mačka

Država porijekla: Turska Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 6-7kg, ženke 4-5kg
Priznate boje su: siva, bijela, plava, crna, crvena, torti Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 15-17 godina Cijena: € 700-1000

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Anatolijska mačka kao pasmina formirala se na armenskom gorju, a kasnije su je pripitomili ljudi.  Dogodilo se to prije 1000 godina.  Nemojte pomiješati anatolijske mačke i turskog vana. Iako dolaze iz istog područja u blizini jezera Van i imaju vanjsku sličnost, različite su pasmine.

Tradicionalno se smatra da su prve mačke bile pripitomljene u Egiptu, međutim nedavna istraživanja pokazuju da to ne mora biti točno.  Ima razloga misliti da su u Anatoliji, regiji moderne Turske, kao i u susjednim regijama, živjela plemena koja su prva pripitomila divlje mačke.  Prema tome, Anatolijska mačka potomak je tih drevnih životinja.

Na današnji dan je u većini felinoloških organizacija ova  pasmina registrirana kao podvrsta turskog vana.

OPIS

Anatolijska mačka će više nego opravdati vaša očekivanja za dobrom, pametnom i razigranom životinjom.  Ona će postati najbolji prijatelj svakog člana obitelji, ali će zadržati vlastitu osobnost.  Idealno mjesto za boravak ove pasmine je privatna kuća s vrtom, ali može živjeti i u stanu.  Bitno je je osigurati pravilnu aktivnost i dobru njegu.

Anatolijska mačka je prilično velika, s tim da su mužjaci osjetno veći od ženki – 6-7 kg naspram 4-5 kg.  Imaju snažnu građu srednje duljine, mišićave noge, klinast oblik njuške i uši srednje duljine.  Postoje veliki broj boja krzna, uključujući jednobojne.  Prosječni životni vijek je 15-17 godina.

KARAKTER

Anatolijska mačka ima puno zanimljivih osobina, a u mnogim karakterističnim nijansama svoje osobnosti potpuno se razlikuje od ostalih mačaka.  Na primjer, eksperimentalno je dokazano da mnogi predstavnici ove pasmine razumiju princip strukture glazbe, ritma, a ponekad čak i pokušavaju „pjevati zajedno“.  Slažete se, to se ne viđa često.  Pored toga, Anatolijska mačka vrlo je pametna – ne samo da će rado gledati što se događa oko nje, već će i izvoditi vlastite zaključke, razumijevajući što vlasnik zahtijeva od nje, a da pritom ne stvara nepotrebne probleme.

Anatolijska mačka ima memoriju zbog koje se može sjetiti imena predmeta i jednostavnih naredbi. Stoga, vaš kućni ljubimac moći će vam donijeti papuče što je uobičajeno za dresiranog psa, a ne za mačku.  Takva se inteligencija nastavlja i u drugim područjima svakodnevnog života.

Anatolijska mačka može pokazati svoje nezadovoljstvo “izrazima lica”, zvukovima i gestama ili podsjetiti vlasnika da je gladna ili želi šetati.  Međutim, nećete kod njih primijetiti osvetu ili ogorčenost.  Prema tome, vaš kućni ljubimac može razumjeti vaše raspoloženje i uvijek zna kada razgovarate o njemu.

Anatolske mačke dobro se slažu s djecom, normalno percipiraju strance i lako se sprijatelje s drugim kućnim ljubimcima koji ne pokazuju agresiju.  S druge strane, imaju instinkte za lov, vole se penjati na stabla i neutralni su prema vodi (neki čak znaju plivati).

UOBIČAJENE BOLESTI

Zdravlje ovih mačaka je  izvrsno kao i kod drugih autohtonih pasmina.  Ako im osigurate cjelovitu, zdravu prehranu, normalnu njegu i pogodne životne uvjete, vaš kućni ljubimac može živjeti 18 i više godina.

Dodatne informacije

Aktivnost

****

Zaigranost

***

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

***

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

*****