13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023

5 jednostavnih načina za rješavanje lošeg zadaha kod vaše mačke

  1. Četkajte zube mački barem 3 puta tjedno

Pranje zuba vaše mačke najbolji je način da se spriječi nakupljanje plaka i kamenca. Što je manji sloj plaka, manja je opasnost od nastanka zubnog kamenca, a mačka će imati svjež dah. Najbolje je svakodnevno četkati zube. Ali ako to jednostavno nije moguće, pokušajte ih četkati barem 3 puta tjedno, po mogućnosti kad je vaša mačka opuštena.

Postoje četkice za zube dizajnirane posebno za mačke, ali možete koristiti i dječju četkicu za zube ili četkicu koja se stavlja na prst.  Vaša lokalna trgovina za kućne ljubimce ili trgovina prehrambenim proizvodima trebala bi ih imati u prodaji.

Koristite isključivo zubnu pastu za mačke i nikada ne koristite zubnu pastu koja je uobičajena za ljude. Fluor i zaslađivači u ljudskoj pasti za zube mogu biti toksični za mačke jer ih ne mogu ispljunuti kao mi.

Najbolje je odabrati mačju pastu za zube koja nije aromatizirana, jer umjetni mesni okusi mogu pogoršati zadah, a većina mačaka nije obožavatelj mente. Kad je u pitanju mačja pasta za zube, najbolje je da bude bez miris i okusa.

  1. Kvalitetni dentalni dodatak mačjoj vodi spriječiti će loš zadah

Dentalni dodaci za vodu često mogu biti sjajno rješenje jer većina nas nema vremena ni želje četkati zube mački. Sve što trebate je dodati ga u njihovu zdjelicu s vodom. Važno je koristiti aditiv za vodu koji je isključivo za životinje, a poželjno onaj koji preporuči vaš veterinar.

Dentalni dodatak vodi Oxyfresh Pet preporučuje se već gotovo tri desetljeća. To je jednostavan način borbe protiv plaka i osvježavanja daha mačke svaki dan. Još jednom – obavezno odaberite dentalni dodatak bez mirisa i okusa, tako da vaša mačka neće ni znati da je tu.

  1. Isprobajte dentalne poslastice i igračke za žvakanje kako biste osvježili dah vaše mačke

Neke poslastice i igračke za žvakanje mogle bi pomoći kod uklanjanja plaka i zubnog kamenca kod kućnih ljubimaca. Svaka je mačka drugačija, pa eksperimentirajte s poslasticama ili igračkama i odaberite onu koja će najbolje odgovarati vašem ljubimcu.

Poželjno je odabrati poslasticu koja sadrži malo ugljikohidrata.

Što je sa sirovim kostima? Možemo ih slobodno nazvati “prirodnim načinom za čišćenja zuba” jer imaju puno prirodnih enzima za borbu protiv plaka.

Napomena: nikada ne davati kuhane kosti mački; ​​mačke nemaju enzime za probavu kuhanih kostiju, pa osim što mogu uzrokovati zatvor i teške probavne tegobe, mogu uzrokovati i gušenje!

Imajte na umu da ovi proizvodi djeluju samo kao dodatak kućnoj stomatološkoj njezi.

  1. Dajte svojoj mački pravilnu prehranu

Mnogi vjeruju da su sirova i konzervirana hrana uzročnici mačjeg lošeg zadaha i da umjesto toga treba koristiti suhu hranu, ali to jednostavno nije istina. Najvažnije je da je hrana za mačke kvalitetna.

Obavezno izaberite visokoproteinsku hranu sa pravim mesom i puno vode kako biste izbjegli dehidraciju i druge probleme. Suha usta su vodeći uzrok lošeg zadaha.

Također: ako ste u posljednje vrijeme počeli koristiti drugi brand mačje hrane, postoji mogućnost da je vaša mačka alergična na neki od sastojaka. Alergije na hranu uzrokovat će loš zadah.

  1. Redovito posjećujte veterinara za održavanje dentalnog zdravlja

Kontrolni pregled kod veterinara najbolji je način da saznate što učiniti s lošim zadahom. Ponekad loš zadah kod mačke može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja poput dijabetesa, bubrežne bolesti, tumora ili problema s jetrom. Ključno je isključiti mogućnosti ozbiljnih bolesti.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci