13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024
Home Kratkodlake Orijentalna mačka

Orijentalna mačka

Država porijekla: SAD Visina:  25-35 cm
Dlaka: kratkodlaka i dugodlaka Težina: mužjaci 4-7 kg, ženke 3-5 kg
Priznate boje su: bijela, crna, plava, čokoladna, lila, crvena, krem, boja cimeta, fawn i sve te u kornjačevini i sa uzorkom. Način života: u prostoru
Životni vjek: 12-15 godina Cijena: € 800-1500

Kategorije: ,

Opis

POVIJEST

Mjestom porijekla orijentalnih mačaka s pravom se naziva Tajland. Prvo spominjanje ovih nevjerojatnih mačaka može se naći u ljetopisu Siama, gdje se spominju potpuno obojene mačke, slične sijamskim, ali bez tamnog obilježja koji nazivaju pointom na nogama, glavi i repu. Te su se životinje smatrale svetim i nisu napuštale svoje domove u budističkim hramovima. U Siamu je čak postojao zakon koji zabranjuje izvoz njihov u inozemstvo. No, krajem 19. i početkom 20. stoljeća prvi put orijentalna mačka se pojavljuju u Engleskoj. Formalno može se reći da je upravo iz tog doba započeo uzgoj modernih orijentalnih mačaka.

Drugi svjetski rat odigrao je ogromnu ulogu ne samo u životu ljudi, već i u životu mačaka te je uvelike potkopao populaciju sijamskih mačaka u Velikoj Britaniji. Da bi obnovili populaciju, ali i dobili nove boje, nakon rata, mnogi su se uzgajivači odlučili popraviti situaciju.

Programi uzgoja u Velikoj Britaniji uključivali su parenje s ruskom plavom, britanskom kratkodlakom i abesinskom mačkom, što je dalo veliki izbor novih nijansi krzna i novih uzoraka. Kao rezultat, nakon relativno kratkog vremena bila je uzgojena orijentalna pasmina sa vlastitim karakteristikama boja, ali je zadržala gotovo sva karakteristična svojstva sijamskih mačaka. To se odnosi ne samo na izgled, već i na karakter.

CFA je prva od međunarodnih organizacija priznala pasminu Orijentalne kratkodlake mačke i to 1972. godine.

Osim kratkodlake orijentalne mačke postoje i orijentalci sa dugom dlakom koji su nastali od križanja sa balinezijskom mačkom. Pasmina dugodlake orijentalne mačke službeno je priznata  1985. sa strane TICA. Prihvaćeni su za registraciju u CFA u veljači 1988. a nakon 7 godina, 1995., kratkodlake i dugodlake orijentalne mačke spojene su u jednu pasminu orijentalne mačke.

OPIS

Orijentalna mačka potječe od sijamskih mačaka, iako je rezultat umjetne selekcije. To ima svoje prednosti i nedostatke, jer sklonost „obiteljskim“ bolestima i specifičan karakter orijentalnih mačaka daleko ne odgovaraju svima.

Ako niže opisane nijanse nisu problem za vas i spremni ste živjeti s njima, ovi kućni ljubimci će unijeti puno svijetlih boja u vaš život. Njihov um, aktivnost, ljubav prema vlasnicima i razigranost neće vam dosaditi. Orijentalci su vrlo pametni, stvaraju dojam živog bića koje razumije, ako ne sve, onda – gotovo sve što se događa i govori.

Imaju tanko tijelo, nerazmjerno duge, velike uši i velike oči. Unatoč svojoj mršavosti, ove mačke ne izgledaju pretjerano vitko, a uz dobru prehranu i normalnu aktivnost imaju elegantan, ali zdrav i mišićav izgled. Trenutno postoji više od 300 boja orijentalnih mačaka. Očekivano trajanje života je u prosjeku 13 godina.

KARAKTER

Budući da ova pasmina nosi karakteristične osobine sijamskih mačaka, odlikuje se inteligencijom, razigranošću, voli privlačiti pažnju i pomalo je sebična. Ove mačke neće sakriti svoje emocije, a glasati će se ako smatraju da je to potrebno.

Fleksibilan i pametan um orijentalca dolazi u pomoć kad treba otvoriti vrata, popeti se u ormar ili prokopati vašu torbu. Njihova znatiželja prelazi u razigranost, razigranost u radoznalost, a ove dvije osobine su izravno povezane.

Mogu se uvrijediti ako osjete negativan stav ili nedostatak pažnje, vlastoljubive su i zahtjevne. S druge strane, to se može više nego isplatiti ljubaznošću i naklonošću koju su u stanju pokazati u odnosu sa svojim voljenim ljudima. Te su životinje posvećene vlasniku, te mogu biti jako tužne tjekom odsutnosti svoje voljene osobe.

Prirodu orijentalnih mačaka ne možemo nazvati jednostavnom, vrlo su razigrani i takvi ostaju i u odrasloj dobi. Dobro se slažu s drugim kućnim ljubimcima, toleriraju djecu, ali mogu biti ljubomorni na njih.

UOBIČAJENE BOLESTI

I čistokrvni i miješani pojedinci mogu imati različite zdravstvene probleme, uključujući i genetske. To se odnosi i na kratkodlake i dugodlake. Skloni su istim bolestima kao i sijamske mačke, posebno:

  • gastrointestinalne bolesti – najvjerojatnije megaezofag;
  • sindrom hiperestezije – neurološki problem;
  • nistagmus – neurološki poremećaj očiju;
  • amiloidoze;
  • bronhijalna astma – bolest pluća;
  • kongenitalne srčane mane kao što je aortna stenoza;
  • progresivna atrofija mrežnice oka (može se otkriti genetskim testiranjem).
  • strabizam;

neurološki poremećaji povezani s nedostatkom pozornosti ili agresijom od strane vlasnika – mogu utjecati na fizičko zdravlje mačaka.

BRIGA

Budući da ova pasmina ima podjelu na kratkodlaku i dugodlaku, razlikuje se i njegovanje. Kratkodlaka se može četkati jednom tjedno ili čak jednom svaka 2 tjedna, a dugodlaki- 2 puta tjedno ili po potrebi, ali barem jednom tjedno.

Uši ove mačke imaju neobičan oblik i prilično su velike te imaju tendenciju nakupljanja prljavštine. Potrebno ih je čistiti nekoliko puta tjedno, a to možete učiniti pamučnom krpicom umočenom u ocat razrijeđen s vodom. To treba učiniti vrlo pažljivo kako ne biste oštetili unutarnju površinu uha.

Orijentalna mačka je vrlo zahtjevna u pogledu čistoće njenog pješčanika, pa ga je potrebno držati što je moguće čišćim. Kandže se obrezuju jednom tjedno, a oči se čiste po potrebi, obično svaki dan. Također, ne zaboravite da četkate zube barem 2-3 puta tjedno.

Dodatne informacije

Aktivnost

*****

Zaigranost

*****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

****

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

***

POPULARNI ČLANCI