13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023
Home Kratkodlake Burmilla

Burmilla

Država porijekla: UK Visina: do 30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4-6kg, ženke 3-5kg
Priznate boje su: Grupa I: Zelena boja očiju: plava, čokoladna, lila, cimet, fawn srebreno osjenčane/shell
Grupa II: narančasta boja očiju: bcrvena, krem, kornjačevina srebrena osjenčana/shell
Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 10-15 godina Cijena: € 500-900

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Pasmina mačaka Burmilla pojavila se 1981. u Velikoj Britaniji kao rezultat slučajnog parenja. Barunica Miranda von Kirchberg bila je uzgajivačica burmanskih mačaka (Astahazy Cattery).  1981. godine kupila je srebrnu perzijsku činčilu (Jemari Sanquist) kao kućnog ljubimca za svog supruga.

Prije nego što je Sanquist bio kastriran, nepažnjom domaćice uspeo je ući u sobu gdje je bila izolirana burmanska mačka Bambino Lilac Faberge. U to vrijeme je čekala dolazak još jednog muškog Burmanca zbog parenja, ali Sanquist ga je preduhitrio.

Kao rezultat toga parenja rođena su 4 ženska mačića s kratkom tamno osjenčanom srebrenom bojom krzna (Black Shaded Silver): Galatea, Gemme, Gabriella i Gisella.

Nešto kasnije barunica i njezina uzgajivačka prijateljica Thérèse Clarke odlučili su nastaviti pasminu i zadržali dvije od četiri sestre za uzgoj: Gemmu i Galateu. Gospođa von Kirchberg također je odlučila da se jedna od ostalih ženki spari sa Sanquistom, kako bi se omogućio razvoj linije.

Ove dvije žene napisale su standarde za ovu novu pasminu, temeljeći ih na standardima za Burmansku mačku. Odlučili su imenovati pasminu „Burmilla“, kao  kombinaciju „Burmese“ i „Chinchilla“.

Razne organizacije zaljubljenika u mačke isprva su bile izrazito protiv dodjele statusa ovoj pasmini, međutim, dugotrajnim pritiskom, uzgajivači su uspjeli. Pasmina mačaka Burmilla sada je priznata od strane mnogih svjetskih felinoloških organizacija, poput TICA, WCF, CFA. Današnje Burmilla mačke mogu imati različite priznate boje.

OPIS

Burmilla je uistinu aristokratska pasmina, što se vidi na prvi pogled. Upoznavanje sa ovom pasminom može samo pojačati taj dojam, jer mekoća, ljubaznost i privrženost, uredno ponašanje i živahni um odmah privlače i očaravaju. Izuzetno su predane svome vlasniku i svojoj obitelji.

Ove mačke imaju savršeno krzno, snažno tijelo, zaobljenu njušku, srednje velike uši i šape. Postoje sve vrste varijacija nijansi mačje Burmille, ali njihov šarm ostaje nepromijenjen. Očekivano trajanje života je oko 15 godina.

KARAKTER

Ljubazne i susretljive, ove su mačke dobri prijatelji sa svima. Unatoč zaigranosti i žeđi za pažnjom, negativni aspekti Perzijanaca nisu izraženi, pa imamo vjernog i dobrog prijatelja.

Oni se mogu jako vezati za obitelj i mjesto boravka, i jako se brinu prilikom selidbe ili promjene vlasnika. Osim toga, oni slabo podnose usamljenost i zato ako ste osoba koja je odsutna 10 sati dnevno, ne biste trebali nabaviti Burmillu. Ti su kućni ljubimci pametni i znatiželjni, pokušavaju pronaći društvo vlasnika ali su rijetko naporni.

Dobro se slažu s gostima, djecom i drugim životinjama. Možemo reći da Burmille imaju unutarnje razumijevanje situacije i odaju dojam obrazovanih, inteligentnih kućnih ljubimaca. Ako je Burmilla zainteresirana za nekoga, ona će sa zanimanjem promatrati svaki njegov pokret, zabavno naginjući glavu.

UOBIČAJENE BOLESTI

Budući da je pasmina mačaka Burmilla genetski povezana s perzijskim mačkama, ima predispoziciju za policističnu bolest bubrega. Inače, nema posebne zdravstvene probleme.

BRIGA

Burmilla je mirna i uravnotežena mačka, pa normalno podnosi higijenske postupke. Trebate ju češljati jednom tjedno, kupati jednom svaka dva mjeseca. Možete rezati kandže 2-3 puta mjesečno ili kupiti postolje za grebanje. Uši i oči mogu se čistiti po potrebi, ali zubi 3 puta tjedno.

Dodatne informacije

Aktivnost

****

Zaigranost

****

Inteligencija

*****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

****

Privrženost vlasniku

*****

Samostalnost

***

Slaganje s djecom

*****

Zdravlje i otpornost

****