22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

Zašto mačka ne jede? Što učiniti ako mačka odbija hranu?

ŠTO ĆETE SAZNATI IZ ČLANKA?

 1. Koliko dugo mačka može bez hrane i zašto je to opasno?

 2. Glavni razlozi zbog kojih mačka odbija hranu

 3. Što učiniti ako mačka ne jede?

Dobar tek uvijek se smatra pokazateljem zdravlja, stoga mnogi vlasnici dižu uzbunu kada njihov ljubimac slabo jede ili uopće odbija hranu. Međutim odbijanje hrane nije uvijek znak bolesti ili problema u ponašanju, ponekad je to normalno stanje. Vlasnici mačaka trebali bi naučiti prepoznavati zašto njihov ljubimac ne jede kako bi na vrijeme pružili pravu pomoć, ako je to potrebno.

Koliko mačka može bez hrane i zašto je to opasno?

Zdrava odrasla mačka može ne jesti bez posljedica za njezino zdravlja i do pet dana, starija životinja – ne više od tri, mačić – najviše jedan dan, životinja s kroničnom bolešću – ne više od dva dana.

Ovo su okvirni rokovi, uzimajući u obzir činjenicu da životinja za to vrijeme dovoljno pije. Duži rok bez hrane ili odbijanje hrane i vode u isto vrijeme opasno je po život vašeg ljubimca.

Mačić mlađi od 6 mjeseci može uginuti u roku od jednog dana bez hrane tako da ako mačić ne jede, mora se hraniti prisilno.

Osim opasnosti od uginuća, odbijanje hrane može izazvati sljedeće zdravstvene probleme:

  • ozbiljan gubitak težine;
  • pogoršanje bilo koje kronične bolesti;
  • avitaminozu

Glavni razlozi odbijanja hrane:

  1. Stres
  2. Promjena prehrane
  3. Regulacija tjelesne temperature
  4. Seksualni instinkt
  5. Trudnoća
  6. Paraziti
  7. Bolesti usne šupljine
  8. Trovanje
  9. Strano tijelo ili dlake u želucu i crijevima
  10. Virusna infekcija
  11. Bolesti jetre, bubrega i urinarnog trakta
  12. Postporođajno razdoblje
  13. Posljedice anestezije

Stres

Mačke nisu manje pod stresom nego ljudi, možda čak i više. Preseljenje u novo mjesto stanovanja, preuređenje i renoviranje, duža odsutnost vlasnika ili promjene njegova raspoloženja stresne su situacije za mačku.

stres kod mačkeČak i dolazak gostiju ili svađa članova obitelji mogu loše utjecati na vašeg ljubimca.

Tijekom stresa mačka nije aktivna, apatično je raspoložena, ne želi se igrati, loše jede ili potpuno odbija hranu. U takvoj situaciji ne trebate prisiljavati životinju da jede.

U stresnim situacijama pomaže povećana pažnja prema mački od strane članova obitelji, nježan tretman, nove igračke. U težim slučajevima nužna je konzultacija s veterinarom koji životinji može propisati određene sedative.

Međutim budite oprezni: stres može uzrokovati i početak određenih bolesti.

Promjena prehrane

Nova hrana sama po sebi može biti stres za mačku. Mačke su vrlo izbirljive i osjetljive su na sve promjene u prehrani. Nagla promjena s jedne vrste hrane na drugu, promjena marke suhe ili mokre hrane, može dovesti do činjenice da mačka “štrajkuje glađu”.

Životinja ne razumije da je nova hrana kvalitetnija i ne može ocijeniti dobre namjere vlasnika. Mačka je navikla na određenu hranu, pa na svaku nepoznatu hranu može proglasiti “bojkot”.

Pratite stanje, te ako mačka izgleda zdravo i pije dovoljno vode, onda ne biste trebali previše brinuti zbog toga.

Kako se to ne bi dogodilo, prijelaz na novu hranu poželjno je provoditi postupno, dodajući je u malim količinama uobičajenoj hrani.

Regulacija tjelesne temperature

Kada je mački prevruće ona vrlo često ne želi jesti. To se događa po vrućem vremenu ljeti ili zimi u stanovima s centralnim grijanjem. U tom slučaju vaš ljubimac može biti letargičan, cijelo vrijeme leži, ne želi ništa raditi, slabo jede, ali puno pije. mačka se hladi

U slučaju nesnosnih vrućina mačka može vrlo slabo i rijetko jesti i to u malim obrocima. To je normalno. Probavljanje veće količine hrane, stvarati će više topline u njenom organizmu, što znači da će joj biti teže se nositi s vrućinom.

U takvom slučaju vlasnik mačke se ne bi trebao brinuti. Glavna stvar je da životinja uvijek ima dovoljno svježe vode.

Seksualni instinkt

Hormoni koje mačka oslobađa prije estrusa mogu utjecati na mačji apetit. Posebno osjetljive mačke izgube apetit tjedan dana prije estrusa i svu energiju troše na glasno mijaukanje tražeći partnera. mačka u tjeranju

Apetit se može vratiti s početkom estrusa ili tek nakon njegovog završetka. Događa se da mačak odbija jesti nekoliko dana ako se u susjedstvu nalazi mačka u tjeranju.

Mačke koje posebno teško prolaze kroz razdoblje tjeranja preporuča se odvesti veterinaru kako bi se testirala hormonska ravnoteža. Vaš veterinar može preporučiti sterilizaciju ili kastraciju vašeg ljubimca nakon ovog pregleda.

Trudnoća

Logično, trudna mačka bi trebala imati pojačan apetit da prehrani sebe i svoje buduće potomstvo. Ali događa se da trudne mačke odbijaju jesti ili im se apetit smanjuje.

Takve životinje moraju se hitno odvesti veterinaru na pregled kako bi se isključila prisutnost ozbiljnih bolesti.

Paraziti

Buhe i gliste imaju ozbiljan negativan učinak na organizam mačke. Nelagoda koju uzrokuju može biti jedan od razloga gubitka teka. Kako bi se to spriječilo, potrebno je redovito provoditi antiparazitsko čišćenje mačaka i održavati čistoću u kući. Povraćanje i proljev, koji se pojavljuju istodobno s gubitkom apetita, također ukazuju na moguću prisutnost parazita.

Bolesti usne šupljine

Odsutnost zubi, karijes, kamenac i drugi problemi sa zubima česti su razlozi zašto mačka ne jede, već samo pije vodu. Doživljavajući bol i nelagodu prilikom konzumiranja hrane, životinja u konačnici odbija jesti. Bolesti usne šupljine mačke

Kako biste izbjegli ovakve probleme, morate redovito paziti na usnu šupljinu mačke i odabrati odgovarajuću vrstu hrane.

Trovanje

Kod mačaka je vrlo dobro razvijen refleks povraćanja i mnogi vlasnici se ne brinu kada životinja ima poriv za povraćanje. Uz pomoć toga mačke se rješavaju progutanih dlaka.

Ako je mačka aktivna nakon povraćanja, ne brinite. Međutim ako uz povraćanje dolazi slabost, drhtanje, letargija i salivacija, riječ je o trovanju. Hitno je potrebno saznati što je mačka jela kako bi veterinar brzo mogao odrediti učinkovit tretman. Teško trovanje otrovima ili kemikalijama može dovesti do uginuće ljubimca.

Strano tijelo ili dlake u želucu i crijevima

Opstrukcija crijeva uzrokovana stranim tijelom ili dlakom u crijevu može dovesti do smrti životinje. Opstrukciju mogu izazvati čvrsti omoti kobasica, kuhane ili oštre kosti, vunene kuglice, bilo koji drugi slučajno progutani predmeti.

Tijekom crijevne opstrukcije, želučani sok se luči i zaustaje u želucu i crijevima. Životinja na ovo stanje reagira odbijanjem hrane, povraćanjem i ne ide na WC. Mačji organizam dehidrira, životinja postaje sve slabija. Kada je vaša mačke stvarno bolesna, sve tretmane treba provoditi veterinar nakon njezinog pregleda.

Virusna infekcija

Nedostatak apetita, kihanje, groznica, iscjedak iz nosa i očiju često su znakovi virusne infekcije.

Dijagnozu treba utvrditi veterinar nakon krvne pretrage. Samoliječenje virusnih infekcija je rizično, osobito ako životinja nije cijepljena. Tijekom virusne infekcije, mačka može odbijati hranu i do tri dana.

Bolesti jetre, bubrega i urinarnog trakta

Najozbiljniji uzroci odbijanja mačkom hrane su bolesti unutarnjih organa: jetre, bubrega i genitourinarnog sustava. mačka odbija hranu

Prvi simptomi ovih bolesti su letargija, učestalo mokrenje, odbijanje omiljene hrane, krv u mokraći.

Pravilna prehrana najbolja je prevencija protiv ovih bolesti. U ovom slučaju veterinar treba dijagnosticirati i odrediti liječenje!

Posljedice anestezije

U postoperativnom razdoblju mačke mogu odbijati hranu i do dva dana. To je posljedica djelovanja lijekova koji izazivaju narkotični san što posebno utječe na motoričke i probavne funkcije. Osim toga, bude poremećen i refleks gutanja. Uobičajeno se apetit vraća sam od sebe 5-8 sati nakon potpunog oporavka od anestezije.

Postporođajno razdoblje

U prvim satima nakon poroda mačke često ne žele jesti. Razloga za takvo ponašanje može biti nekoliko: mačka se boji ostaviti mačiće bez nadzora, mlada mačka doživljava postporođajni stres ili se odmara nakon teškog poroda.

Ako mačka odbija jesti dulje od jednog dana, morate odmah kontaktirati svog veterinara. Potrebna je hitna konzultacija ako mačka teško diše, ima temperaturu, povraća ili ima rijetku stolicu.

Što učiniti ako mačka ne jede

U svakom konkretnom slučaju, kada mačka prestane jesti svoju omiljenu hranu, djelovanje vlasnika i tretman trebaju biti individualni i razumni.

Prvo pravilo je da se ne trudite hraniti životinju na silu dok ne saznate točan razlog odbijanja hrane.prisilno hranjenje

Hranjenje na špricu ili žlicom dopušteno je samo prema uputama veterinara.  Točnu dijagnozu može postaviti samo veterinar. Ako veterinar otkrije bilo kakvu bolest, odrediti će i odgovarajuće liječenje.

Ako se ustanovi da uzrok odbijanja hrane nije bolest, nemojte se brinuti jer se  tek bude vratio bez intervencije.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci