13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024

Kineska tvrtka nudi uslugu kloniranja mačaka

Tvrtka Sinogene Biotechnology Company prvi put je u Kini uspješno klonirala mačića.
Potpuno zdrava i održiva životinja rođena je 21. srpnja.  Mačić je prilikom “rođenja” dobio ime Češnjak, piše ZOL-ova publikacija.  Češnjak je prva mačka koja je uspješno klonirana u Kini.  Prva mačka na svijetu klonirana je još 2001. godine.
“Nakon što smo uspjeli mačku uspješno klonirati, službeno smo spremni ponuditi i pružiti takve usluge ”, izjavio je novinarima Zhao Jianping, zamjenik direktora tvrtke. “
Da bi kloniranje psa ili mačke bilo uspješno, potrebno je uzgojiti zametak iz životinjske stanice prije nego što ga se implantira u maternicu surogat majke.
Kompletan proces kloniranja, od uzimanja stanice do pojave životinje, traje oko dva mjeseca, kaže Lai Lianxue, istraživačica s Kineske akademije znanosti.  Izrada klona kućnog ljubimca koštat će kupca 35.000 $.
Klonirani mačić Češnjak je izgledom identičan mačjem donoru stanice, ali se razlikuje po karakteru.  Ako je vjerovati stručnjacima, klon će moći živjeti koliko i životinja rođena prirodnim putem.
Između ostalog, u budućnosti planiraju koristiti umjetnu inteligenciju i sučelje čovjek-stroj.  Pomoću ovih tehnologija moguće je presaditi dio sjećanja, kao i glavne osobine karaktera „izvornog“ mačka.
Prema riječima čelnika tvrtke, već su dobili nekoliko upita i narudžbi vlasnika za kloniranje kućnih ljubimaca nakon smrti.  Budući da je Sinogene prije dvije godine uspio uspješno klonirati psa s Long Moon-a, danas tvrtka pruža i usluge kloniranja pasa.  Reinkarnacija četveronožnog ljubimca koštat će vlasnika 54.000 $.
Većina modernih znanstvenika izrazito je skeptična kada je u pitanju kloniranje s komercijalnom svrhom. No, tehnologija stvaranja genetskih kopija ne miruje – samo ove godine u Kini je stvoreno 5 klonova mačaka čiji su geni umjetno promijenjeni.

 

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci