19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Zašto mačke ližu svoje vlasnike?

Jeste li se ikad zapitali zašto vam mačka liže nos, obraze ili ruke dok je milujete?  Ovo ponašanje, koje je uobičajeno kod pasa, ali se događa i kod mačaka, može imati mnogo različitih značenja.

Razumijevanje jezika mačaka vrlo je zanimljivo i tome se posvećuje svaki vlasnik.  Mačke komuniciraju s ljudima znakovnim i zvučnim jezikom kako bi jasnije prenijeli svoju poruku.  Lizanje je jedna od tih tehnika.  Evo nekoliko razloga zbog kojih to rade:

  1. POKAZIVANJE NAKLONOSTI

Mačke nas intuitivno ližu da bi nam rekle da nas vole i da smo im važni.  To rade jer nas smatraju dijelom njihove obitelji i osjećaju se sigurnim što su oko nas.  One zapravo rade isto što i njihova majka kad su bili mačići.

  1. OZNAČAVANJE SVOG TERITORIJA

Mačke obično ližu jedna drugu kako bi pomogle očistiti ona područja do kojih same ne dosežu.  Prije svega, to je znak snažnog prijateljstva.  Ali kad nas ližu, to je svojevrsni znak obilježavanja njihovog teritorija: ližući nas ostavljaju svoj miris i zato “pripadamo njima”.

  1. MAČKE SE OBOŽAVAJU IGRATI

Ližući jedna drugu, mačke se vraćaju u vrijeme kad su živjele s braćom i sestrama.  Ako nas mačka počne lizati za vrijeme igre, a onda nas iznenada gricne, ne brinite, ovo je samo mačji način da vam kaže da je zabavno i da se želi nastaviti igrati.

  1. MAČKA SE LIŽE DA SMANJI STRES

Ako se mačka stalno liže ili uporno liže našu ruku, to može biti znak tjeskobe.  Na primjer, nakon operacije, mačka se može lizati do djelomične ćelavosti.  U tom je slučaju potrebno mački pružiti maksimalnu pažnju i  često je maziti.  Ako se situacija ne promijeni u roku od nekoliko dana, svakako biste trebali kontaktirati svog veterinara.

Ako vas mačka ne liže svojim grubim vlažnim jezikom, to ne znači da vas ne voli.  Postoji mnogo drugih načina na koji vam pokazuje svoju ljubav!

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci