13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023

Mačka gricka kandže. Što učiniti?

Čini se smiješno kad mala, pahuljasta mačka, ispruži šapu, raširi sitne prste s ružičastim jastučićima i napravi sebi pedikuru.
Međutim, takvo ponašanje kućnog ljubimca može ukazivati ​​i na ozbiljne fizičke i psihičke poremećaje.
Sigurno se pitate: zašto mačke grickaju kandže?

Fizička oštećenja

Ako mačka, posebno ona koja ima priliku izlaziti vani, naglo počne grickati kandže, tada bi trebalo provjeriti u kakvom su stanju.  Možda ima pukotine na kandžama ili je u njih ušao pjesak što uzrokuje veliku nelagodu.  Ako pronađete pukotine, napuknute kandže treba pažljivo skratiti.  Ukoliko napuknuće ne zahvaća prokrvljeni dio nokta skraćivanje možete obaviti sami. Međutim, ukoliko je zahvaćen prokrvljeni dio nokta onda je preporučljivo zbrinuti napuknuće u veterinarskoj ambulanti kako bi se bol za kućnog ljubimca svela na minimum i pravilno zbrinula ozlijeda.
Oštećenja kandži moguća su i kod kućnih mačaka koje ne idu nigdje izvan stana.  Ako su kandže vizualno u redu, ali jednostavno su narasle, potrebno ih je skratiti za to predviđenom noktaricom.

Psihološki problemi

Mnogo je ozbiljnija situacija ako mačka ima naviku grickati kandže zbog nedostatka komunikacije s vlasnikom ili kao način da se smiri kada je pod stresom.  Prilično se teško boriti protiv takve ovisnosti, ali vlasnici trebaju učiniti sve što je moguće da bi životinju smirili.  Preporučljivo je preispitati svoj odnos s mačkom, pronaći vrijeme u užurbanom rasporedu za komunikaciju s kućnim ljubimcem te osigurati mjesto za odmor na kojem će se osjećati sigurno.  Prema dogovoru s veterinarom, možda bi bilo korisno liječenje tog stanja i lijekovima.

Bolesti zbog nedostatka vitamina i minerala

Stalno grickanje kandži također može ukazivati ​​na manjak vitamina i minerala u prehrani kućnog ljubimca.  Nedostatak vitamina dovodi do ljuštenja kože i pucanja kandži.  Možda će vam uvođenje dodatnih vitamina u prehranu pomoći da se potpuno riješite ovog problema.
Grickanje kandži može biti pokazatelj i alergijskih reakcija popraćenih stalnim svrbežom ili gljivičnog oboljenja kandži zbog kojih se ljušte i izazivaju upalu i jaku nelagodu.
U tom slučaju nemojte zanemariti problem i svakako se posavjetujte s veterinarom.
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci