1.5 C
Zagreb
Četvrtak, 7 prosinca, 2023

Zašto mačka gleda TV?

Mnogi vlasnici primjećuju da njihova mačka uživa u društvu dok gledaju nogometnu utakmicu ili film.  Reklame im se također sviđaju. Jasno je da mačke ne procesiraju istu količinu informacija kao ljudi, ali zašto onda kućni ljubimci gledaju TV?

Mačji i ljudski vid su različiti.  Mačke također imaju binokularni, volumetrijski vid, ali zahvaljujući posebnoj strukturi zjenice, u sumrak, mačke vide mnogo bolje nego ljudi.  Udaljenost na kojoj se predmeti nalaze za kućne ljubimce najjasnije varira od 1 do 5 metara.  Zahvaljujući rasporedu očiju, mačka može savršeno odrediti udaljenost do nekog predmeta, odnosno, oko mačke je puno bolje u tom smislu od oka osobe.  Nekada se smatralo da mačke ne razlikuju boje, ali nedavna istraživanja pokazala su da to nije tako.  Samo je raspon opaženih boja kod mačaka mnogo uži.  Zbog strukture oka mačka može vidjeti objekt s udaljenosti od 20 metara, a ljudi od 75 m.

Treperenje standardnog televizora na 50 Hz ljudsko oko ne opaža, dok mačke reagiraju na lagano trzanje slike.

Mačke su rođeni lovci, i stoga se svaki pokretni predmet doživljava kao divljač.  Prvi put kada na ekranu ugleda objekt koji se brzo kreće, mačka će ga odmah pokušati uloviti.  Istina, previše su pametne da bi pale ovaj mamac više od dva ili tri puta.  Brzo će shvatiti da je željeni plijen u “čudnoj kutiji”, pa je stoga jurnjava za njim uzaludan zadatak, ali će proces kretanja promatrati sa velikim zanimanjem.

Što mačke vole gledati?

Stručnjaci sa Sveučilišta u Centralnom Lancashireu otkrili su da psi gledaju videozapise o drugim psima sa zanimanjem.  Što je s mačkama?

Znanstvenici su otkrili da mačke razlikuju kretanje na ekranu od animiranih i neživih predmeta. Lišće koje otpada ili lopta koja se kotrlja vjerojatno neće privući mačku , ali igrači koji trče za loptom ili lov geparda izazvat će zanimanje.

Kućni ljubimci su u stanju razlikovati crtani lik od stvarne životinje.  Stvar je u tome što je mačka sposobna brže obraditi velike količine informacija od osobe.  Zbog toga lik iz crtanog filma neće doživljavati kao živi lik: postoji pokret, ali nije tako precizan kao u stvarnom životu.

Istina, mačka vjerojatno neće televizijsku sliku percipirati u cjelini, poput emisije ili filma.

Prema znanstvenicima, mačke vjeruju da se svi likovi kriju unutar televizora.

Što se tiče vaših omiljenih programa, prema statistici, mačke kao i psi vole gledati vlastite “avanture”.  Čak je bilo i pokušaja ruske televizije da napravi oglase ciljane upravo na mačke.  No, eksperiment nije uspio, jer je televizor pokazao ozbiljan nedostatak – ne prenosi mirise, a mačke su vođene ne samo vidom, već i osjetilom mirisa.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci