22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

5 simptoma da je vaša mačka trudna

Može se dogoditi bilo kome, čak i uz najveći oprez.. Kućna mačka je iskoristila trenutak nepažnje te pobjegla vani i sada se pitate možete li očekivati ​​mačiće. Ukoliko nije sterilizirana, samo jedan jedini susret s mužjakom može rezultirati trudnoćom.

Nesterilizirana ženka koja ima pristup mužjacima najvjerojatnije će zatrudniti dva puta godišnje”, kaže dr. Eloise Bright, veterinarka za Love That Pet.

Čak i ženkice stare samo četiri mjeseca mogu zatrudniti, jer najčešće već u tom uzrastu ulaze u tjeranje i postaju spolno zrele. Međutim, zbog nedovoljne razvijenosti i činjenice da su i same mačić, takva trudnoća može imati smrtni ishod ne samo za leglo, nego i za mačku.

Prepoznati simptome trudnoće kod mačke nije uvijek tako lako, jer znakovi mogu biti suptilni i jedva primjetni. Ako sumnjate da je vaša mačka trudna, odvedite je veterinaru.

Bilo da je riječ o planiranoj ili neplaniranoj trudnoći, trebate razgovarati sa svojim veterinarom kako biste bili sigurni da su mama i bebe zdrave i da su dobro.

Trudnoća kod mačaka traje devet tjedana ili oko 63 dana.  U prvih nekoliko tjedana obično nema vanjskih promjena.  Međutim, kad promjene počnu, primijetit ćete ih.  Nakon otprilike tri tjedna trebalo bi doći do promjena u ponašanju i fizičkom izgledu mačke.

Obratite pozornost na ovih pet znakova ukoliko sumnjate da je vaša mačka trudna:

  1. Roze i povećane bradavice

Nakon tri tjedna od parenja bradavice trudne mačke postat će tamnije ružičaste boje i povećati se. Također možete primijetiti mliječni iscjedak iz bradavica, iako mačke ne počinju proizvoditi mlijeko prije rođenja mačića.

  1. Jutarnje mučnine

Baš kao i žene, i trudna mačka može povremeno imati jutarnje mučnine.  Nemaju sve mačke jutarnju mučninu (baš kao i trudnice!), ali ako se dogodi, budite pažljivi i obratite se svom veterinaru ako povraćanje postane učestalo ili ako se vaša mačka ne osjeća dobro.

  1. Povećani trbuh

Nakon 30-35 dana trudne mačke počinju razvijati zaobljeni trbuh – znak koji nije uvijek tako lako uočiti. Ukoliko vaša mačka ima prekomjernu težinu, moguće je da će njezin trbuh biti manje vidljiv, ali ona će ipak dobiti na težini zbog trudnoće, ovisno o broju mačića težina će se povećati i do dva kg.

  1. Traženje mjesta za okot

Trudna mačka često će se početi “gnijezditi”.

Vjerojatno će izabrati mirno mjesto i početi uređivati ​​deke za mjesto gdje bi se okotila. Često se počinju ponašati više majčinski, biti ljubaznije prema vama, te se žele više maziti. U isto vrijeme, trudna mačka može postati manje tolerantna prema drugim kućnim ljubimcima ili životinjama.

  1. Pozitivan nalaz ultrazvuka

Najbolji način da utvrdite je li vaša mačka trudna je posjetiti svog veterinara i napraviti ultrazvuk. RTG zrake neće moći pokazati mačiće sve do 40.- 45. dana. U tom periodu ga se ne preporučuje raditi, sve dok nije završeno okoštavanje, do oko 60. dana.  Ultrazvuk se može obaviti već 21 dan, ali često je teško izbrojiti broj mačića koji su prisutni ultrazvukom, te se puno precizniji rezultat postiže s X-zrakama.  Količina zračenja je prilično mala, pa se jedan rendgen obično smatra sigurnim za razvoj mačića ukoliko je okoštavanje završeno i radi se oko 60.- og dana.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci