13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023

Pravila prehrane za sterilizirane mačke

Sterilizirani kućni ljubimci imaju potpuno drugačiji život.  Prvo, poboljšava se njegova kvaliteta – takve mačke žive duže, jer je rizik od razvoja nekih bolesti značajno smanjen.  Drugo, metabolizam vašeg ljubimca se mijenja, te im u skladu s time treba odgovarajuća hrana.

Nove navike

Procjenjuje se da kastrirani mužjaci žive 62% duže od nekastriranih, a sterilizirane mačke 39% duže od nesteriliziranih mačaka.  Što se tiče bolesti, mačkama više ne prijeti tumor mliječnih žlijezda, jajnika, infekcije maternice, a mužjacima – hiperplazija prostate i rak testisa.

Istodobno, kućni ljubimci nakon zahvata postaju smireniji, manje pokretni i njihov metabolizam prolazi transformaciju.

Važnost posebne prehrane

Sterilizirane mačke i kastrirani mužjaci lakše dobivaju na težini, a ako ne pratite prehranu ljubimca vrlo brzo se može suočiti s pretilošću.  Pretilost povećava rizik od razvoja urolitijaze, kardioloških i respiratornih bolesti, osteoartritisa i dijabetesa, kao i pogoršanja stanja kože i dlake.

Najbolji način za sprječavanje pretilosti je prebacivanje steriliziranog kućnog ljubimca na režim posebne  prehrane. Prehrana steriliziranog/ kastriranog ljubimca trebala bi  sadržavati manje masti i umjerenu količinu kalorija.

Uz to, prehrana mora sadržavati minerale u potrebnoj koncentraciji: magnezij, kalcij i fosfor. Količina ovih minerala mora biti manja nego u uobičajenoj hrani jer se oni talože u  mokraćnom mjehuru i bubrezima u obliku kamenaca, a količina natrija i kalija, naprotiv, malo povećana  , budući da ovi minerali potiču izlučivanje vode, zbog čega mačji urin postaje manje koncentriran, a to pomaže u prevenciji urolitijaze.

Također, takva hrana je dobra za cjelokupni imunitet mačke, jer sadrži vitamin E, A i taurin.

Mnogi proizvođači prehrane za ljubimce razvili su posebnu hranu za sterilizirane mačke, ali je preporuka da koristite hranu samo Super Premium i Holostic kvalitete.

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci