13.5 C
Zagreb
Subota, 13 travnja, 2024

Kako četkati mačku

Većina mačaka provodi značajan dio svog dana njegujući krzno.  Njihova su tijela nevjerojatno savitljiva te s lakoćom dolaze do svih dijelova tijela.  Mačji jezik prekriven je bodljicama usmjerenim prema unatrag, savršeno dizajniranim za učinkovito čišćenje krzna i uklanjanje stare dlake i prljavštine.

Unatoč vlastitoj brizi za krzno, vaš ljubimac će u tome ipak trebati i vašu pomoć, pogotovo ako je riječ o dugodlakoj mački.

Četkanjem vaše mačke ne samo da se uklanja nečistoća, masnoća i mrtva dlaka, već se uklanjaju ljuskice kože i potiče cirkulacija krvi, poboljšavajući cjelokupno stanje njezine kože.  Jedno ili dva četkanja tjedno pomoći će da krzno održi svoj sjaj – a redovita četkanja su osobito korisna kada vaša mačka ostari i više se nije u stanju tako pažljivo samostalno njegovati.

Prije četkanja provjerite stanje krzna vaše mačke.  Ako je zdrava, krzno će joj imati prirodni sjaj i biti glatko i svilenkasto na dodir.  Ne bi smjelo biti nikakvih mjesta bez dlake ili znakova buha i krpelja, niti rana i neobičnih izbočina na koži.

Četkanje kratkodlake mačke

Kratkodlake mačke ne zahtijevaju puno brige i pomoći oko krzna, te ih je obično dovoljno četkati jednom tjedno.

Metalnim češljem četkajte krzno mačke od glave do repa kako biste uklonili prljavštinu i nečistoće.  Uvijek četkajte duž krzna, u smjeru rasta dlake i to cijelo tijelo, uključujući prsni koš i trbuh,  obrađujući dio po dio tijela, kako biste uklonili mrtvu dlaku i zapetljanja. Nakon metalnog češlja može se upotrijebiti mekani češalj koji će zagladiti krzno.

Gumena četkica ili rukavica može biti posebno učinkovita za uklanjanje mrtve dlake na mačkama s kratkim krznom.

Četkanje dugodlake mačke

Dugodlake mačke koje žive u zatvorenom prostoru linjaju se tijekom cijele godine i treba ih četkati svakih nekoliko dana, ali idealno svakodnevno, kako bi se uklonila mrtva dlaka i spriječilo zapetljavanje. Takva vrsta dlake je vrlo osjetljiva i zahtjeva posebnu brigu i njegu tijekom cijelog života.

Pravilna briga o dugodlakim mačkama zahtijeva malo ulaganje u odgovarajuću opremu.  Pravi alati za njegu olakšat će vam posao i dobit će najbolje rezultate.  Osnovni alat kod četkanja dugodlake mačke čine tri češlja (češalj sa metalnim zupcima, mekana četka i mali češalj za lice) i dječji puder.

Četkanje započinje češljem s metalnim zupcima i to u smjeru suprotnom od rasta dlake u kombinaciji s pudranjem koje olakšava raščešljavanje, pogotovo čvorića nastalih u krznu. Započnite s trbuhom i nogama, lagano češljajući krzno prema naprijed. Na isti način češljajte i vrat, naprijed, prema bradi. Nakon što je uklonjena stara, odumrla dlaka i zapetljanja, može se pristupiti isčetkavanju i zaglađivaju dlake s gustim češljem. Malu četkicu možete koristiti za lice i uši mačke.

Budite nježni! Nemojte prečvrsto četkati ili s prevelikim pritiskom na kožu, kako ne bi izazvalo nelagodu i bol. Naprotiv, ovaj ritual se mora prakticirati redovito i za mačku biti pozitivno iskustvo. Dodatno ljubimca možete nakon četkanja nagraditi nekom omiljenom poslasticom.

Njega krzna od iznimne je važnosti za higijenu i zdravlje vašeg ljubimca, jer zapetljanja i nakupine prljavštine u krznu mogu dovesti do upala, kožnih bolesti te zadržavanja nametnika u tim dijelovima krzna.

 

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci