22.6 C
Zagreb
Utorak, 25 lipnja, 2024

Prednosti i mane suhe mačje hrane

Na portalima za životinje možemo vidjeti puno negativne informacije o suhoj hrani za mačke. Na web stranicama proizvođača, naprotiv, pišu o prednostima cjelovite suhe hrane. Gdje je istina?

Neke su prednosti i nedostaci karakteristični za bilo koju suhu mačju hranu, bez obzira na njihovu kvalitetu. Oni su povezani samo s jednom vrlo jednostavnom činjenicom, a to je činjenica da je hrana suha. Ostale karakteristike suhe hrane za mačke povezane su s njezinom kvalitetom. Tako je na primjer moguće zasebno izdvojiti prednosti dobre i kvalitetne suhe hrane i naprotiv karakteristične nedostatke loše hrane.

Prednosti suhe mačje hrane

Suha hrana vam štedi novac i vrijeme, a dobra suha hrana također daje vašoj mački sve potrebne hranjive tvari. To je vrlo kratak opis, a sada ćemo detaljnije.

Plus broj 1: svaka suha hrana štedi vam novac

Kilogram visokokvalitetne suhe hrane košta od 60-80 kn za 1 kg. U prosjeku, odrasla mačka pojede 1,5 do 2 kg suhe hrane mjesečno. Ukupno je to oko 90-160 kn mjesečno.

Sada shvatite koliko ćete novca potrošiti na meso, povrće, mliječne proizvode, jaja i vitamine. Sve bi to trebalo biti svježe, nemasno i, naravno, prirodno. Uvjeravamo vas: prava prirodna hrana koštat će vas puno više od kvalitetne suhe mačje hrane.

Plus broj 2: suha hrana vam štedi vrijeme

Redovito kupujete svježe proizvode, režete meso na porcije i zamrzavate, odmrzavate ga, kuhate, sitno sjeckate, ljuštite, ribate povrće, perete posuđe nakon svega toga … Hranjenje mačaka prirodnom hranom obećava vam mnogo sati potrošenih na kuhinje. U slučaju hranjenja suhom hranom morate samo nasipati šaku „krekera“ u zdjelicu.

To su bile prednosti karakteristične za suhu hranu. Sad ćemo o prednostima visokokvalitetne hrane.

Plus broj 3: Uz dobru suhu hranu ne morate toliko paziti na režim hranjenja

Suha hrana ne propada. Mnogi misle da treba samo staviti u zdjelicu hrpu “krekera” i onda se možete mirno baviti svojim poslom čak do sljedećeg dana, mačka će imati zalihe. Istina je, ali često je nemoguće bez režima hranjenja. Ako vi ne slijedite određeni režim hranjenja, onda bi to trebao učiniti vaš ljubimac sam. Ako vaša mačka ima naviku jesti sve što je u zdjelici, tada će nesmetan pristup hrani 24 sata dnevno brzo dovesti do pretilosti. Stoga se ovaj plus lako može pretvoriti u minus.

Plus broj 4: dobra suha hrana pravilno je izbalansirana

Ukratko smo gore spomenuli koliko je kompliciran proces pripreme prirodne hrane za mačke. Ali postoji još jedan veliki izazov, a to je pravilno uravnotežiti sve komponente.

Da biste napravili pravi “miks” mesa, povrća, minerala i vitamina, morate u određenoj mjeri postati stručnjakom za prehranu životinja. Da biste to učinili, morate pročitati specijalizirane portale, razgovarati s veterinarima, razmjenjivati ​​iskustva s drugim vlasnicima mačaka, a istovremeno imati i vrijeme za to.

Dobar i pošten proizvođač sve je to napravio za vas. U pravoj suhoj hrani se održava ravnoteža komponenata i može im se vjerovati. Istodobno, nema potrebe za dodatnim vitaminima, mineralima i drugim dodacima.

To su bile prednosti suhe hrane. Okrenimo se nedostacima.

Mane suhe mačje hrane

Prvo ćemo naglasiti nedostatke bilo koje suhe hrane za životinje, bez obzira na njihovu kvalitetu, a zatim nedostatke nekvalitetne hrane.

Minus broj 1: Skoro nema vlage u bilo kojoj suhoj hrani

Ovo je očigledna mana s ozbiljnim posljedicama. Glavna opasnost su bolesti mokraćnog sustava (prvenstveno urolitijaza – nastanak kamenaca).

Mačji preci su živjeli u pustinji. Budući da je prvobitna mačka izvorno pustinjska zvijer, ona nije imala puno pristupa izvorima vode i nije navikla piti. Njezino tijelo adsorbira vodu iz hrane. Tako da ako vaša mačka jede prirodnu hranu ili mokru konzerviranu hranu, onda može jako malo ili uopće ne piti što je vrlo česti slučaj.

Naravno mačke koje jedu suhu hranu često piju vodu iz posude koja mora biti uvijek na raspolaganju. Ali bez obzira na to njezino tijelo može primati manje vode nego što joj je potrebno osobito u slučajevima prejedanja suhom hranom. A dehidracija je izravan put do bolesti bubrega i mjehura.

Minus broj 2: svaka suha hrana šteti mačjim zubima

Već dugi niz godina hoda mit da suha hrana i suhe poslastice čiste mački zube. Kao da mačke dugo i strpljivo žvaču suhe „krekere“, pretvarajući njih u finu abrazivnu pastu ili svojevrsni mačji prah za zube. A sada se sjetite kako brzo vaša mačka prazni zdjelicu. Stvarno mislite da ona pažljivo žvače komade suhe hrane? Naprotiv, mnoge mačke gutaju te „krekere“ u cjelini. Ako ne mogu progutati u cjelini onda grickaju u nekoliko dijelova i ništa više.

Činjenica je da suha hrana nema abrazivni učinak. Naprotiv, suha hrana ne daje mački dovoljno opterećenja na zubima, a to je ozbiljan minus. A loše je i to da nekvalitetna suha hrana često sadrži puno ugljikohidrata te nakon takvog obroka mačka ima ugljikohidratnu kašu na zubima, posljedica čega je nastanak naslaga i zubnog kamenca.

Minus broj 3: U nekvalitetnoj suhoj hrani ima puno ugljikohidrata

Šteta za mačke zbog ugljikohidrata ne odražava se samo naslagama na zubima i zubnim kamencem. Suha hrana s visokim udjelom ugljikohidrata uzrokuje skok šećera u krvi vašeg ljubimca što dovodi do neravnoteže u prirodnom metabolizmu i u konačnosti može dovesti do dijabetesa.

Minus broj 4: Mačke se brzo naviknu na nekvalitetnu suhu hranu

Proizvođači loše i nekvalitetne hrane za životinje razumiju da je stvarna hranjiva vrijednost njihovog proizvoda vrlo mala. A da bi ga učinili atraktivnim, u hranu dodaju posebne aditive za aromatizaciju, tzv. „animal digest“

Riječ je o fermentiranim nusproizvodima mesa bez prehrambenih vrijednosti, ali s ugodnom aromom za mačke. Ti dodaci zajedno s masnoćom, prskaju se na “krekere” koji počinju ukusno mirisati i privlačno izgledati. Budite sigurni da bez ovih aditiva vašoj maci ne bi palo na pamet jesti takvu hranu.

Što se tiče dobre i kvalitetne suhe hrane, ona je obično bez tih dodataka i njezin miris nije toliko atraktivan za mačke. Stoga je potrebno postupno prelaziti na visokokvalitetnu suhu hranu, miješajući dobru i lošu hranu i postepeno povećavajući njezinu količinu.

Zaključak

To su bili glavni nedostaci i prednosti suhe mačje hrane. Primijetili ste da su prednosti korisnije za vlasnike, a nedostaci izravno štete mački? Ove činjenici navode na razmišljanje o tome treba li uopće mački davati suhu hranu.

U svakom slučaju, bez obzira čime hranite svoju mačku, odaberite samo visokokvalitetne proizvode jer vaša maca sama to ne može učiniti i prisiljena je jesti ono što joj vi servirate.

Želimo dobro zdravlje vašem kućnom ljubimcu!

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon
Prethodni članak
Sljedeći članak

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci