13.5 C
Zagreb
Petak, 12 travnja, 2024

Kako okupati mačku

Mačke su jako uredne životinje. Veći dio dana provode njegujući svoje krzno.  Međutim, postoje situacije kada im je stvarno potrebna kupka. Dogodi se da upadnu u nešto vrlo ljepljivo ili prljavo. Ili možda imaju zdravstveno stanje koje zahtijeva redovito kupanje s medicinskim šamponom.  Budući da većina mačaka ne voli vodu, negativno će reagirati na kupanje, što može biti stresno i za mačku i za vlasnika.  Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi kupanje o bilo što manje stresno za oboje.

Priprema mačke za kupanje:

  1. Skraćivanje kandži

Vaša mačka se može uznemiriti prilikom kupanja, tako da je rezanje noktiju poželjno kako bi se smanjila šteta koju bi mogla prouzrokovati u pokušaju bijega. Idealno ih je potkratiti dan ili dva prije kupke. Savjete kako skratiti kandže mački možete pronaći ovdje.

2. Četkajte svoju mačku.

Ne preskačite ovaj korak.  Četkanje će pomoći kod uklanjanja svih čvorova i zapetljanja u krznu, što će biti mnogo teže i bolnije ukloniti nakon što je mačka okupana i mokra.  Ovo se pogotovo odnosi na dugodlake mačke.

3.Nabavite šampon za mačke.

Možete ga kupiti kod svog veterinara ili u trgovini za kućne ljubimce.  Pročitajte pažljivo upute da biste vidjeli odgovara li vašoj mački i po potrebi ga razrijedite vodom.  Korištenje ljudskog šampona ne samo da može isušiti kožu vaše mačke, već može biti i toksičan.  Ni u kojem slučaju nemojte koristiti šampon za pse.

4. Odaberite pravo vrijeme.

Za kupanje odaberite vrijeme kada je vaša mačka najmirnija – npr. nakon što ste je nahranili.

Možete staviti u praznu kadu neke igračke za mačke, pozovite svoju mačku u nju i igrajte se nekoliko minuta.  Zatim se zaustavite i dodajte malo vode prije nego što se nastavite igrati. Tako ćete svoju mačku naviknuti na kadu i vodu.  Vrijeme kupanja uskoro će biti povezano s nečim ugodnim.

Također možete imati posebnu igračku samo za vrijeme kupke npr. nešto što pluta u vodi. Pustite mački da se igra s ovom igračkom u kadi i to će je sigurno nadahnuti da se raduje kupanju, umjesto da se boji.

Priprema kupaonice

  1. Zatvorite vrata kupaonice. To će spriječiti da vaša mačka pobjegne. Također, ako je u kupaonici WC školjka uvijek je držite zatvorenom. Mačka bi mogla, ukoliko pobjegne, u potpunoj panici uskočiti u toalet!
    Isto tako, ako imate pješčanik u istoj prostoriji u kojoj kupate mačku, uklonite ga.  Ako vaša mačka pobjegne iz kupke, može skočiti u pješčanik i napraviti veliki nered.
  2. U kadu stavite gumenu prostirku ili ručnik kako se mačka ne bi poskliznula i kako bi imala udobniju podlogu. Također, imajte barem dva ručnika za sušenje mačke kada je kupanje završeno.
    U kadu možete staviti i mali stalak kako biste mački pružili nešto da se drži.  To smanjuje mogućnost da vas ogrebe i pruža joj osjećaj sigurnosti.
  3. Napunite kadu s nekoliko centimetara tople, ali ne prevruće vode u koju ćete staviti mačku da stoji. Voda treba pokriti samo šape. Napunite dva plastična bokala s vodom koje će vam služiti za ispiranje nakon šamponiranja.

Nemojte koristiti tuš ili slavinu za tuširanje jer će zvuk vode prestrašiti mačku. Kupka mora biti što je moguće nježnija i umirujuća.

Nećete imati vremena ni mogućnosti donijeti nešto ukoliko vam ponestane dok je mačka u kadi, pa ćete morati imati sve spremno i na dohvat ruke.

  1. Nosite odjeću dugih nogavica i rukava. Tako ćete se zaštititi od mogućih, manjih ili većih ogrebotina.  Možete nositi i rukavice, ali će vam vjerojatno smetati.  Budite oprezni i nježni kad trljate vrat i trbuh mačke, jer su dio osjetljivih područja na tijelu. Također je dobro nositi odjeću koja nije nova i za koju vam ne smeta da se smoči.

Kupanje mačke

Upotrijebite malu količinu šampona i vode za pranje mačjeg vrata, tijela, nogu, trbuha i repa.  Započnite od vrata, prema leđima i repu, u smjeru rasta krzna.  Šamponirajte mačku masirajućim pokretima, što će na nju djelovati umirujuće. Ponašajte se kao da je samo mazite i da ovo putovanje u kadu nije ništa posebno.

Pazite da prilikom kupanja ne proguta šampon, ili da joj ne uđe u oči ili uši. Isperite šampon mlakom vodom, polivajući mačku iz plastičnog bokala. Pazite da dobro isperete šampon, kako bi izbjegli iritaciju kože.

SUŠENJE:

Izvadite mačku iz kade i umotajte je u ručnik, kako biste upili vodu s krzna. Ponovite postupak s drugim suhim ručnikom nakon čega je poželjno počešljati krzno. Većina mačaka se jako plaši fena, tako da bi korištenje istog trebalo izbjegavati.

Nakon kupanja obavezno nagradite svoju mačku.  Ako želite da se vaša mačka ikad više želi okupati, morate joj dati pozitivnu povezanost s tim postupkom.

Možete joj ponuditi poslasticu koju čuvate za izuzetno rijetke prigode.  Ako kupanje povezuju s primanjem ukusnih poslastica, vaša će ih mačka lakše tolerirati.

Također biste je trebali pohvaliti tako što ćete je maziti i reći kakav je dobar mačići i davati puno pažnje kada je kupka gotova.

 

Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci