19.8 C
Zagreb
Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Prehrana za mačke

Mačka je mesojed. Iako je kao kućni ljubimac prestala loviti, njene prehrambene navike su ostale iste.
Hrana za mačke dolazi u širokom rasponu vrsta: suha (dehidrirana) hrana i mokra hrana koja dolazi u konzervama, zdjelicama ili vrećicama te može biti mokra ili polumokra. Suha hrana se lako i učinkovito pohranjuje, iz nje je uklonjena sva voda, što ju čini izuzetno kompaktnom i dugotrajnom. Konzumiranjem suhe hrane mačke će imati veću potrebu za vodom te se pobrinite da pored zdjelice sa hranom uvijek osigurate i zdjelicu svježe vode.
Kod odabira vrste hrane za svog ljubimca vodite računa o sljedećem:
Odaberite dobar i kvalitetan brand hrane za mačke.  Kao i druge životinje, i mačke imaju neke posebne prehrambene potrebe.  Oni su mesojedi, što znači da im trebaju životinjski proteini da bi se izbjegle teške zdravstvene posljedice.
Pitajte svog veterinara za prijedloge u vezi s kvalitetnom hranom. Jeftiniji proizvodi često ne pružaju dovoljno nutritivne vrijednosti da bi vaša mačka bila sretna i zdrava.
Potražite važne aminokiseline poput taurina i arginina i masnih kiselina poput arahidonske i linolne kiseline.
Izbjegavajte hraniti mačku ljudskom hranom, pogotovo ukoliko u njoj ima začina ili šećera.  Neke ljudske namirnice mogu mački jako loše utjecati na zdravlje ili čak biti otrovne za njih (npr. čokolada).
Pridržavajte se propisanih količina obroka kod hranjenja vaše mačke. Imajte na umu da se mačke hrane u skladu s godinama, težinom i razinom aktivnosti.
Mačićima se ne ograničava količina hrane, tj. daje im se da jedu koliko žele.

Broj obroka s obzirom na dob mačke

  • mačići od 2 – 3 mjeseca  4 – 5 manjih obroka dnevno
  • mačići od 3 – 5 mjeseci    3 – 4 manja obroka dnevno
  • mačići od 5 – 9 mjeseci    3 obroka dnevno
  • nakon 9 mjeseci   2 obroka dnevno (ujutro i navečer)
Pažljivo slijedite preporuke svog veterinara i pobrinite se da vaša mačka puno vježba, jer je pretilost jedan od najvećih zdravstvenih problema s kojima se mačke danas suočavaju. Gojazne mačke imaju veću vjerojatnost da će razviti dijabetes kada se približe srednjoj dobi. Prekomjerna težina također pridonosi artritisu, srčanim bolestima i drugim zdravstvenim problemima kod mačaka.
Vašoj mački uvijek dajte hranu sobne temperature. Ako držite konzerve u frižideru, neka se prethodno ugriju na sobnoj temperaturi ili ih zagrijte nekoliko sekundi u mikrovalnoj te provjerite temperaturu prije posluživanja kako ne bi bila prevruća.
Pratite nas i lajkajte 🙂
fb-share-icon

POPULARNI ČLANCI

Vezani članci