13.1 C
Zagreb
Subota, 30 rujna, 2023
Home Kratkodlake Snowshoe

Snowshoe

Država porijekla: SAD Visina: 27-30 cm
Dlaka: kratkodlaka Težina: mužjaci 4-6 kg, ženke 3-5 kg
Priznate boje su: seal, plava, čokoladna, lila, crvena krem, cimet, fawn, iste u kornjačevini i sa tigrastim uzorkom Način života: u prostoru i vani
Životni vjek: 14-19 godina Cijena: € 600-1000

Kategorija:

Opis

POVIJEST

Snowshoe mačke potječu od križanja Sijamske sa američkom kratkodlakom mačkom. U prijevodu ime pasmine znači “snježne čizme”, a gledajući ovog kućnog ljubimca odmah postaje jasno zašto je tako nazvana. Na kraju 19. stoljeća bile su popularne Sijamske mačke sa snježnobijelim šapama i pravilnim uzorkom na njušci i prsima. Međutim, glavna stvar su bili bijele šape.

Takve su mačke uhvaćene u fotografijama i crtežima tih godina, međutim, sve do sredine 20. stoljeća nisu postojali posebni programi uzgoja.

Početkom 1960-ih američka uzgajivačica sijamskih mačaka, Dorothy Hinds-Daugherty, otkrila je u jednom od svojih legla tri mačića koja su imala sve četiri bijele šape. Šapice, u kombinaciji s upečatljivim sijamskim „point“ oznakama doista su joj zapele za oko. Ove mačke su bile križane s kratkodlakom crnom domaćom mačkom koja je imala dobro izraženi bijeli trbuh i prsa.

S vremenom je to rezultiralo specifičnom pasminom koja na licu, šapama i prsima ima bijele oznake, a tamnije point boje na ušima, repovima i nogama.

Pasmina je još uvijek rijetka. U 1970-ima je postojao samo jedan uzgajivač. Njihova popularnost, međutim, postepeno raste. Prvo je pasmina bila priznata 1982. sa strane CFF, a zatim sa strane TICA 1994. godine.

Daljnje su priznanje stekli zahvaljujući statusu internetske slavne mačke koju je stekao pokojni “Grumpy Cat”, za kojeg se mislilo da je križanac Snowshoe mačke. Pasmina je priznata sa strane FIFE 2004.

OPIS

Osim bijelih šapa, pasmina Snowshoe poznata je po vrlo lijepoj oznaci u obliku slova V na licu i prsima, no ne očituje se kod svih jedinki, međutim izložbene mačke imaju ovo obilježje, kao i bijele “čizme”, dok druge mačke „pet “ kvalitete mogu imati pjegavu boju ili neujednačenu V oznaku.

Snowshoe mačke su srednje veličine teške oko 4 kg. Imaju mišićavo, savršeno građeno tijelo, njušku klasičnog oblika, uši srednje dužine.

KARAKTER

Ova pasmina ima razvijeni intelekt i poseban karakter. U nekim slučajevima mačka se može ponašati kao dobar prijatelj koji je sposoban razumjeti i dijeliti vaše duševno stanje. U drugim će se ponašati kao razigrani i bezbrižni mačić. Možemo reći da ove mačke imaju pravo „mačje srce“. To je posebno vidljivo u odnosima s članovima obitelji. Vole odgovarati na vaši riječi glasom.

Snowshoe će odabati jednu osobu kao najdražu, ali u odnosu sa cijelom obitelji pokazuju veliku iskrenost i toplinu. S druge strane, ponekad mogu pokazati kapriciozne osobine. Odlično se slažu s djecom, vole se igrati, pokazuju veliku neovisnost i aktivnost, lako pronalaze za sebe zanimljivosti i bez vaše pomoći. Snowshoe mačke su vrlo pametne, mogu otvoriti vrata, pa čak i jednostavne kvake. Uz to, ove životinje normalno percipiraju vodu, za razliku od mnogih drugih pasmina mačaka.

UOBIČAJENE BOLESTI

Općenito, pasmina Snowshoe je zdrava mačka, ali neki pojedinci mogu imati lomljeni rep, kao i strabizam. Međutim, takve su pojave rijetke, a u drugom su pogledu zdravi kućni ljubimci.

BRIGA

Dlaka Snowshoe treba stalnu njegu, koja se sastoji u temeljnom češljanju četkom. To bi trebalo raditi otprilike jednom tjedno. Osim toga, održavajte uši čistima, ne zaboravite četkati zube tri ili četiri puta tjedno, a također i podrezivati kandže na vrijeme.

 

Dodatne informacije

Aktivnost

****

Zaigranost

****

Inteligencija

****

Potreba za njegom

***

Potreba za pažnjom

***

Privrženost vlasniku

****

Samostalnost

****

Slaganje s djecom

****

Zdravlje i otpornost

****